YEREL HABERLER - 25 Nisan 2017 Salı 18:34

Engelleri tarımla aşıyorlar

A
A
A
Engelleri tarımla aşıyorlar

Orhaneli Belediyesi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü ‘Engelleri Aşalım, İstihdamda Yarışalım’ adlı AB destekli projesi devam ediyor.

Orhaneli Belediyesi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü ‘Engelleri Aşalım, İstihdamda Yarışalım’ adlı AB destekli projesi devam ediyor.


6 ay sebze yetiştirme atölyesinde eğitim alan 15 engelli, ektikleri marulların hasadını Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ile birlikte yaptı. Başkan Tatlıoğlu, “Çok mutluyum. Engelli arkadaşlarımız çok mutlu. Bundan sonrası sözlere sığmıyor. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Tatlıoğlu, “15 kursiyer belediyenin paketleme tesisinin yanındaki arazide marul yetiştirdi. Atölyelerde sadece mesleki eğitim almadılar. Bunun aricinde kültür ve sanat çalışmaları da yaptılar. Verilen eğitimden önce hayatlarını evlerinde oturarak geçiren, hatta yürüme ve konuşma zorluğu çeken bazı arkadaşlarımız vardı. Bu arkadaşlarımız şimdi hem üretmenin hem de sosyalleşerek toplumun bir ferdi olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. İnsanları mutlu etmek kadar güzel bir duygu yok. Gerisi teferruat. Kardeşlerimiz kendi ektikleri tohumlardan mahsul alıyor. Her santimetresinde emekleri var. Güzel gayretleri var. İnsanlara fırsat verilince neler yapıldığını görüyoruz. Proje devam edecek. Bu ekibi dağıtmadan bu üretime devam edeceğiz. Paketleme tesisimizi de faal hale getirince hem tesisin çalışanları olacaklar, hem de üretime büyük katkı koyacaklar. Çok mutluyum. Engelli arkadaşlarımız çok mutlu. Bundan sonrası sözlere sığmıyor. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Üniversite eğitimini tamamlayıp toprağına döndü Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde yaşayan Ahmet Almalı, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köyüne dönerek baba toprağını işlemeye başladı. Gazetecilik alanında dört yıl eğitim gören 26 yaşındaki Ahmet Almalı, okuldan mezun olduktan sonra alanında çalışmak yerine köyüne dönüp toprağını işlemeye karar verdi. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yıl da iş aramak istemediğini belirten genç çiftçi, köyünde ki arazileri ekip biçerek tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Baba toprağını işlemek, aile geleneğimize uygun bir adım olduğu kadar benim için de büyük bir gurur kaynağı diyen Almalı, köyündeki verimliliği artırarak hem ailesine hem de köy halkına katkıda bulunmayı amaçlıyor. "Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim" Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra okuduğu bölümü yerine ata yadigarı toprakları işleme kararı aldığını ifade eden genç çiftçi Ahmet Almalı, “Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde doğdum büyüdüm. Eğitim hayatım nedeniyle Sivas’a geldim. Liseyi ve üniversiteyi Sivas’ta tamamladım. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yılda iş aramak istemedim. Bunun yerine ata toprağıma döndüm. Şimdi çiftçilikle uğraşıyorum. Genellikle buğday, arpa ve yulaf ekiyorum. Çiftçiliği çok seviyorum. Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim. Üretici de olabiliriz, çiftçi de olabiliriz. Üretmemiz gerekiyor. Üretmeliyiz ki kalkınalım. Hem biz kalkınalım hem devletimiz kalkınsın. Üretmeden hiçbir şey elde edemeyiz. Böyle bir imkânı olan baba toprağı olan varsa köyüne dönüp çiftçilik yapsın. Böyle baba toprağı olmayanlar için de devletimizin teşvik ettiği kurumlar var. Teşvik alarak üretici olabilirler” dedi.