GENEL - 21 Ekim 2017 Cumartesi 09:46

Sosyal medyadaki içeriklerin şikayet mercileri

A
A
A
Sosyal medyadaki içeriklerin şikayet mercileri

Türkiye’de milyonlarca kişi, Twitter, Facebook, Youtube ve Google gibi sosyal paylaşım sitelerini yakından takip ediyor.

Türkiye’de milyonlarca kişi, Twitter, Facebook, Youtube ve Google gibi sosyal paylaşım sitelerini yakından takip ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu sitelerdeki içerik şikayetlerinin iletilebileceği mercileri kamuoyuna duyurdu.


Hakkında sosyal paylaşım sitelerinde asılsız haber ya da herhangi bir içerik yayınlanan kişi, öncelikle ilgili sitenin yönetimine e-maille ulaşabiliyor. BTK, Twitter’da karşılaşılan bir problemi Twitter yönetimine bildirmek ve gerektiği takdirde içerik çıkartma talebi iletmek için Twitter Yardım Merkezi’nin kullanılabileceğini duyurdu. Açıklamada, "Bunun için öncelikli olarak https://support.twitter.com/ linkine tıklamanız gerekmektedir. Sahte bir hesabı bildirmek için; https://support.twitter.com/forms/impersonation. Özel bilgilerin ifşası ile ilgili bildirimde bulunmak için; https://support.twitter.com/forms/private_information. Twitter Resmi İletişim Bilgileri: twi18nlp@twitter.com, domains@twitter.com. Türkiye’de temsil eden serbest avukatlık bürosu: ELİG Lokmanhekim Gürkaynak Ortak Avukat Bürosu, http://www.elig.com/" denildi.


BTK, Youtube ve Googel ile ilgili telif hakkı ve diğer işlemler için gerekli adres ve iletişim bilgilerini de kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, "https://support.google.com/youtube/. Resmi İletişim Bilgileri support@youtube.com. Türkiye’de temsil eden serbest avukatlık bürosu ELİG Lokmanhekim Gürkaynak Ortak Avukat Bürosu. Google ile ilgili işlemler için linkler aracılığıyla talebinizi iletebilirsiniz. Google’da Güvenli Arama’yı etkinleştirmek için https://support.google.com/websearch/answer/510/?hl=tr. Google’da uygunsuz içeriği bildirmek için https://support.google.com/blogger/answer/76315?hl=tr. İçeriği Google’dan kaldırmak için; https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905. Türkiye’de temsil eden serbest avukatlık bürosu ELİG Lokmanhekim Gürkaynak Ortak Avukat Bürosu, http://www.elig.com/." ifadeleri kullanıldı.


BTK, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta karşılaşılan bir problemi bildirmek ve gerektiği takdirde içerik çıkartma taleplerinin de nereye yapılacağını açıkladı. Açıklamada, "Öncelikle Facebook Yardım Merkezi’ni kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak linke tıklamanız gerekmektedir: https://www.facebook.com/help. Ebeveynler, öğretmenler ve çocuklara özel güvenli kullanım ipuçlarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantı adresini tıklayabilirsiniz; https://www.facebook.com/safety. Siber zorbalığa maruz kaldığını düşünenlerin yapabilecekleri hakkında gençler ve ebeveynlere yönelik bilgilere ulaşmak için aşağıdaki bağlantı adresini tıklayabilirsiniz; https://www.facebook.com/help/420576171311103/.


Başkasının eline geçen (hacklenen) kişisel hesaplar hakkında bildirimde bulunmak için; https://www.facebook.com/hacked. Sahte veya taklit kişisel hesaplar hakkında bildirimde bulunmak için; https://www.facebook.com/help/167722253287296. Facebook’ta hesabı olmayan kişilerin sahte veya taklit hesaplar hakkında bildirimde bulunmaları için; https://www.facebook.com/help/contact/169486816475808. Diğer Sayfa yöneticilerinden birinin hesabı başkasının eline geçtiği için Sayfa yöneticiliğini kaybetmiş kişiler icin; https://www.facebook.com/help/contact/434468003315353. Kötü amaçlı oluşturulmuş olduğunu düşündüğünüz içerikler hakkında bildirimde bulunmak için; https://www.facebook.com/help/212722115425932. 13 yaşından küçük birine ait bir hesap hakkında bildirimde bulunmak için; https://www.facebook.com/help/157793540954833. Hesabınızın kapatılması halinde bu durumu bildirmek için; https://www.facebook.com/help/contact/logout?id=260749603972907. Vefat eden kişiye ait olan bir hesabın anıtlaştırılmasını talep etmek için; https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841. Kişisel hesabınızın sayfaya dönüştürülmesi konusunda talepte bulunmak için; https://www.facebook.com/help/116067818477568. Resmi İletişim Bilgileri domain@fb.com. BTS Partner Avukatlık Ortaklığı Bürosu, http://www.bts-legal.com" ifadeleri kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.