ÇEVRE - 25 Temmuz 2017 Salı 11:27

Fonksiyonunu yitirmiş eşyaları betonla birleştirip tekrar hayata katıyorlar

A
A
A
Fonksiyonunu yitirmiş eşyaları betonla birleştirip tekrar hayata katıyorlar

Türkiye’nin çeşitli illerinde okuyan son sınıf mimarlık öğrencileri, Bursa Çimento ve Bursa Beton’un katkıları ile düzenlenen proje kapsamında fonksiyonunu yitirmiş olan eşyaları betonla birleştirerek tekrar hayata katıyor.

Türkiye’nin çeşitli illerinde okuyan son sınıf mimarlık öğrencileri, Bursa Çimento ve Bursa Beton’un katkıları ile düzenlenen proje kapsamında fonksiyonunu yitirmiş olan eşyaları betonla birleştirerek tekrar hayata katıyor.


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun 16’ncısı, Bursa Çimento ve Bursa Beton’un katkıları ile Bursa’da gerçekleştiriliyor. 15 yıldır farklı kentlerde farklı temalarla gerçekleşen yaz okuluna, bu yıl Bursa Çimento Fabrikası ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 28 son sınıf öğrencisi, atık eşyaları betonla karıştırıp kullanıma geri kazandırıyor. Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, düzenlenen programa ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu projeyle birlikte hayatımızda devamlı var olan betonu biraz daha sıcak bir yüz ile insanlara sunulabilmesi sağlanıyor. Mimarlık öğrencileriyle 16’ncısı gerçekleştiriliyor. Her yıl çimento fabrikalarından biri bu projeye ev sahipliği yapıyor. Bu sene Bursa Çimento olarak biz ev sahipliği yapıyoruz. Biz biraz daha iddialıyız" dedi.


Her yıl düzenlenen bu projede bu sene de internette ilana çıkar çıkmaz yoğun bir başvuru olduğunu ifade eden Bursa Çimento Genel Müdürü Nemli, "Mimarlık öğrencileri arasında ciddi bir yeri olan proje olduğu için bilgisayar başında bekleniyor. 2 saat içerisinde 400’e yakın başvuru oldu. İlan hemen kaldırıldı. Çünkü sadece buraya 28 öğrenci alabiliyoruz. Bunları da elerken mümkün olduğunca Türkiye’nin tüm okullarından öğrenci almaya ve kız erkek oranını eşit tutmaya çalıştık. 4 sınıfta okuyan öğrencilerden ve geçmişte nelere imza attıklarına göre seçtik" diye konuştu.


Bursa Çimento’nun içerisinde öğrencilere barınma imkanı da sağladıklarını belirten Nemli, "10 gün boyunca yoğun çalışma tempolarında bazen fırsat buldukça hoşça vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Fabrikanın misafirhanesini onlar için hazırladık. Şu anda fabrikanın içerisinde zaman geçiriyorlar. Bütün çalışma ortamı esnasında tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Bu senenin proje sloganı ‘Bir şans daha ver’ olması ile birlikte öğrenciler betonu hayatımıza sokmaya çalışıyorlar. Fonksiyonunu yitirmiş eşyaları betonla birleştirerek tekrar hayatımıza katıyorlar. Sadece bunun üzerinde de çalışmıyorlar. Kafalarında oluşturdukları bazı projeleri de gerçekleştirmek adına uğraş veriyorlar. Yepyeni beton projeleri çıkarmaya çalışıyorlar. Bunların hepsini sergimiz esnasında göreceğiz. Bazen planladıkları projeleri gerçekleştiremiyorlar ama sonuç olumlu veya olumsuz mutlaka gerçek hayata pozitif olarak yansıyor" şeklinde konuştu.


Proje kapsamında yapılan çalışmalar, 28 Temmuz’da Bursa Çimento’nun Merkez Binası’nda sergilenecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.