GENEL - 07 Haziran 2018 Perşembe 22:42

AK Partili Turan sanayi esnafıyla iftarda buluştu

A
A
A
AK Partili Turan sanayi esnafıyla iftarda buluştu

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi esnafı tarafından sanayi sitesi içerisinde düzenlenen iftar yemeğine katıldı.


Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi esnafı tarafından sanayi sitesi içerisinde iftar yemeği düzenlendi. Programa AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Kahraman, yönetim kurulu üyeleri ve sanayi esnafı ile yaklaşık 750 kişi katıldı.


Akşam ezanının okunmasıyla açılan orucun ardından dua edildi. Duaların ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “ Hazreti Peygamberimiz bir Hadis-i Şerifinde ‘En kötü sofra zenginlerin çağrılıp da fakirlerin unutulduğu sofra’ der. Bugün aranızda dolaşırken gördük zengini, fakiri, büyüğümüz, küçüğümüz, kadınımız, erkeğimiz aynı çorbaya kaşık sallamanın onurunu yaşıyoruz. Dün Hakkari, Van tarafındaydık. Bugün buradayız. Bir derdimiz var. İstiyoruz ki, ülkemizin her tarafında bu sofralar olsun. Ülkemizin her tarafında bu sofralar olsun. Bu beraberliği yaşasın. Çanakkale’mizin kalkınmasına, ülkemizin kalkınmasına hep beraber öncülük yapalım. Çanakkale’miz değişiyor görüyorsunuz. Sırada bu küçük sanayi sitemizin Çanakkale’nin yeni standartlarına uygun taşınma süreci var. İnşallah başkanımızın öncülüğünde tüm, siyasiler omuz vereceğiz yerel dinamiklerin, esnafımızın hakkını vermesi kaydıyla yeni süreçte inşallah değişen, dönüşen Çanakkale’ye, Türkiye’ye örnek projeye adım atacak inşallah. Yeni yerde okulu, camisi, havuzu, güneş enerjisiyle Türkiye’ye örnek bir proje olmasını istiyoruz. Sadece küçük ve dar olan bir yer değil, bir vizyon projesinin hayata geçmesini istiyoruz. O yüzden diyoruz ki Allah ülkemizin beraberliğini bozmasın, milletimizin duasını bozmasın” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.