GENEL - 12 Mayıs 2017 Cuma 12:31

Engelli gençlere asker kınası

A
A
A
Engelli gençlere asker kınası

Burdur’da Engelliler Haftası dolayısıyla bir günlük temsili askerlik görevini yapacak 60 engelli genç için Cumhuriyet Meydanında kına yakma merasimi düzenlendi.

Burdur’da Engelliler Haftası dolayısıyla bir günlük temsili askerlik görevini yapacak 60 engelli genç için Cumhuriyet Meydanında kına yakma merasimi düzenlendi.


Bir günlük temsili askerlik programı kapsamında 60 engelli gencin boynuna al yazma bağlandı. Engelli gençlerin ellerine sosyal hizmet uzmanlarının yardımıyla kına yakıldı. Merasimde Burdur Valisi Şerif Yılmaz da engelli gençlere kına yaktı. Davul zurna eşliğinde yapılan kına yakma merasiminde engelli gençler, oyun havalarıyla oynayarak renkli görüntüler oluşturdu. Burdur Valisi Şerif Yılmaz’ın yakından ilgilendiği engelli gençler daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Programda Bucak Şerif Sarı Rehabilitasyon Merkezinde verilen eğitimde Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenen 23 yaşındaki Adem Çimenkaya isimli engelli genç tarafından dua edildi. Duanın ardından engelli gençler, bir günlük vatani görevlerini yapmak üzere Burdur 58. Piyade Er Eğitim Alayına doğru kortej halinde yürüdü. Engelli gençler yürüyüşte ‘En Büyük Asker Bizim Asker’, ‘Vatan Sana Canım Feda’ sloganları atarak Eğitim Alayına giriş yaptı.


Engelli gençlerin askerliğin manevi tadını yaşadıklarını ifade eden Burdur Valisi Şerif Yılmaz, "Engellilerimizin askerliği ile ilgili ilk önce kına yakma, şimdi ise yolcu etmeye başladık. Öğleden sonra da yemin törenine katılacağız. Engelli vatandaşlarımızın, askerliklerini yapamayan vatandaşlarımızın o manevi tadı ve hazzı yaşamaları için böyle bir fırsat doğdu. Bütün asker adaylarımız, aileler hepsi çok mutlu, ellerine kına yaktık, geleneklerimize göre yolcu ettik, biraz sonra da yemin edip, artık bu milletinin birer asker evladı olacaklar. Onların bu durumunu paylaşmak bizleri en çok mutlu eden hususlardan bir tanesidir. Emeği geçen arkadaşlara, onlarla yakından ilgilenen, onlara yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında engelli gençler için saat 15.00’te yemin töreni düzenleneceği ve kamuflaj giydirilerek, bir günlük temsili vatani görevlerini tamamlayacakları bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.