ASAYİŞ - 08 Ocak 2018 Pazartesi 14:03

Burdur’da FETÖ’nün çatı davası başladı

A
A
A
Burdur’da FETÖ’nün çatı davası başladı

Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve aralarında örgütün sözde ‘İl imamı’ olduğu öne sürülen Adnan Y.

Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve aralarında örgütün sözde ‘İl imamı’ olduğu öne sürülen Adnan Y., örgütün para kasası ve finans kaynağı ile mütevelli heyeti olduğu öne sürülen 2’si tutuksuz, 16 tutuklunun bulunduğu 18 sanıklı çatı davası bugün başladı. Sözde il imamı olarak yargılanan sanık Adnan Y., hakkında sohbet veya istişare konularıyla ilgili iddialara “Dini alt yapım yok” şeklinde yanıt verdi.


Muhammet Emre Totik başkanlığındaki Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, sabah saatlerinde adliyeye getirilen Burdur E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan 11 sanık ile Antalya’dan getirilen 5 tutuklu sanık ile birinin mazeret nedeniyle katılamadığı 1 tutuksuz sanık, sanık yakınları ve avukatlar katıldı.


“Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” , “Silahlı terör örgütüne üye olma” , “Terörizme finansmanın sağlanmasına yönelik kanuna muhalefet” suçlamasıyla 18 sağının yargılandığı davada ilk olarak, sanıklara kimlik tespiti ve adres bilgileri, kazançları sorularak yoklama yapıldı.


Sözde ‘İl imamı’ örgüt üyeliğini reddetti


Mahkeme Başkanı Muhammet Emre Totik’in, iddianamenin kendilerine ulaşıp ulaşmadığı sorusunun ardından başlayan duruşmada, ilk savunmayı örgütün sözde ‘İl İmamı’ olduğu öne sürülen ve ‘Halil’ kod adlı olduğu iddia edilen Adnan Y. yaptı.


İddianamede, hakkında isnat edilen suçlardan olan suçlamaları reddettiğini savunan Y., “Savcılık makamının hakkımda isnat ettiği suçları kabul etmiyorum, reddediyorum. Ben silahlı terör örgütü kurmadım, yönetmedim, mensubu da olmadım” dedi.


“Antalya’ya yakın olduğu için Burdur” cevabı


Aslen Nevşehirli olduğunu ve üniversite öğrenimini Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde tamamladığını anlatan sanık Y., kendi alanında iş bulamayınca İzmir’e gittiğini ifade etti. Alanı olan ziraat konusunda iş bulamadıktan sonra İzmir’de inşaat ve eğitim alanlarında faaliyet gösterdiğini kaydeden sanık Adnan Y., Mahkeme Başkanı Muhammet Emre Totik’in çalıştığı işyerine nasıl kabul edildiği yönündeki sorulara da yanıt verdi.


2015 yılı Temmuz Ayı’nda İzmir’deki son çalıştığı işyerinden ayrıldığını anlatan sanık Y., Antalya’a dönerek burada iş aramaya başladığını, ardından buraya yakın bölge olan Burdur’a gelerek yerleştiğini iddia etti.


İşsizlik maaşı alırken, çocuklarını koleje yazdırmış


Burdur’a taşındıktan sonra işşizlik maaşı ile geçimini sürdürdüğünü, kentte ziraat konusunda çeşitli iş araştırmalarına koyulduğunu öne süren Adnan Y., çocuklarını ise girdiği sınavlarda elde ettikleri başarı sonrasında daha önce kapatılan FETÖ okulları arasında bulunan dönemin Alpaslan Ali Can Koleji’ne yerleştirdiğini iddia etti.


Sanık Yılmaz, çocuklarını yerleştirdiği kolejdeki ailelerin üst gelir gruplarında yer aldığı için velilerle tanışıp çevre yapmak istediğini ve burada tanıyacağı insanlarla iş sahibi olmayyı amaçladığını savundu.


Mahkeme Başkanından, sözde ‘İl imamı’na büyük şehir sorusu


Mahkeme Başkanı Totik’in “İşsiz kalınca insanlar büyük şehirlere gider, sen neden Burdur’a geldin?” sorusu üzerine Adnan Y. "Antalya’ya yakın olduğu için” şeklinde karşılık verdi.


15 Temmuz hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında kendisinin daha önce çalıştığı iş yerinin KHK’lar ile kapatıldığı bilgisini aldığını öne süren Y., daha sonra Burdur’dan taşınarak Isparta’ya yerleştiğini ve bir süre sonra kendisinin de arandığını öğrendiğini ve son olarak 11 Şubat’ta Isparta’da yakalanarak gözaltına alındığını söyledi.


“Benim bir adım var ”


Örgütün sözde Burdur ‘İl imamı’ olarak gösterilen ve kod adının ‘Halil’ olduğu iddia edilen sanık Y., hakkındaki suçlamaların hiçbirini kabul etmeyerek, “Benim bir adım var gizli bir kod adım olmuş olsa bunu kimsenin bilmemesi ve gizli kalması gerekir ama böyle bir şey yok. ” dedi.


‘Mor beyin’ mağduru olduğunu iddia etti


Sanık Y., ayrıca iddianamede hakkında yer alan örgütün kriptolu haberleşme programı Bylock’u kendi iradesi ile yüklemediğini, son dönemde çıkan haberlere göre kendisinin de ‘Mor beyin’ mağduru olduğunu savundu.


Sanık ayrıca bylock raporlarında çelişkiler bulunduğu iddiasıyla suçlamaları da reddetti.


Mahkeme Başkanından “Örgüte değil de ‘cemaate’ yardım topladın mı?” sorusu


Sanık ayrıca, iddianamede hakkındaki yurt dışı çıkış ve gezileri, Bank Asya’daki hesapları, oy tavsiyeleri, evinde ele geçirilen örgütsel doküman ve örgüt mensuplarıyla iletişim, himmet - burs ve destek verdiği yönündeki iddialar için de savunma yaptı. Sanık Y., evinde ele geçirilen kitap ve örgütsel dökumanlar konusunda ise, “O kitaplardan bazılarını ben aldım, ele geçirilen bazı şeyler de bana hediye olarak geldi. Aldığımız her şey onu savunduğumuz anlamına gelmez. Bu bağlamda değerlendirilmesini talep ediyorum. Ben kasıtlı olarak terör maksatlı bir şey almadım, yapmadım” diye konuştu.


Sanık daha sonra terör örgütüne burs - himmet veya destek toplamadığını söyleyince Mahkeme Başkanı Totik tarafından sanığa, “Teröre değil de o dönem ‘cemaate’ yardım topladın mı?“ sorusu soruldu. Sanık ise bu soruya da “Ben yapmadım” şeklinde cevap verdi.


Sözde ‘il imamı’ndan “Dini alt yapım yok” cevabı


Sanık son olarak, kendisi hakkında sohbet veya istişare konularıyla ilgili iddialara ise “Dini alt yapım yok” şeklinde yanıt verdi. Burdur Ağır Ceza Mahkemesinde sanıkların iddianameye ilişkin savunmaları alınmasıyla devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geçmişten geleceğe uzanan el Kayseri’de 440 yıldır hizmet veren Nasrullahzade Vakfı; Ramazan Ayı boyunca her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı; Mustafa Germirli İmamhatip Ortaokulu’nda Ramazan Ayı süresince iftar yemeği veriyor. Her gün 350 kişiye verilen iftar yemeğinin yanında vakıf tarafından çeşitli yardım ve hayırlar da yapılırken, Vakıf Çalışanı Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı; Osmanlı döneminde 1584 yılında Nasrullahzade Mehmet Efendi tarafından kurulan bir mülhak vakıftır. O günden bu güne kadar 440 yıldır vakfımız hizmetlerine devam etmektedir. Kayseri’de vakfiyemiz gereği şartlar var. Bunlar fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure yaptırmak, Yasin hatim okutturmak gibi şartları yerine getiriyoruz" dedi. Vakfın faaliyetleri hakkında bilgiler veren Soyaslan; "Vakıf Mütefevelisi Dr. Mehmet Köseoğlu’nun öncülüğünde hizmetlerimize devam ediyoruz. Bu sene 1 ay boyunca fakir ve muhtaç insanlara 1 ay boyunca yemek veriyoruz. Onun yanında 3 bin torba 25 kiloluk un dağıtımımızı yaptık, bunu her yıl yapıyoruz. Kandil gecelerinde etli pilav yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Altınoluk mahallesinde bulunan ve mülkiyeti vakfımıza ait Nasrullahzade Cami’nin her türlü gideri vakfımız tarafından karşılanıyor. Bunun haricinde yıllık 5 tane proje hafızlık orta okullarına gıda yardımı ve her türlü ihtiyaçlarına gücümüzün yettiğince yardımcı oluyoruz. Ayrıyeten diyanet tarafından verilemeyen, eksik kalan belletmenlere de belletmen ücreti vererek hayır şartlarımızı yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı. "Dışarıdan bağış almıyoruz" Vakıf bünyesinde bağış almadıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı dışarıdan herhangi bir bağış almamaktadır. Vakfımızın 1584 yılından kalan gayrimenkullerini günümüz şartlarında değerlendirerek elde etmiş olduğumuz gelirler çerçevesinde bu yardımları yapmaktayız. Şuan içinde bulunduğumuz bina vakfımızın bir dönem gayrimenkulü olan bir bina. 440 yıl önce vakfeden şahsın ruhuna buradan her gün dualar gidiyor. 680 tane kiracımız var, piyasa şartlarında kiraya veriyoruz. Buradan gelenlerle vakfımızın amaçları doğrultusunda hizmet ediyoruz" diye konuştu.