YEREL HABERLER - 27 Mayıs 2016 Cuma 15:33

Mükü Rektörü Korkmaz'dan Birinci Yıl Değerlendirmesi

A
A
A
Mükü Rektörü Korkmaz'dan Birinci Yıl Değerlendirmesi

MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Adem Korkmaz göreve gelişinin birinci yıl dönümünde düzenlediği toplantıda, üniversitede yapılan çalışmalar ve gelişmeleri değerlendirdi. 24 bin 600’lerde olan öğrenci sayısının yakın zamanda 40 bin dolaylarına ulaşacağını söyleyen Rektör Korkmaz ayrıca, açılan yeni fakülte, yüksekokul ve bölümlerle birlikte öğrenci sayısı ve akademik piramidin de gün geçtikçe gelişerek değişim gösterdiğini iletti.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof.Dr. Adem Korkmaz, ekibiyle birlikte göreve geldiği son 1 yıl değerlendirmesi yaparak, üniversite çalışmalarını anlattı. MAKÜ Rektörlüğü Senato Salonu’nda düzenlenen değerlendirme toplantısına, Rektör Prof.Dr. Adem Korkmaz’ın yanısıra Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Mehmet Karaca, Prof.Dr. Durmuş Acar, Rektör Danışmanları Doç.Dr. Ömer Tekşen, Doç.Dr. Hüseyin Dalgar ve Yard. Doç. Dr. Mustafa Kılınç ile Genel Sekreter Ali Nihat Gündüzalp ve gazeteciler katıldı. Program, toplantı öncesinde düzenlenen kokteyl ve 1.yıl pastası kesimi ile başladı. Göreve geldiği günden bu yana 5. Kez basın toplantısı düzenlediğini belirterek konuşmasına başlayan MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Adem Korkmaz, “Üniversitemiz çok hızlı gelişiyor, iyi bir ivmesi var. Bu gelişimin daha hızlı olması adına sürekli olarak ‘Neler yapabiliriz’in derdindeyiz. Üniversitemizi yeni bir vizyon ile her geçen gün daha ileriye götürmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.
SON BİR YILDA AKADEMİK PERSONEL SAYISINDA ARTIŞ!
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin kuruluşu üzerinden 10 yıl geçtiğini, ancak üniversite hikayesinin eğitim fakültesine bakıldığında 50 yıla kadar dayandığını ifade eden MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Korkmaz, “Bir tarafından tuttuğumuz bayrağı, bir yere getirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız hızla devam ediyor” diye konuştu.
Üniversitenin şu an itibariyle toplam akademik personel sayısının, 356 öğretim üyesi ve 449 öğretim elemanından oluştuğunu ifade eden MAKÜ Rektörü Korkmaz, görevi devraldığı süreçte öğretim üyesi sayısının 305, öğretim elemanı sayısının da 400 civarında olduğunu söyledi.
MAKÜ’NÜN AKADEMİK PİRAMİDİ GÜN GEÇTİKÇE DEĞİŞİYOR
MAKÜ’de görev yapan öğretim üyeleri konusunda akademik unvan sayılarını da açıklayan Rektör Korkmaz, “Üniversitemizin akademik piramidi artık hızla şekil değiştiriyor. Daha önce çok az bir profesörümüz varken şimdi bu sayı hızla artıyor. Sanırım önümüzdeki 2 yıl içerisinde bu sayı daha da artarak devam edecek. Yüzlü rakamlara ulaşacak bir profil görünüyor. Doçent sayısında hızlı bir artışımız var. Sanırım önümüzdeki ilan çalışmamızdan sonra, 15 yeni doçentimiz sınav kazandı. Bununla birlikte doçent sayılarımızda önümüzdeki aylar içerisinde 85 - 90’lara kadar tırmanacak. Bu yükselişin; araştırma görevlilerimiz, uzman ve okutmanlarımızın sayısına da yansıdığı görülüyor” şeklinde konuştu.
MAKÜ’DEKİ 24 BİN ÖĞRENCİNİN YARISINDAN FAZLASI MERKEZDE…
“Üniversitemizde 24 bin 600 civarında öğrencimiz var” diyen MAKÜ Rektörü Korkmaz “Öğrenci sayılarımız sabit değil, sürekli değişken bir yapıya sahip bu rakamlar… Biraz sonra gidip baktığımızda, iki öğrenci daha mezun olmuş ve diplomasını almış olabilir. Kabaca 24 bin 600’ler düzeyinde öğrencimiz var. Bunun dağılımına baktığımızda Ön Lisans 11 bin 600, Lisans 11 bin 531, Yüksek Lisans bin 319, Doktora 117 şeklinde kendisini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“LİSANS SAYISI ARTIYORSA ÜNİVERSİTE GELİŞİYOR DEMEKTİR”
MAKÜ’nün Meslek Yüksek Okulu tabanlı bir üniversite olduğuna dikkat çeken Rektör Korkmaz, şu anda MYO’ların, öğrenci sayısını belirlemede önde olduğunu belirtti.
Rektör Korkmaz, “Hala üniversitemizin Ön lisans öğrenci sayısının önde olduğu, belirleyici olduğunu görüyoruz. Bu da üniversitenin kuruluşunun ve temelindeki Meslek Yüksek Okulları varlığının fakültelerle henüz dengelenmediğini gösteriyor. Yakın zamanda bu trend fakülteler lehine değişerek, lisans öğrencileri sayısının açık bir şekilde farklı olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü o şekilde olduğu takdirde, üniversitenin doğal olarak niteliğinin de yükselmesi söz konusu…” ifadelerine yer verdi.
MAKÜ’DEKİ ÖĞRENCİ SAYISI 40 BİNE ULAŞACAK
Üniversitedeki öğrenci sayısının da hızlı bir artış gösterdiğini ileten Korkmaz, göreve geldiği süreçte yapılan fizibilite çalışmaları kapsamında görev dönemi içerisindeki öğrenci sayısının 40 bine kadar ulaşacağını, bu öğrencilerin yaklaşık 30 bin civarının da merkezde olacağını vurguladı. Burdur ve ilçelerinde MAKÜ’nün açtığı yeni fakülteler ve yüksekokullar hakkında da detaylı bilgiler veren Rektör Korkmaz, daha önce yapılan ve devam eden başvurular dışında YÖK tarafından MAKÜ’ye bağlı bir yüksekokul açılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Korkmaz, yeni bölüm açılışları sürecinde, merkez ile Bucak ilçesinde yapılan başvurulara ağırlık verileceğini aktardı
YÖK, NÜFUSU 20 BİNİN ALTINDAKİ İLÇELERDE YÜKSEKOKUL AÇILMASINA SICAK BAKMIYOR
Karamanlı ilçesinde daha önce bir yüksekokul talebi yer aldığını aktaran Rektör Korkmaz, YÖK’ün nüfusu 20 binin altında bulunan ilçelerde okul açmaya sıcak bakmadığı hatırlattı. Korkmaz, her şeye rağmen Karamanlı için farklı bir çalışma yapılıp yapılmayacağı konusunda ise durumu zamanın göstereceğini kaydetti.
Merkezdeki bölümlerle Bucak’a ağırlık verilmesinin nedenlerini de açıklayan Korkmaz, Bucaklı iş adamlarının üniversiteye tam anlamıyla destek olduklarını, orada yer sıkıntısı yaşanmadığını, üniversite için yapılacak binalar konusunda hayırseverlerin elinden gelen gayreti gösterdiğini dile getirdi.
“PANSİYONLARDAKİ ÖĞRENCİ KAYBININ ASIL NEDENİ: KONFOR VE YÜKSEK FİYATLAR”
Öğrenci sayısının artışı konusunda MAKÜ İstiklal Yerleşkesi içerisinde yakın zamanda, mevcut yurtların dışında bir çalışmanın bulunmadığını anlatan Korkmaz, öğrenci sayısı artışının Burdur halkı için önemine işaret ederek, bu konuda yerli halktan gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini söyledi. Pansiyon ve yurt tartışmaları konusunda sorulan soruları da yanıtsız bırakmayan Korkmaz, kendilerine gelen öğrencilerin ev ve apart kira fiyatları konusunda şikayette bulunduklarını, bu konuda Burdur halkının üzerine düşen hassasiyeti göstermesi gerektiğini anlattı.
Pansiyonların öğrencisiz kalması yönündeki durumun yurt sayısındaki artışla alakalı değil, sağlanan konfor ve fiyatla doğru orantılı olduğunu belirten Korkmaz, KYK yurtlarına gelen öğrencilerin çevre edindikten bir süre sonra arkadaşlarıyla eve veya aparta çıktıkları örneğini verdi. Öğrencilik hayatı geçirenlerin durumu daha iyi analiz edebileceğini aktaran Rektör Korkmaz, kendi öğrencilik yaşamı ve Ankara’da üniversite öğrenimi gören oğlunu örnek gösterdi.
İSTİKLAL YERLEŞKESİ’NDE TANITIM GEZİSİ
Değerlendirme toplantısının ardından Rektör Korkmaz ve ekibi, gazetecilerle birlikte İstiklal Yerleşkesi’ni gezdiler. MAKÜ Otobüsü ile yapılan gezide, MAKÜ Genel Sekreteri Ali Nihat Gündüzalp, üniversitede yapımına devam edilen ve yapılacak olan fakülteler ile projeleri canlı olarak basın mensuplarına anlattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer’e öğrenci yurdu kazandırılıyor Nilüfer Belediyesi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Ertuğrul Mahallesi’nde ‘Öğrenci Yurdu’ yapılması ve işletilmesine ilişkin protokol imzaladı. Uludağ Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan ve bir öğrenci kenti olan Nilüfer’de gençlerin barınma ihtiyacını karşılamak için çeşitli çözümler üreten Nilüfer Belediyesi, kente yeni yurtlar kazandırıyor. Bu kapsamda Ertuğrul Mahallesi’nde 2 bin metrekarelik belediye hizmet alanı, yüksek öğrenim öğrenci yurdu yapılması amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na tahsis edildi. Projesi, inşaatı ve işletmesi Türk Eğitim Vakfı tarafından yapılacak öğrenci yurdu için taraflar arasında protokol imzalandı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, TEV Genel Müdürü Banu Taşkın ve TEV Yönetim Kurulu Üyesi A. Fatma Dilek Mutuş’un imzaladığı protokol, Nilüfer Belediyesi Halkevi’nde gerçekleşti. Yurtların yetersizliği ve kiralardaki fahiş artış nedeniyle üniversite eğitimi için Bursa’ya gelen gençlerin ciddi bir barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Erdem, Nilüfer Belediyesi olarak gerekirse huzurevi gibi uygun kamu binalarını öğrencilere açarak geçici çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi. Ancak kalıcı çözüm üretmek için de arsa tahsis ederek ve yatırımcı desteği arayarak kente yeni yurtlar kazandırmaya çabaladıklarını ifade eden Başkan Erdem, “Bu çabalarımızın sonucunda Türk Eğitim Vakfı ile bir araya gelerek Nilüfer’e 300 öğrenci kapasiteli bir kız öğrenci yurdu kazandıracağız. Bu işbirliği öğrencilerin barınma sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacaktır” dedi. Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Taşkın ve Yönetim Kurulu Üyesi Mutuş ise, Bursa’da yeni bir eğitim yatırım gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdiler. Protokol imza töreninde TEV Yöneticileri ile Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları da hazır bulundu. 20 yıllık süreyi kapsayan protokol kapsamında; 2 yıl içerisinde yurt binasının projesi tamamlanarak inşaata başlanması ve sonraki 2 yılda da tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.