YEREL HABERLER - 20 Ekim 2015 Salı 15:42

Baka 2014-2023 Bölge Planı Tanıtıldı

A
A
A
Baka 2014-2023 Bölge Planı Tanıtıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (Baka) Tarafından 2014-2023 Bölge Planı Tanıtım Toplantısı gerçekleşti. Burdur Grand Özeren Otelde gerçekleşen toplantıya BAKA Yönetim Kurulu üyeleri Vali Hasan Kürklü, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya ve BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen olmak üzere, BAKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (ANSİAD) olan Ali Eroğlu, Kaymakamlar ve Daire müdürleri katıldı.
İlki Burdur’da daha sonra Isparta ve Antalya’da gerçekleşecek olan Bölge Planı Tanıtım Toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren BAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, "Antalya, Burdur ve Isparta bölgelerinin kalkınmasındaki ilk ve temel kurumunun BAKA olması gerekiyor. Bu amaca yönelik sivil yapılanmaları da unutmamak gerekiyor. Bu yapının üst ve çatı kurumu Baka olması gerekiyor. Bu bağlamda Baka’nın bu bölgede ekonomik kalkınmada dinamizmini yaratacak politikalar oluşturmak gerekiyor. Bu konuda da çabaların olduğu gibi daha da ileriye götürülmesi gerektiğini ifade etmek isterim” dedi. BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen ise Bölge Planı hakkında sunum yaptı. “Bölgesel gelişmeye verilen önemin bir göstergesi olan bölge planları, bölgenin sahip olduğu kaynakların etkin kullanımını teşvik eden, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını hedefleyen, ulusal düzeyde yürütülen plan, politika ve strateji belgeleri ile yerel düzeyde yürütülecek faaliyetler arasında bütünselliği sağlayan, bölge halkını ve bölgede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendiren, bağlayıcı özelliklere sahip stratejik dokümanlardır. Antalya, Burdur, ve Isparta’yı içeren TR61 Düzey 2 Bölgesi’nin 2023 yılı sosyal ekonomik hedeflerine ulaşabilmesi için gelecek 10 yıl içerisinde yapılması gerekenleri, tüm kuruluşların etkin çalışmalarıyla gerçekleştirmeyi amaçlayan 2014-2023 Bölge Planı, BAKA koordinasyonunda, bölge paydaşlarının katkıları ile hazırlandı. 2014-2023 Bölge Planı’nda vizyon, gelişme eksenleri, hedef ve stratejilerin belirlenmesinde Kalkınma Kurulu toplantısı çıktıları, Yönetim Kurulu kararları, sektörel ve tematik çalıştaylar, ilçe toplantıları, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini içeren katılımcı bir yaklaşım benimsenmiştir” dedi. Verilecek destekler ve strateji için kaynak olacak 2014-2023 yıllarını kapsayan yeni 10 yıllık bölge planı vizyonuna ulaşmasında Batı Akdeniz’in gelişme eksenleri hakkında bilgi veren Özen, “Tarımda modernizasyonun ve kırsal kalkınmanın sağlanması, Turizmin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, Sanayide rekabetçiliğin artırılması, Ulaşım ve lojistik altyapısının artırılması ile sürdürülebilir çevre ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi olarak belirlendi. Gelişme eksenleri içinde öncelikler tespit edilerek izlenecek yol haritası oluşturuldu. Bölge Planında yer alan gelişme eksenleri çerçevesinde öncekilerin gerçekleştirilmesi için Batı Akdeniz’deki kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği yapılacaktır. Planın uygulama aşamasındaki BAKA tarafından orta vadeli bölgesel programlar hazırlanacaktır” diye konuştu. Genel Sekreter Özen’in konuşmasının ardından Vali Hasan Kürklü, katılımcılara söz verdi. Tanıtım toplantısında BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya da düşüncelerini aktardı.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Vali Hasan Kürklü, toplum olarak planlı yaşamayı, planlı hareket etmeyi öğrenmek gerektiğine vurgu yaparak 1 yıl, 10 yıl, 50 yıl, 100 yıl sonrasını planlama ihtiyaç olduğunu belirtti. Vali Kürklü, “Bu tür planları da gerçekleştirme noktası çok önemli. İlk olarak planın uygulanabilirliğini değerlendirmek lazım” dedi. Organizasyonları güzel yaptıklarına değinen Vali Hasan Kürklü, bu organizasyonları uygulanması gerektiğini ifade ederek, bunun eksik noktasında yaptırımının olmaması olduğunu dile getirdi. Belli bir plan yapılıyorsa bunun yaptırımının olması gerektiğini kaydeden Vali Kürklü, koyduğumuz hedefin sonunda hesabı sorulmasının gerektiğini sözlerine ekledi. Toplantı Vali Hasan Kürklü’nün konuşması ile sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir