EKONOMİ - 16 Aralık 2017 Cumartesi 10:26

Yılbaşı öncesi Uludağ’da oteller doldu

A
A
A
Yılbaşı öncesi Uludağ’da oteller doldu

Uludağ’da yılbaşına 2 hafta kala otellerin doluluk oranı yüzde 70’e ulaştı.

Uludağ’da yılbaşına 2 hafta kala otellerin doluluk oranı yüzde 70’e ulaştı. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği zirvede, yılbaşına kadar doluluğun yüzde 100’ü bulması bekleniyor.


Kar kalınlığının hafta sonu itibariyle 1 metreyi geçmesi beklenen kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’da yılbaşı için hazırlıklar sürüyor. Kış sezonunun açılmasından bu yana vatandaşların gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ifade eden BOF Otel İşletme Müdürü Ozan Yuvacı, "Hafta sonu için bütün otellerimiz dolu diyebiliriz. Hafta sonu itibariyle kar yağışı bekleniyor. Pazartesi gününe kadar kar kalınlığının 1 metrenin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Yılbaşı için bütün otellerin kendine özgü programları var. Şu anda rezervasyonlar başladı. Yüzde 70 oranında doluluk oranı var. Son 1 hafta kala geri kalan yüzde 30’luk kısımda tükenir diye düşünüyoruz" dedi.


Uludağ’ın bu sezonu erken açtığını ifade eden Yuvacı, "İlk hafta çok güzel bir kar yağışı vardı. Daha sonra havaların iyi olmasıyla birlikte kar eridi. Bu hafta gelecek kar ile birlikte bütün kayakçılar rahatlayacaktır. Uludağ kayak için önemli merkezlerden birisidir. Herkes buraya gelmek planlar yapıyor" diye konuştu.


Otellerin fiyat aralığının bölgeye göre değişiklik gösterdiğini belirten Yuvacı, "Fiyatlar hafta içi 200-500, hafta sonu ise 400 ile 600 arasındadır. Sömestri tatilindeki fiyatlar 700 liradan başlıyor. Bununla birlikte sömestri döneminde en az 3 gece konaklama mecburiyeti var. Genellikle çocuklu aileler tercih ediyor. Festivaller, sömestri ve yılbaşı tatili ile birlikte yoğun bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Tahminimiz 1 milyon kişiyi burada ağırlayacağız" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.