POLİTİKA - 25 Eylül 2017 Pazartesi 12:33

Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da Mecelle Konferansı’na katıldı

A
A
A
Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da Mecelle Konferansı’na katıldı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da düzenlenen Mecelle Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Mesleğin içinden bir hukukçu olarak öyle tahmin ediyorum ve hatta eminim ki, bugün hukuk fakültesi mezunlarımızın kahir ekseriyeti, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tam adını bu şekilde telaffuz bile edebilecek donanıma sahip değiller” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da düzenlenen Mecelle Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Mesleğin içinden bir hukukçu olarak öyle tahmin ediyorum ve hatta eminim ki, bugün hukuk fakültesi mezunlarımızın kahir ekseriyeti, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tam adını bu şekilde telaffuz bile edebilecek donanıma sahip değiller” dedi.


Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Bursa’daki bir otelde düzenlenen Adalet Bakanlığı Mecelle Konferansı’na katıldı. Hakimler ve savcıların da yer aldığı, geniş katılımla gerçekleşen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Bir hukukçu olarak tamamen bireysel eğitim tecrübelerimi anlatarak sizlere takdim ettiğimde, aslında Mecelle konusunun ve bu sempozyumun ne denli büyük bir öneme haiz olduğunu hep birlikte idrak etmiş olacağız. Daha ilk gençlik yıllarımda imam hatip lisesi son sınıfında fıkıh hocamız, Osmanlı’nın son dönemlerinde İslam fıkhından Mecelle kaideleri diye bir hukuk sistemi oluşturulduğunu ama çok geçmeden başta Fransızlar olmak üzere Batılıların baskısıyla bunun kaldırıldığını anlattığında henüz bu konuyu anlayabilecek kapasitede değildik. Ama Mecelle diye bir şey duymuştuk bir kere. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4 yıl süren hukuk eğitimimiz boyunca ise neredeyse Mecelle kavramı ile hiç karşılaşmamıştık. Sadece Prof. Dr. Ahmet Mumcu Hoca’nın okuttuğu ve hatırladığım kadarıyla çok da önemsenmeyen ve yer yer seçmeli ders olarak okutulan Türk Hukuk Tarihi ders notları arasında, birkaç sayfa Mecelle’den bahsedildiğini hatırlıyorum. Allah’tan ki imam hatipte bir ilahiyatçı hocamız azıcık bahsetmişti de Mecelle konusu biraz aklımızda yer etmişti ve Mecelle kavramına az da olsa aşina olmuştuk. Yoksa ülkemizin en köklü hukuk fakültelerinden biri olan Ankara Hukuk Fakültesi’nde bile Mecelle’nin mahiyeti ve önemi hakkında ciddi bir malumat sahibi olmadan mezun olmuştuk bile. Mesleğin içinden bir hukukçu olarak öyle tahmin ediyorum ve hatta eminim ki, bugün hukuk fakültesi mezunlarımızın kahir ekseriyeti, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tam adını bu şekilde telaffuz bile edebilecek donanıma sahip değiller. Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tarihi gelişimini ve geçmişini, Ahmet Cevdet Paşa’nın Komisyon Bbaşkanı olarak rolünü bu alanda özel akademik çalışma yapmayan sıradan avukat, hâkim ve savcılarımızın detaylarıyla bildiklerini de asla zannetmiyorum. Bunun en önemli nedeninin, bu topraklar üzerinde son 250 yıldır etkili olan Batılıların ve Batıcı zihniyetin, insanımızı İslami ve milli değerlerimizden uzaklaştırarak kendi sistemlerini ikame etmede gösterdikleri başarının rolü olduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Üzülerek ifade etmem gerekiyor ki, bu etki hala güçlü bir şekilde devam ediyor; bırakın üniversitelerde ders olarak okutulmasını, Mecelle’yi gündeme getirecek bu tür organizasyonların sayısı bile artamıyor” dedi.


Adalet Bakanlığı Mecelle Konferansı’nın sonunda aile fotoğrafı çektirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kırsal mahalleler istedi, Başkan Ahmet Akın çalışmayı başlattı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, kırsal mahallelerin en önemli isteklerinden olan tarla yolları çalışmalarını hızla başlattı. Büyükşehir, 4 milyon dönüme yakın tarım arazisinde tarla yolu düzenleme çalışmaları yapıyor. Tarıma ve kırsal mahallere ayrı bir önem veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, göreve geldiği günden bu yana muhtarlar ve kırsal mahalle sakinleriyle dirsek temasını bırakmadı. Kırsal mahallelerde tarımsal üretim yapan Balıkesirlilerin talepleri üzerine Başkan Ahmet Akın, tarla yollarının düzenlenmesi için Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na talimat verdi. Bunun üzerine; bugüne dek 8 ilçede tarla yolu düzenleme çalışmalarını tamamlayan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, Bandırma’nın Aksakal Kırsal Mahallesi’nde de yeni tarla yolları açma ve mevcut yolları düzenleme çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede tarımla geçinen Balıkesirliler: ekim ve hasat dönemlerinde arazilerine daha konforlu şekilde ulaşabilecek, traktörler ve tarımsal ekipmanların yıpranma süreleri uzayacak. Yeni açılan yollar sayesinde ulaşım mesafeleri kısalan çiftçiler, yakıt giderlerinden de tasarruf edebilecek. Ayrıca bozuk yollar nedeniyle tarımsal araç devrilmesi sonucu meydana gelen can kayıplı trafik kazaları önlenecek. ‘20 İlçeye ’de aynı hizmet’ Kırsal kalkınmaya yönelik destekleriyle üreticilerin her daim yanında olacaklarını belirten Başkan Ahmet Akın, ‘Tarla yollarımızın hepsini düzenleyerek üreticilerimizin tarımsal alanlara sorunsuz şekilde ulaşmalarını sağlayacağız. Zeytinliklerimizi de unutmadık, o bölgelerde de tarla yolu düzenleme çalışmalarımız devam edecek. Uygulamamızı diğer ilçelerimizde sürdüreceğiz. Bölgelerdeki incelemelerimiz devam ediyor” dedi.