GENEL - 11 Şubat 2016 Perşembe 11:47

Burdur'da Çay Yerine Süt Servisi

A
A
A
Burdur'da Çay Yerine Süt Servisi

Türkiye’nin süt ihtiyacının yüzde 2,5’ini günlük bin 50 ton süt üretimi ile karşılayan Burdur’da, süt fiyatlarındaki kriz nedeniyle süt üreticisine destek çalışmaları başladı.
Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Burdur’da üretilen sütün önemine dikkat çekmek amacıyla kurumdaki misafirlerine çay yerine süt ikram ediyor. Başkan Kalkan, süt tüketimi konusunda kahvehaneler başta olmak üzere kamu kurumlarına ve vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu.
"SİRKÜLASYON OLMASI LAZIM"
Burdur Belediyesi tarafından başlatılan ihraç fazlası sütten yapılacak peynir ve tereyağının dar gelirli ailelere yardım amaçlı dağıtılmasını içeren projeyi desteklediklerini dile getiren Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Recep Kalkan, "Burdur’da süt kalitemiz, süt değerimiz, hayvancılık ile ilgili bütün ürünlerimiz elbette çok ön saflarda, bunları değerlendirmek Burdurlu’ya düşüyor. Burdur’da herkes bunları iyi değerlendirmeli. Aynı zamanda yaşlılarda kalsiyum eksikliğinin giderilmesi adına başlatılan proje yaşlılara doğru bir iş, sağlık açısından da çok faydalı olacaktır. İnşallah, memleketimizde ürettiğimizi tüketmeye gayret edersek, dışarıya heveslenip başkalarının ürünlerini kullanmayı bıraksak, Burdur’daki kendi değerlerimizi kendimiz tüketirsek, daha fazla itibar edersek elbette ki fevkalade sirkülasyon sağlayacaktır. Bunun iyi kullanılması, iyi değerlendirilmesi lazım" dedi.
"YERLİ MALI YURDUN MALI"
Burdurlulara sosyal mesajlar da veren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kalkan, "Çocukluğumuzda ’Yerli malı yurdun malı her Türk bunu kullanmalı’ diye bize hocalarımız, öğretmenlerimiz bu şekilde söylediler ve biz bunlarla büyüdük. Yerli malı haftaları olurdu. Öyleyse, bunun bir gerçek tarafı var. Yerli mallarımızı Burdurlu hemşehrilerimiz, vatandaşlarımız kendi mallarını tüketmeye gayret etsin, bunlara da değer verelim kendi değerlerimizi korumuş kollamış desteklemiş oluruz" diye konuştu.
KAHVEHANECİLERE SÜT ÖNERİSİ
Burdur’daki kahvehanecilerin de süt krizine destek olabileceğine değinen Başkan Kalkan, "Süt içme bir kere alışkanlık meselesi, bana göre kahvehaneleri teşvik etmek lazım. Çayın yerine süt içirilebilir. Bunu pastaneler, insana hizmet eden sosyal içerikli her türlü işletmelerde süt verilmesi daha iyi olur diye düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.
KALKAN’DAN BURDUR SÜTÜ İÇİN İLGİNÇ FİKİR
Başkan Kalkan, "Protokol ve dışarıdan gelen misafirlere tabii ki, çay yerine süt ikramı yapılması daha iyi olur. Demek ki biz, kendi değerlerimizin reklamını çok iyi yapamıyoruz. Reklamını yapmalıyız. Bu işi daha iyi uygulamalıyız. Örneğin, lokantalarda yemek ve fiyat tarifeleri var. Tarifede süt dahi yok. Mesela Burdur Şiş var. Adana, Urfa yazıyor, Burdur Şiş ondan sonra geliyordu listelerde, biz bunu değiştirdik, ilk önce Burdur Şiş yazacaksınız ve tüm lokantalarımızın tarifelerinin de ilk önce Burdur Şiş yazılması uygulamasına geçildi. Hakikaten Burdur’da kaliteli bir süt üretimi var. Bolca da üretiliyor. Bunu yaparlarsa daha iyi olur. Hatta ve hatta eskiden sütçüler vardı, pazar yerlerinde sabahları süt satar, evlere dağıtırdı. Eğer uygun olursa, bu şekilde de satışlar da olabilir. En azından süt tüketimini alışkanlık haline getirmeyi teşvik açısından yapılabilir. Şehrin değişik noktalarına işletme açılırsa daha güzel olur, biz teşvik ederiz. Kredi daha veririz. Biz bir huzur evinde gidip süt ikramında bulunabiliriz. Bucak Salep’inde olduğu gibi malzemesi bulabilirsek sıcak süt ikramını da Esnaf Odaları Birliği olarak yapabiliriz. Biz bir başlangıç yaparız. Aslında bunu süt firmaları en azından bu güğümleri yatırmaları lazım. Mesela sokak satıcıları olmalı, Şimdi Urfa’da, Gaziantep’te sabahları sokak satıcıları var. Televizyonlarda var bu, sokak lezzetleri adı altında çok şeyler çıkıyor. Öyle güzel şeyler yayınlanıyor ki, şaşıp kalıyorsunuz. Yani Burdur’da bu tür kültürleri teşvik etmek lazım. Eğer sabahları bir süt satıcısı bir güğümle meşrubat satar gibi çıkarsa gayet güzel bir teşvik olur. Okulların önlerinde, pazar yerlerinde, camilerin yanlarında olur. Neden olmasın? Herkes misafirine çay ikram edeceğine süt ikram eder. Mesele ben bugünden itibaren kurumlarımda süt ikramına başlarım. Sözde değil, icraat ile destek vereceğiz. Yerli malı yurdun malı her Türk bunu kullanmalı, bize geçmişte okullarda öğretilen" dedi.
"SÜTÜMÜZÜ REKLAM EDEMİYORUZ"
Kalkan, "Bir kere firmalar reklamını çok iyi yapacak. Şimdi herkes reklamdan kaçıyor. Reklam ticaretin yarısıdır. Bu reklamı çok iyi yapmaları lazım, iyi değerlendirmemiz lazım. Yapılmayacak diye bir şey yok. Çok iyi firmalarımız var, fakat yerel firmaların yeterince reklamının yapıldığını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.
"SÜT İÇME ALIŞKANLIĞI YAYGINLAŞTIRILSIN"
Yerel işletmelerde yapılan ikramların başında Burdur’a has ürünlerin öne çıkarılması gerektiğine değinen Kalkan, "Yapılan ihalelerden de haberdar edilmiyorlar veya dışarıdaki firmalar daha iyi fiyat veriyor. İncelemek lazım, incelemeden bir şey yapamayız. Ama burada yerel firmaları desteklemek lazım, şahsen dışarıdan hiçbir şey almam, alışverişimi Burdur’dan yaparım. Başka yerlere özenen yönetici değilim. Burdur Belediye Başkanımız Burdur’da güzel bir iş başlatmış, buna tüm Burdur sahip çıkması lazım. Bir kahveye gidiyorsunuz, içeceklerden ’Ne var?’ dediğiniz zaman çaydan, koladan bahsediyor. Şundan, bundan başlıyor. Önce sıcak sütten, salepten kendi ürünlerimizden başlasınlar. Bunu değerlendirelim. Kısacası Burdurlunun desteklemesi lazım, yerel firmalarımız ürünlerini tanıtımına bir bütçe ayırsınlar, sokak sütçüleri ortaya çıksın. Bazı illerde bazı meşrubatlar satılır, bizim de yerel içeceğimiz süt olsun. Sokak satıcıları, sokak lezzetleri ortaya çıksın, şuradan çıkarken bir bardak sıcak süt içsin, gitsin" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Eski elektrik santrali Antalya’ya kazandırılıyor Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi’ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. TEMAD Antalya Şube Başkanı Sinan Hendek ve dernek üyelerinin yer aldığı ziyarette Başkan Uysal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde Türkiye’nin kendi bölgesinde demokratik kültürü korumaya çalışan tek ülke olduğunu belirtti. Muratpaşa’da istikrar, tutarlılık ve hizmet standardı üzerine kurulu bir belediyeciliği 10 yıldır sürdürdüklerini belirten Başkan Uysal, “Hoşa gidecek basit dalgalar, basit yükselişler üretmekten ziyade, şehirde bir standart, bir kamu hizmeti seviyesi oluşturup o seviyenin bütçe olarak, personel olarak korunabilmesi ve geliştirilmesi üzerine kurulu bir yaklaşımımız var. Kamu yönetimi bir seviye işidir. Manipüle etme işi değil” diye konuştu. İktisadi açıdan zor süreçlerden geçildiğini dile getiren Başkan Uysal, “Bu demek değildir ki gelişim projeleri yapmayacağız. Gelişim projeleri elbette yapacağız. Ama onları doğru seçeceğiz” dedi. Yeni dönemde belediyecilik anlayışında çağı yakalayacaklarını, yapay zekadan her alanda yararlanmaya çalışacaklarını ifade eden Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin mevcut alanına yeni bir akıllı belediye hizmet binası yapmayı planladıklarını söyledi. Akıllı otopark zinciri, güvenli gıda zinciri gibi yeni dönem projelerini paylaşan Başkan Uysal, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. Başkan Uysal TEMAD ziyaretinin yanı sıra, Türkiye Polis Emeklileri Derneği Antalya Şubesi, Antalya Telefoncular Birliği ve Cam Piramit’te Akdeniz Konyalılar Federasyonu’nun düzenlediği iftar yemeğine konuk oldu. Başkan Uysal, Kırcami’de de vatandaşlarla bir araya geldi.