YEREL HABERLER - 26 Mayıs 2017 Cuma 14:22

Altepe gençlerle baş başa

A
A
A
Altepe gençlerle baş başa

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ‘Gençlerle Baş başa’ programının konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ‘Gençlerle Baş başa’ programının konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu.


Merinos AKKM Başkanlık Salonu’ndaki söyleşide konuşan Başkan Recep Altepe, kendi gençliği, iş ve siyaset hayatı ile belediye başkanlığı dönemleri hakkında bilgiler verdi. Belirli yerlere gelmiş insanların gençlerle buluşmasının önemine işaret eden Altepe, programı düzenleyen Bursa Kent Konseyi’ne teşekkür etti. Dört yaşından itibaren babasının iş yerine gidip gelmeye ve çalışmaya başladığını, o günden itibaren boş durmayıp yapılan işi yarına bırakmadıklarını anlatan Başkan Altepe, üniversite döneminden itibaren siyasetin içerisinde yer aldığını, siyaseti hizmet olarak gördüklerini dile getirdi. Okulu bitirip Bursa’ya döndükten sonra makine mühendisi olarak üretim yapmaya başladığını, birçok firmayla çalıştığını ifade eden Altepe, bir yandan da siyaseti bırakmayıp partide ve mecliste görev aldığını söyledi.


Altepe, AK Parti’yle birlikte Osmangazi Belediye Başkanı olduğunu, ardından Büyükşehir Belediyesi’ne aday gösterildiğini ve 2 dönemdir de bu şekilde Bursa’ya hizmet etmenin kendisine nasip olduğunu belirtti. Belli bir yere gelmek için birikime, kendini iyi yetiştirmeye, mesleğinde başarılı olmaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Altepe, siyaset döneminde yaşadığı tecrübeleri ve hatıraları gençlerle paylaştı.


Bursa için güzel şeyler yapmak istediklerini aktaran Altepe, “Bursa’nın bir adım önde olmasını istiyoruz. Artık şehirler yarışıyor. Biz Bursa’yla gurur duyuyoruz. Bursa’nın performansı Türkiye’nin performansı demektir. Yapılacak çok iş ve proje var. Yeter ki yapacak insanlar çıksın. Bizler yerel yöntemler olarak destek vermeye hazırız. Herkes kendini iyi yetiştirir, vizyon sahibi ve başarılı olursa o kişiye zaten görevler verilir. Bursa’ya hizmet etmek de bizlere nasip oldu. Sadece Bursa’nın merkezinde 3 bine yakın eserimiz oldu. Osmangazi’de 750 tane eser yapmıştık. Şimdi 17 ilçede iş var. Bursa’ya hizmet ederken Balkanlar’a da yardım etmemiz gerekiyordu. Oradaki birçok eseri Bursa’dan gelen insanlar yaptı. 60’a yakın eseri sponsorlarla birlikte ayağa kaldırdık. Hala eserler yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca Kafkaslar’dan Orta Doğu’ya ve Afrika’ya kadar eserlerimiz var. Türkiye’nin gücü yerinde olursa tüm coğrafyalara faydalanıyor. Bursa’nın da bu konuda büyük potansiyeli var. Türkiye’nin hedefleri büyük ama hedeflere ulaşması için Bursa’nın lokomotif olması lazım” dedi.


Öğrencilerin ulaşım meselesiyle alakalı sorularını da cevaplayan Altepe, “Bursa’nın ulaşım sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz. Görükle terminal arası git gide rahatlıyor. Görükle’den Kestel’e kadar raylı sistemimiz var. İstanbul Caddesi’nde de raylı sistem çalışmaları sürüyor. Görükle’den çıkan Kent Meydanı’nda aktarma yapıp terminale içine kadar girebilecek. Bu sistemi yılbaşından itibaren toparlamaya başlayacağız. Birçok terminal otobüsüne gerek kalmayacak. Raylı sistemde ulaşımı kolaylaştıracak besleme hatlarını çoğaltacağız. Teleferik ile metro hatlarını da buluşturacağız. Böylece ulaşım büyük oranda rahatlayacak” dedi.


Öğrencilerin iş bulma ve işsizlik konuları üzerine sorularını da cevaplayan Altepe, “Bizim vatandaşımız da iş beğenmeme var. Vatandaş mezun olduğu bölümde iş bulmak istiyor. Bulamıyorsan da boş durmak olmaz. Her işi yapmak lazım. Bursa gibi yerde o kadar çok iş var ki bulduğunuz ilk işe başlayıp kendinizi geliştireceksiniz. Bursa’da şu anda ‘işçisizlik’ sıkıntısı var. Bütün fabrikalar çalışkan kalifiye eleman arıyor. Başarılı ve istekli bir elemansanız işsizlik diye bir şey olamaz. Herkes belediyeye girmeye çalışıyor. Geçen sene 45 kişi başvuru yaptı. Biz de onları DOSAB’a yönlendirdik. 42’si ‘Ben belediyede iş istiyorum’ diyerek gitmemiş. 3 kişi gidip sadece biri işi beğenip başlamış” diye konuştu.


Zor coğrafyada yer alan Türkiye’de gençlere büyük görev düştüğünü anlatan Altepe, “Kendimizi en iyi şekilde yetiştirmeliyiz. Geliştirmeliyiz. Çalışkan olmak zorundayız. Herkes işini iyi yaparsa memlekette sıkıntı kalmaz. Diğer ülkelerde daha iyi olmak zorundayız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Açık alanda çalışan işçilere sıcak hava uyarısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşılaşılan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek açık alanda çalışan tarım işçileri başta olmak üzere vatandaşlara yapmaları gerekenleri anlattı. Hava sıcaklıklarının arttığı Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çıkmayı başladı. Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde vatandaşları bekleyen tehlikeyse sıcak çarpması. Tarım kenti olan Hatay’da açık alanda çalışan vatandaşlarda sıcak çarpmasına sıklıkla maruz kalıyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabileceği giysilerin tercih edilmesi söyledi. Dr. Polat, vatandaşlara sıcak havaya karşı yapmaları gerekenleri anlattı. “Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir” Sıcaklık çarpmasının halk arasında güneş çarpması olarak bilindiğini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artışı, her zaman sıcak çarpması olarak kendisini gösterir. Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman şuur kaybı veya şuur bozukluğuyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli şekilde inceliyoruz. Özellikle açık alanlarda korunaksız ve önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda fiziksel hareketin fazla olduğunda sıcak çarpması meydana gelir” dedi. “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar” Açık alanda çalışan tarım işçilerinde sıklıkla görülen sıcak çarpmasına karşı sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Dr. Polat, “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar. Halk arasında önlemler hakkında bilinen birkaç yöntemde olsa da doğru değildir. Sıcak çarpmasına karşı önlem olarak sıvı alınımına dikkat etmek gerekiyor. Sıvı tüketiminde hastanın oral olarak sıvı verilirken şuur durumunun yerinde olması gerekir Vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleme ve ışıma olarak yayılmasıdır. Terlemenin vücut sıcaklığında etkisi çoktur. Pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Hatay 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.