KÜLTÜR SANAT - 23 Şubat 2018 Cuma 09:40

Geçmişten geleceğe dantelin yolculuğu

A
A
A
Geçmişten geleceğe dantelin yolculuğu

İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İNESMEK) kursiyerlerinin hazırladığı “Geçmişten Geleceğe Dantelin Yolculuğu” ev tekstili sergisi, İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda izlenime sunuldu.

İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İNESMEK) kursiyerlerinin hazırladığı “Geçmişten Geleceğe Dantelin Yolculuğu” ev tekstili sergisi, İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda izlenime sunuldu. 2 Mart’a kadar ziyaretçilerini kabul edecek olan sergide 150 parça eser yer alıyor.


İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İNESMEK) El Sanatları Öğretmenleri Işıl Çelebi ve Ümmühan Sivas ile kursiyerlerinin hazırlamış olduğu “Geçmişten Geleceğe Dantelin Yolculuğu” sergisi, bugün düzenlenen törenle İnegöl Kent Müzesi Serdar Rubacı Sergi Salonunda görücüye çıktı. Dantelin kumaş ve çeşitli objelerle buluştuğu 150 parçadan oluşan serginin açılış törenine; Belediye Başkanı Alper Taban, AK Partili yöneticiler, CHP İlçe Başkanı Necmi Demir ve yönetim kurulu üyeleri, Milli Eğitim Şube Müdürleri Ayfer Er ve Orhan Çelik ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Daha kaliteli hizmet için çalışıyoruz


Aynı zamanda İnegöl Kent Müzesinin 93’üncü sergisi olma özelliğini taşıyan “Geçmişten Geleceğe Dantelin Yolculuğu” sergisinin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Belediyesi olarak mutfakta pek çok çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu çalışmaları vatandaşların işlerini kolaylaştırabilmek, daha yaşanabilir bir şehir oluşturabilmek, beraberinde vatandaşların kurslar marifetiyle ilgi alanlarına giren konularda kendilerini geliştirmelerini ve aile bütçelerine katkı sağlamaları konusunda pek çok alanda çalışmalar yapıldığını ifade eden Taban; “Malumunuz geçtiğimiz hafta açtığımız bir kitap fuarımız var. Dün itibariyle fuarın 5’inci gününde toplam 35 bin kişi ziyaret etmiş. Biz mobilya fuarlarında bu rakamlara erişemiyoruz. İnegöl bu manada fuarına sahip çıktı. Yetişkinler de öğrenciler de gençler de oradalar. Dolu dolu bir kitap fuarı yaşanıyor. İnşallah bir sonraki yıl çok daha iyisini gerçekleştirmek istiyoruz. Bugün de Kent Müzemizde İNESMEK kursiyerlerimizin hazırladığı ‘Geçmişten Geleceğe Dantelin Yolculuğu’ isimli ev tekstili sergimizin açılışı için bir araya geldik. Ben çok kıymetli ve kaliteli eserler ortaya koyulduğunu düşünüyorum. Emeği geçenleri kutluyorum” dedi.


İNESMEK bir okul


İNESMEK’in her geçen gün yukarı yönde ivmesini sürdürdüğünü de dile getiren Alper Taban, “Güçleniyor. Vatandaşlarımızın dikkatini çekiyor. Kurslarımıza olan ilgi ve alaka her geçen gün artıyor. Bu yıl 2328 kursiyerimize eğitim veriyoruz. Toplamda 38 usta öğretici ile 56 branşta 108 grupla bu eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Tabiri yerindeyse burası bir okul. Kurslarımıza katılan vatandaşlarımızdan da çok olumlu dönüşler alıyoruz. Şimdi bu kurslarda elde edilen bilgileri aile bütçesine katkı anlamında daha faydalı nasıl değerlendiririz konusunda da arkadaşlarımız bir araştırma içerisindeler” diye konuştu. Konuşmanın ardından serginin açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirilirken, 150 eserin yer aldığı sergi 02 Mart 2018 tarihine kadar ziyaretçilerini kabul edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.