GENEL - 11 Aralık 2015 Cuma 15:02

Artık Herkes 'burdur Sütü'nü İçecek

A
A
A
Artık Herkes 'burdur Sütü'nü İçecek

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından projelendirilen Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Kurulumu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Proje ile, çiğ sütün muhafazası, sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılabilmesi ve çeşitli hayvan hastalıklarından ya da başka teknolojik işlemlerden gelebilecek sorunların ortaya kaldırılması amaçlanıyor.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteği ile MAKÜ tarafından projelendirilen 4 Milyon TL maliyetli Süt Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Serenler Tepesi Restoranında gerçekleşen toplantıya Burdur Valisi Hasan Kürklü, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Osman Karakaya, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Burdur Ticaret Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Kamil Özcan ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
MAKÜ’de görev yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlhan Gün, proje hakkında protokolü ve STK temsilcilerini bilgilendirdi. Burdur’un süt üretiminde günlük yaklaşık bin ton kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gün, sütün büyük bir kısmının da il dışına çiğ süt olarak pazarlandığını belirtti.
Öğretim Üyesi Gün, kurulacak merkezin özellikle çiğ sütün muhafazası, çiğ sütün taşınması esnasındaki çeşitli özelliklerini yitirmeden sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılabilmesi ve çeşitli hayvan hastalıklarından ya da başka teknolojik işlemlerden gelebilecek sorunların ortaya konması açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
"MARKAMIZ OLSUN"
Desteklerin, ’Burdur’da yaşayan ve faaliyet gösteren firmalara katkımız olsun’ ve ’Burdur gelişsin bir markamız olsun’ diye yapıldığını aktaran Vali Hasan Kürklü, üreticilerden yeterli ilgiyi, alakayı göremediklerini ifade etti.
Üreticilerin ve sivil toplum örgütlerinin bu tür projelere sahip çıkmaları ve destek vermeleri gerektiğini belirten Vali Kürklü, "Üniversitemiz, özellikle veterinerlik alanında, süt teknoloji alanında kendini ispatlamış ve bölgeye kanıtlamıştır. Akademisyen arkadaşlarımız ellerinden geldiğince gayret gösteriyorlar. Bu buzağı ölümleriyle, yerli aşı kitleriyle ilgili bir takım çalışmaları çok başarılı bir şekilde yürütülüyor. Biraz da sivil toplum örgütlerinden destek bekliyoruz. Yani yerel üreticilerden destek bekliyoruz. Şu kanaatkarlığı biraz bırakalım. Bu kadar güzel, kaliteli sütümüz varken, bu kadar kaliteli yoğurdumuz varken, kökez yoğurdu diye bir yoğurdumuz varken böyle kaliteli çok ürünlerimiz varken bunu niye ülke geneline yaymayalım diye düşünmek lazım. Onun için bulunmaz bir proje olduğun söyleyebiliriz. Yani bin tona yakın süt üretiyoruz ama markamız yok. Her yörenin kendine has markası varken Burdur’un neden böyle bir markası olmasın. İyi düşünüldü, tartışıldı Burdur’da kalıcı eser olarak ne yapabiliriz diye. İlk etapta bunu uygulayalım. Bundan sonra hayvancılıkla ilgili mermercilikle ilgili bir takım şeylerin arkası gelir diye ümit ediyoruz" diye konuştu.
PROJEYE ORTAK OLDULAR
Öte yandan, bilgilendirme toplantısının sonunda projeye 3 Milyon TL destek veren BAKA’nın yanı sıra bazı sivil toplum örgütleri destek sözü vererek projeye ortak oldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir