YEREL HABERLER - 23 Haziran 2017 Cuma 18:29

Bursa’nın rantı Bursa’ya akıyor

A
A
A
Bursa’nın rantı Bursa’ya akıyor

Büyük bütçeli projelerle Bursa’da yatırımlara devam eden, bir yandan da kaynak arayışını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Sıcaksu bölgesinde kamulaştırılan 142 metrekarelik alanın sadece yüzde 15’inin satışından 70 milyon TL gelir sağladı.

Büyük bütçeli projelerle Bursa’da yatırımlara devam eden, bir yandan da kaynak arayışını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Sıcaksu bölgesinde kamulaştırılan 142 metrekarelik alanın sadece yüzde 15’inin satışından 70 milyon TL gelir sağladı. Büyükşehir Belediyesi’nin Sıcaksu’da 130 milyona kamulaştırdığı alanı 70 milyon liraya sattığı yönündeki iddialara açıklık getiren Altepe, “Bunlar kasıtlı veya bilinçsizce yapılan açıklamalar. Biz kamulaştırdığımız alanın yüzde 15’ini 70 milyona sattık. Yüzde 15’i 70 milyon yapıyorsa tamamı ne kadar yapar bu basit bir hesap. Merak edenler bu hesabı yapsın ama rast gele konuşmasın” dedi.


Kentin merkezinde çöküntü bölgesi olarak kalan Sıcaksu - Tabakhaneler Bölgesinin termal turizm merkezine dönüştürülmesi hedefiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından alandaki kamulaştırmalar devam ederken, önceki gün 22 dönümlük ilk etap satışı yapılmıştı. İhaleye katılan B Plas firması verdiği 68 milyon 100 bin liralık teklifi Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin isteğiyle 70 milyon TL’ye çıkararak 22 dönümlük alanı satın almıştı. Büyükşehir Belediyesi böylelikle kamulaştırması yapılan 142 bin metrekarelik alanın sadece yüzde 15’inin satışından 70 milyon TL gelir sağlamış oldu.


Bursa ile ilgili yapılan bir projede heyecan duyulması gerektiğini belirten Altepe, “Bursa’ya biz heyecan duyuyoruz. Yapılan çalışmaları büyük bütçeleri aşarak gerçekleştiriyoruz. Bütçeler nasıl gerçekleşecek diye halk beklerken her sene ilave bütçe yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl da 200 milyonun üzerinde ilave bütçe yaptık. Bu ne demek. Bu kadar daha da fazla hedefi aşan hizmet yapıldı demek. Bunun için de kaynak peşinde koşuyoruz. Ve tesisler oluşturuyoruz. Oluşan bu tesislerle birlikte Bursa’nın rantı Bursa’ya akıyor. Bu konuda yaptığımız çalışmalarda da Bursa’ya özellikle kazandırmaya dikkat ediyoruz. Akılcı projelerle, ticari mantalitesi olan projelerle de bunu başarıyoruz” dedi.


Sıcaksu projesinin de ticari mantalitesi olan projelerden biri olduğunu ifade eden Altepe, sıcaksu projesinin hem Bursa’ya hem de yatırımcıya kazandıracağını vurguladı. Altepe, “Arsa tek parsele döndüğünde malum değeri de artacak çünkü 400 ortaklı bir arsaya kim alıcı çıkar. İşte bizde tek parsele dönüşen yerleri satıyoruz. Bizim yaptığımız kamulaştırmalar 130 milyonu geçti. Yapılan değerlendirmede yanlış bir şey var. Bunlar kasıtlı değerlendirmeler. Şu anda sattığımız yer kamulaştırdığımız alanın yüzde 15’i. Yüzde 15’ini 70 milyona sattık. Ayrıca Bursalı firma aldı. Dünya firmaları geldi, hepsi baktı, alıcı oldular, İstanbul’dan birçok firma geldi, Körfezden geldi. Ama satın alma gününde Bursalı firma geldi bizim de umduğumuz buydu. Bursa kendi içinde kendi değerlerini en iyi bilen, yatırımcısı ve altyapısı olan bir şehir. Bursa’ya yatırımı yine Bursalılar yapıyor. Bursalı firma burayı satın almak için teklifini verdi. 68 milyon 100 bin TL’lik teklifi bizde 70 milyona çıkarttırdık. Onlar da kabul ettiler. 70 milyon liraya, şuana kadar üzerinde çalıştığımız alanın yüzde 15’ini sattık. Yüzde 15’i 70 milyon yapıyorsa tamamı ne kadar yapar basit bir hesap. Onun için bu hesapları merak edenler yapsın ama rast gele konuşulmasın. Bursa için yapılan projeye Bursalı olan ancak gurur duyar, mutlu olur. Yıllarca yıkılamayan tabakhanelerin yıkılması, kentin merkezinde en güzel bölgenin oluşması ancak alkışlanır. Bu şekilde kasıtlı davranmak ancak yapanlara zarar verir. 14 yılı bulan belediye başkanlığımızda bizim yaklaşımlarımız belli. Bursa’nın rantının Bursa’ya kalması için yaptığımız çalışmalar ortada. Bizden önce akaryakıt istasyonları Bursa’da hep rant kavgasıydı. Bizle birlikte bunlar tarihe karıştı. Tüm bu gelirler artık belediyeye akıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.