POLİTİKA - 11 Aralık 2017 Pazartesi 13:21

Mevzuata ‘torba yasa’ çözümü

A
A
A
Mevzuata ‘torba yasa’ çözümü

TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’yla çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı.

TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’yla çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı. Geniş kitleleri yakından ilgilendiren kanun, mevzuattan kaynaklanan sıkıntılara çözüm getirmek için yeni düzenlemeler içeriyor.


Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ve kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ‘Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ TBMM’de kabul edildi. 127 maddeden oluşan kanunla, vergi kanunu başta olmak üzere çok sayıda kanun da değişiklikler yapılırken, yaz saati uygulaması, kamu alacaklarının tahsili, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, engellilere yönelik ÖTV’siz araç satışı ve Ahilik Sandığı’na yönelik yeni düzenlemeler içeriyor.


AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yeni kanunla yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uzun soluklu bir çalışmanın ardından kabul edilen yeni kanunun toplumun geniş kitlelerini ilgilendirmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Hüseyin Şahin, düzenlemelerin mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar ile kamu kurum ve kuruluşların işleyişinde ortaya çıkan meselelere çözüm getirerek, hem vatandaşları, hem hizmet sunan kurum ve kuruluşları rahatlatacağını vurguladı.


Yeni düzenlemedeki ağırlığı vergi kanunlarındaki değişikliklerin oluşturduğunu kaydeden Hüseyin Şahin; konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde farklı olan özel iletişim vergisi oranlarının her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak aynı oranda belirlendiğini söyledi. Asgari ücretle çalışanların, ücretlerinin Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında net asgari ücret olan bin 404 liranın altına düştüğünü hatırlatan Şahin, bekâr ve çocuksuz asgari ücretlilerin net ücretinin bin 404 liraya tamamlanacak şekilde ilave asgari geçim indirimi ekleneceğini bildirdi.


Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenleme ile gayrimenkul sermaye iratlarına yönelik mükelleflerin gerçek giderlerine karşılık olmak üzere hasılatının yüzde 25’i oranında uygulanan götürü gider oranı yüzde 15’e düşürülecek. Tasarıyla otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. Bu araçlarda MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak. Tasarıya göre, vergi miktarlarında olduğu gibi, taşıt değerlerinin de her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasına imkân sağlanacak. Bakanlar Kuruluna, taşıt değerlerini ayrı ayrı veya birlikte yeniden belirleme yetkisi verilecek.


Yaz saati uygulaması


Düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu’nun 1 saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapabilmesine imkân getirdiğini kaydeden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, köylerde evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlarla ilgili ödemeler için 31 Aralık 2020 tarihine kadar süre verdiğini belirterek, Torba Yasa ile getirilen düzenlemeleri şu şekilde özetledi:


Kurumlar Vergisi 2018, 2019 ve 2020 yılları için yüzde 22 uygulanacak. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu oluşturulacak. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri sonucu lehe alınan paralar, Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi’nden muaf tutulacak. İmalat Sanayi yatırım kapsamındaki inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulaması 2018 yılında da devam edecek. İşsizlik ödeneği ödemelerinde sürenin öne çekilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na yetki verilecek. Kamu ihalelerinde kefalet sigortaları kapsamında düzenlenen kefalet senetleri teminat mektubu gibi işlem görecek. 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu net borçlanma limiti yükseltilecek.


ÖTV’siz araçta üst limit 200 bin lira


Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ile diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 200 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak ve motor silindir hacmine bakılmaksızın, bu araçlar istisna kapsamına alınacak. Uygulamaya 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla başlayacak. Belediyeler ve bağlı kuruluşların ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası belediyelere ait şirketlerin ve İl Özel İdareleri’nin ödemekle yükümlü olduğu ve özelleştirme işlemleri sırasında TEDAŞ’a devretmiş alacakları, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak tutarın ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere yirmi dört ayda yirmi dört eşit taksitte ödenecek. Esnaf ve Ahilik Sandığı 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.