EKONOMİ - 23 Mart 2017 Perşembe 12:50

Kardelen Bursa’ya değer katıyor

A
A
A
Kardelen Bursa’ya değer katıyor

Kardelen ve Cardelion markalarıyla kestane şekeri üreten İlka Şekerleme, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Damar, Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin ve müdürlük yöneticilerini otantik tesislerinde ağırladı.

Kardelen ve Cardelion markalarıyla kestane şekeri üreten İlka Şekerleme, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Damar, Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin ve müdürlük yöneticilerini otantik tesislerinde ağırladı.


Bursa’nın yerel lezzeti Kestane şekerini sofralara taşıyan İlka Şekerleme firmasının otantik sosyal tesislerinde, Turist Rehberleri Odası yöneticileri ile birlikte kestane ve kestane şekeriyle ilgili tanıtım filmi izleyen Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Abdullah Damar, firmanın Bursa’nın tanıtımına ve kültürüne yaptığı katkının takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Otantik sosyal tesisin bile müze niteliğinde olduğuna işaret eden Damar, "Modern ve hijyenik üretim yapan firma, kestane şekerinin Bursa’nın adıyla özdeşleşmesine katkı sağlıyor. Bursa’ya mahsus bir lezzeti dünya sofralarına sunarken, kestane şekerinin öyküsünü de belgesel haline getirerek kültürümüze destek sağlıyor" diyerek firma yöneticilerine teşekkür etti.


Bursa Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin de, sanayi ve tarım şehri Bursa’nın aynı zamanda kültür ve turizm kenti kimliğine de kavuştuğunu belirterek, Bursa’daki önemli firmaların bir araya gelerek Bursa turizmine nasıl daha fazla destek sağlanabileceğinin konuşulması gerektiğini söyledi. Sezgin, Bursa’nın tanıtımının kokart belgeli rehberler ile gerçekleştirildiğini belirterek bu alandaki önemli bir eksikliği giderdiklerini söyledi.


İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün de, tesislerinde ziyaretçi ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Kestane şekerini farklı ülke ve şehirlerden gelen turistlere anlattıklarını kaydeden Akgün, "Kestane şekeri ekonomik değeri bulunan bir ürün olmasının yanı sıra, yöresel bir lezzet olarak Bursa’mızın önemli bir kültürünü oluşturuyor. Bursa’mızı ve kestane şekerimizi koruyoruz. Çok uzun soluklu ve zahmetli bir üretim süreci var. Kestane kültürünü gelecek nesillere aktarmak için üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi.


Özdemir, Kardelen ve Cardelion olarak katıldıkları fuarlarda Türkiye’yi ve Bursa’yı en iyi şekilde temsil ettiklerini, 5 bin kişiye kestane şekeri ikram ederken, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış Bursa haritasını da ziyaretçilere dağıttıklarını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.