EKONOMİ - 21 Mart 2018 Çarşamba 14:21

MESYEB Türkiye’ye rol model oluyor

A
A
A
MESYEB Türkiye’ye rol model oluyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hayata geçen Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB), mesleklerin uluslararası standartlara yükselmesini temin ediyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hayata geçen Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB), mesleklerin uluslararası standartlara yükselmesini temin ediyor. Şimdiye kadar 40 binden fazla çalışanı imtihana tabi tutan merkez, 22 binden fazla çalışanı da mesleki yeterlilik belgesi sahibi yapmayı başardı.


İnşaat, otomotiv, metal, enerji ve plastik sektörlerindeki 64 meslekte sınav ve belgelendirme tecrübesine sahip olan MESYEB, özellikle tekstil ve asansör başta olmak üzere yeni sektör ve mesleklerde de yetkisini genişletiyor. MESYEB, 26 Eylül 2018 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi mecburi hale gelecek olan tekstil sektöründeki 6 meslekte sınav ve belgelendirme yapmak için başlatılan genişletme çalışmalarını tamamladı. Merkez, TÜRKAK ve MYK akreditasyon ve yetkilendirme denetim süreçlerini de başlattı. MYK tarafından yetkilendirmenin yapılması ile birlikte Haziran 2018 itibariyle tekstil (boyahane ve iplik üretimi) mesleki yeterlilik belgesi için sınav ve belgelendirme hizmetine başlanması hedefleniyor.


DOSAB’ta faaliyet gösteren MESYEB ayrıca kritik sektörlerden olan asansör sektörü ile ilgili 4 asansör mesleğinde mesleki eğitim ve belgelendirme sınavları yapacak. Türkiye’de kapasite ve teknik alt yapı olarak en gelişmiş asansör eğitim ve sınav merkezini kendi tesislerinde kuran BTSO MESYEB, şu anda ASO ile birlikte yürütülen 4 asansör mesleğindeki imtihanlara devam ediyor. Bu mesleklerde de sınav yetkisi almak üzere başlatılan ve tamamlanmak üzere olan kapsam genişletme denetimlerinden sonra Haziran 2018 ayından itibaren mesleki yeterlilik belgesi verebilmek amacıyla sınav ve belgelendirme çalışmaları sürdürülecek. Merkezde bulunan asansör eğitim ve sınav merkezinde BUTGEM tarafından yapılacak ‘Meslek Edindirme’ eğitimleri ile her 2 ayda bir yaklaşık 25 asansör teknisyeninin sektöre kazandırılması hedefleniyor.


BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine göre mevcut 64 mesleğe ilaveten tekstil, asansör, inşaat ve metal sektörlerinde 14 meslekte kapsam genişletme başvurusunu MYK’ya yaptıklarını ve yetkilendirme denetimi aşamasına gelindiğini söyledi. Ramazan Karakök, “Yeni mesleklerin onaylanmasıyla BTSO MESYEB’in sınav ve belgelendirme yetkisi olduğu meslek sayısı 78 olacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.