EKONOMİ - 27 Nisan 2017 Perşembe 19:17

Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

A
A
A
Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

Burdur’da Teke Yöresi 3.

Burdur’da Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Üreticinin yeni teknolojilerle buluştuğu fuarı ilk gün 10 bin kişi ziyaret etti. Fuarın açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, sütte düşük fiyat alımı yapmak isteyen sanayicilere uyarılarda bulundu.


GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Teke Yöresi 3. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı törenle açıldı. 80 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuar, ilk günden ziyaretçi akınına uğradı. Fuar ilk gün yaklaşık 10 bin kişiyi ağırladı. Açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yarımcısı Mehmet Daniş, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, tarım ve hayvancılık sektörü birlik ve oda başkanları ile üreticileri katıldı.



“Oyunu bozarız”


Bakan Yardımcısı Daniş, Burdur’un Teke yöresinin başkenti olduğuna dikkat çekti. Sütte düşük fiyat baskısı yapan sanayicileri uyaran Daniş, sütte fiyatın Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendiğini hatırlattı. Daniş, “Bu sene her ne hikmetse bazı sanayiciler, belirlenen fiyatın altında süt almak için her türlü oyunu yapmaya çalışıyor. Biz bunun takipçisiyiz, oyunu bozarız” dedi.


Yem konusunda da benzer bir baskının olduğuna dikkat çeken Daniş, “Hayvancılıkta özellikle sanayicinin yem dayatması da üretici açısından bizim en büyük problemimiz. Süt fiyatında baskı olduğu bir dönemde böyle devam etmeleri, özellikle de yemin kalitesini düşürmeleri halinde her türlü yaptırımı yapacağımızı yüksek sesle ifade etmek istiyorum” dedi.


Burdur Fuarı’nın son derece canlı olduğunu, bu nedenle düzenleyici GL Platform’a teşekkür ettiğini söyleyen Daniş, Burdur’un tarım ve hayvancılıkta ihtiyacı olan tüm desteği vereceklerini belirtti. Burdur’un bir süredir daha büyük bir fuar alanı için talebi olduğunu, bakanlık olarak çeşitli desteklemeleri olmalarına karşın bunlar arasında fuar kaleminin yer almadığını ifade eden Daniş, “Ancak Burdur’daki bu potansiyel ortadayken, biz bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Burdur’da bir fuar alanı yapılması için elimizden gelen tüm imkanı kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.



Burdur markasıyla yarışacak


AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise ilçenin yeni bir fuar alanına sahip olmasının üreticinin pazarlama ve rekabet gücünü yükselteceğini söyledi. Burdur üreticisinin yeni teknolojiyi uyulama konusunda rol modele sahip olduğunu ifade eden Özçelik, “Burdur’un yeniliklere açık bu potansiyelinin desteklenmesi için yeni bir fuar alanı şart” dedi.


CHP Burdur Milletvekili Göker ise Burdur’un damızlık düve desteklemeleri kapsamına alınmasını istedi.


Burdur Belediye Başkanı Ercengiz de yeni bir fuar alanına ihtiyaç duyulduğunu, aynı zamanda hedeflerinin “Burdur” markasıyla Antalya’nın lojistik merkezi haline gelmek olduğunu belirtti.


Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, fuarların geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması konusunda önemli bir görev üstlendiğini söyledi. Başar, “Burdur bu konuda Türkiye’de hayvancılıkta kaliteli üretimiyle söz sahibi. Biz bunu bir ileri noktaya taşımak istiyoruz. Bu açıdan yeni bir fuar alanına da ihtilacımız var” dedi.



“Fuar sorunlara çare olacak”


Burdur Valisi Yılmaz da, kentin bin 200 ton süt üretimine sahip olduğunu, 200 bin büyük, 400 bin küçükbaş hayvan potansiyeliyle sektörde söz sahibi olduğunu belirtti. Yılmaz, “Fuarlar yalnızca yeni ekipmanları tanıtıldığı alanlar değildir. Aynı zamanda sektörün içinde bulunduğu zorlukları tartışabileceği alanlardır. Hayvancılık ihtisas üniversitesi konumundaki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü, bu alanda çiftçimizin istek ve taleplerini de yine bu fuarda değerlendirme fırsatı bulacak. Tüm sektör temsilcilerinin buna katılmasını diliyorum” dedi.


Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, “Burdur’un üniversitesi olarak, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak, Mehmet Akif Ersoy’un temsil ettiği misyon ve kendisinin de şahsen sektörden bir kişi olması hasebiyle üniversite yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden itibaren daha önceden başlatılan çalışmaların devamını da ortaya koyarak üniversite olarak kendi odağımızı tarım ve hayvancılık üzerine, özellikle hayvancılık üzerine odakladık. 2015 yılında YÖK ve Kalkınma Bakanlığımızın birlikte planladığı bölgesel kalkınma temalı ve odaklı üniversitelerin bulundukları bölgelere nasıl daha fazla katkı verebileceği konusu üzerine yapılan çalışmanın 18 Ekim 2016 yılında Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu süreçle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye’de hayvancılık alanında devletin politikalarının yürütüldüğü ve üniversite-sanayi işbirliği ve üniversite-sektör işbirliğinin yürütüleceği bir üniversite olarak seçildi. Dedik ki, MAKÜ’nün projesini Tarım Bakanlığımızla organik ilişkiyi de kurarak yürütmekte fayda var. Şunun için; bizim birçok kafa yorduğumuz problem aslında aynı zamanda Türkiye’deki bütün tarım teşkilatının da kafa yorduğu problemlerdir. Esasında kaynaklarımızın ve enerjimizin bir araya getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi’nden ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak yemek Sultangazi Belediyesi, her gün 65 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan vatandaşlara yemek dağıtımı gerçekleştiriyor. Hijyen kurallarına uyarak özenle hazırlanan yemekler, her gün ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. İhtiyaç sahibi ailelerden desteğini esirgemeyen Sultangazi Belediyesi, yemek yapmakta zorlanan, kronik rahatsızlığı bulunan tek yaşayan, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için aşevinde her gün yemek pişiriyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Çözüm Merkezi’ne gelen başvuruların detaylı bir şekilde incelenip değerlendirilmesi neticesinde yemek yardımından faydalanacak vatandaşlar belirleniyor. Tansiyon, kalp ya da kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar da göz önünde bulundurularak sağlıklı bir menü hazırlanıyor. Aşevinde tüm hijyen kurallarına uyarak titizlikle hazırlanan yemekler resmi tatil günleri dahil her gün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Sıcacık yemekler, belediye ekipleri tarafından güvenli bir şekilde muhafaza edilerek Sultangazi’nin 15 mahallesinde ikamet eden vatandaşlara teslim ediliyor. “Hayatı kolaylaştırmak için çalışıyoruz” İlçe genelinde çalınmadık kapı, uzatılmamış el kalmasın diye hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “ Yaş almış büyüklerimizi yalnız bırakmıyor, onlara destek oluyoruz. 65 yaş üzeri kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan kısacası yemek yapacak durumda olmayan vatandaşlarımıza her gün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Aşevimizde titizlikle hazırladığımız yemekler, belediye ekiplerimizce her gün ihtiyaç sahibi ailemizin kapısına teslim ediliyor. Resmi tatil demeden her gün yemek dağıtımımız gerçekleştiriliyor. Vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için gece-gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Sinop Sinop’ta en donanımlı ve en hızlı yangın ekibi yarışması Sinop’ta 2024 Yılı En Donanımlı ve En Hızlı Yangın Ekibi Yarışması yapıldı. Gerçekleşen yarışma dron ile görüntülendi. Sinop’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2024 yılı en donanımlı ve en hızlı yangın ekibi yarışması düzenlendi. Sinop Orman İşletme Müdürlüğü Sinop Orman İşletme Şefliği Toplu Koruma Binası yanından düzenlenen yarışmaya Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kambur, kurum ve daire amirleri ve personeller katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programda konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarlsan, meydana gelen yangınların insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangınlarda asıl sorun insanların hatası. Bunu biliyoruz. Bu insan hatasını nasıl düzeltebiliriz? Eğitim şart diyoruz. Eğitimle olabiliyor. Şu anda yapılan çalışma tabii ki bir egzersiz yapma, sezonu açma, yeniden enerji yükleme, toplu halde bir araya gelerek sinerji oluşturma, kendi içimizde güç ve kuvvet kurma çalışması. Aynı zamanda kamuoyuna böyle bir mesaj vererek, farkındalık oluşturacak herkes birbirini kontrol ederek bu yüzde 95 gibi yüzde 96 gibi olan insan kaynaklı yangın sayımızı düşürmek" dedi. Ardından Sinop Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı personeller 400 metrelik mesafede ilk önce yangın söndürme tatbikatı yaptı, daha sonra en erken ve etkin müdahale yarışması düzenledi. Yarışmacılar itfaiye araçlarına bağlı hortumları ek yaparak hortumu önce serme, vanayı önce açma, yangına köpüklü ya da köpüksüz müdahale gibi dallarda yarıştı. Yarışma sonucunda Türkeli Orman İşletme Müdürlüğü 1’inci, Gerze Orman İşletme Müdürlüğü 2’nci ve Sinop Orman İşletme Müdürlüğü 3’üncü oldu.
Adana Vali Köşger: "Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir" Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte huzur ve asayişi sağlamaya yönelik çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, "Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir" dedi. Köşger, polis sorumluluk bölgesi trafik düzenleme uygulamaları, asayiş çalışmaları ve ilçelerin genel durumu ile ilgili emniyet müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan ve polisler tarafından karşılanan Vali Köşger, şeref defterini imzalamasının ardından Müdür Arıkan ile görüştü. Görüşmenin ardından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, trafikteki sorunların analizi, güvenlik önlemleri, trafik akışının iyileştirilmesi için alınan tedbirler ile ilçelerde gerçekleştirilen asayiş uygulamaları ele alındı. "Trafik, kentin yaşam damarlarından biri" Toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali Köşger, trafiğin kentin yaşam damarlarından biri olduğunu belirterek "Güvenli ve düzenli bir trafik, hem vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını sürdürebilmesi hem de şehirlerimizin gelişimine katkı sağlaması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle trafik düzenlemeleri ve uygulamaları konusunda çalışmalarımızı ve bunun yanında ilimizin mevcut güven ortamının devamlılığını sağlamak için yapılması gerekenleri değerlendirdik" şeklinde konuştu. Vatandaşın can güvenliğinin her zaman öncelikleri olduğunu da ifade eden Vali Köşger, şöyle devam etti: "İlimizin huzur ve asayişini sağlamaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Adana’mızda da suç ve suçluyla mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Bu konuda emeği geçen, ilimizin huzur ve güvenliğinin teminatı İl Emniyet Müdürlüğümüz personeline teşekkür ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Samsun Ankara’daki Türkiye finaline Samsun’dan 15 proje sergilecenk Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bu yıl 18’incisi düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının Bölge Sergisi ve Ödül Töreni, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde düzenlendi. Programda Türkiye finaline gidecek 15 proje de sergilendi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “Bu Benim Eserim” adıyla başlatılan yarışma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren TÜBİTAK tarafından düzenleniyor. Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışmada Samsun Bölgesi; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerini kapsıyor. Bu yıl Samsun Bölgesinden 10 farklı alanda 2 bin 339; Türkiye genelinde ise 16 bin 712 proje başvurusu yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Bölge Sergisi aşamasına geçmeye hak kazanan 104 proje OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonunda 3 gün boyunca sergilendi. Sergi, çok sayıda öğrenci ve öğretmen tarafından ziyaret edildi. Seçilen 15 proje Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finali Yarışmasında bölgeyi temsil edecek Projelerin şu ana kadar tamamlanmış bulunan ön inceleme, ön değerlendirme ve bölge değerlendirmesi aşamalarında 25 farklı üniversiteden 117 akademisyen görev aldı. Bölge Sergisi sonucunda jüri üyeleri tarafından finalist olarak seçilen 15 proje Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finali Yarışmasında bölgemizi temsil edecek. Prof. Dr. Topcu: “Sizler de bu yolun en genç yolcularısınız, yol arkadaşlarımızsınız” Programın açılışında konuşan TÜBİTAK Proje Yarışmaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu, “Sizleri yetiştiren öğretmenleriniz; şu an salonda bulunan, sergide sizleri ziyaret eden abileriniz, ablalarınız, hocalarınız hep bu uzun ve çetin yolun yolcuları. Sizler de bu yolun en genç yolcularısınız, yol arkadaşlarımızsınız. Bu yolculuk bazen sizleri, bizleri bir yarışın eşiğine getiriyor. Tıpkı bugünkü gibi ama bu yarış diğerlerinden çok farklı, çünkü bu yarışın bir kaybedeni yok. Bu nedenle buradan birazdan açıklanacak olan derecelerden birini alsanız da almasanız da öğretmenlerinizin, bizlerin, ailelerinizin size verdiği derece birincilik olacak. Değerli öğretmenlerimiz, kıymetli velilerimiz; sizleri öğrencilerimizle birlikte hayranlıkla izledik, izliyoruz. Ne güzel evlatlar yetiştirmişsiniz. Çalışmalarınızı onlarla birlikte sürdürmek, onlara özümsetmek, bilimsel araştırma yöntemlerinin temellerini kavratmak onları özgüven sahibi, azimle çalışan, merak eden, sorgulayan, değerlerine sahip çıkan gençler haline getirmiş, buna hep birlikte şahit olduk ve sizleri yürekten tebrik ediyoruz” dedi. Rektör Yardımcısı Eren: “Yarışmalarda öğrencilerin başarısını ve ürünleriyle kaliteyi her geçen gün arttığını görüyoruz” Katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, “Öğrencilerin sunumlarındaki profesyonellik ve heyecan gerçekten beni etkiledi. Ben de her yıl bu yarışmalarda jüri üyesi ve danışman olarak bulunuyorum. Yarışmalarda öğrencilerin başarısını ve ürünleriyle kaliteyi her geçen gün arttığını görmenin mutluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Öğrencilerimizi özveriyle yetiştiren velilerimiz de büyük bir teşekkürü hak ediyor. Öğretmen arkadaşlarımız da bu işin içerisinde olmazsa hayata yeni başlayan gençlerin yol yürümede sendeleyeceklerin farkındayız. Bu bağlamda proje kültürünü geliştiren öğretmen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Son teşekkürü ise öğrencileri heveslendirme ve cesaretlendirdikleri için Milli Eğitim Müdürlüğü idarecilerine; yol göstericiliği ve teşvikiyle de TÜBİTAK’a yapmamız gerekiyor” diye konuştu. “Yarışmaya katılan öğrencilerin ilerleyen zamanlarda OMÜ olarak talibiyiz” Yarışmaya katılan öğrencilerin ilerleyen zamanlarda OMÜ olarak talibi olduklarını söyleyen Rektör Yardımcısı Eren, “Bu başarılı öğrencilerin bir kısmını üniversitede farklı bölümlerimizde görmek isteriz. Üniversitemiz yaklaşık yarım asırlık bir üniversite hem bilimsel araştırmalar noktasında hem eğitim ve sağlık alanında bölgenin tek Türkiye’nin ise sayılı üniversiteleri arasında. Bu toplantıyı ilgilendiren kısım araştırma geliştirme ve projeler noktasında önde gelen üniversiteler arasındayız. 53 bin 600 öğrencimiz ve 2 bin 318 akademisyenimizle biz büyük bir aileyiz. Ülkenin ve bölgenin gelişmesine katkı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe ayrıca Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kenan Arslan, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yaşar Dolapçı, ilçe milli eğitim müdürleri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Program ödül törenin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.