POLİTİKA - 23 Şubat 2017 Perşembe 16:10

Bakan Arslan: “Anayasa değişikliği ülkemizin istikbali ve istiklali için olmazsa olmazdır”

A
A
A
Bakan Arslan: “Anayasa değişikliği ülkemizin istikbali ve istiklali için olmazsa olmazdır”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Çanakkale İl Başkanlığında partililere hitap etti. Bakan Arslan, “Anayasa değişikliği ülkemizin istikbali ve istiklali için, hedeflerine ulaşması için gereklidir, olmazsa olmazdır” dedi.
Çanakkale’deki programını AK Parti İl Başkanlığı ziyaretiyle sürdüren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile birlikte AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ’la görüştü. Bakan Arslan, görüşmenin ardından partililere hitap etti. Anayasa değişikliği hakkında bilgi veren Bakan Arslan, “Milletvekili seçiyorsunuz, kimin hükümet olacağına karar verebiliyor musunuz? Veremiyorsunuz. Sonra mecliste Cumhurbaşkanı istediği adama görev veriyor. Geçmişte böyle oldu. Cumhurbaşkanı istediği adama hükümet kurma görevi verdi. Dolayısıyla vatandaşın kararı değil, onların kararı oldu. Sonra sıra güven oylamasına geliyor. Güven oylaması verip vermeyeceklerini bilmiyorsunuz. Hükümet kuruldu, her gün ‘ben güven oylaması ile seni hükümetten düşüreceğim.’ Arkadaş, ben millete hizmet etmeye geldim. Ben senin ağzına bakıp, beni düşürecek misin, düşürmeyecek misin? Ona bakmaya gelmedim. Yeni sistemde ne diyoruz, daha sandığa giderken kimi cumhurbaşkanı yapacağınızı kimin sizi hükümet olarak idare edeceğini ve 5 sene sonra da kime hesap soracağınızı bileceksiniz. Sistem bu. İki başlılıktan kurtulacağız, tek başlı olacağız. Çanakkale deniz kenti. Hepiniz Gelibolu’ya giderken vapura biniyorsunuz. Vapurun ön tarafında bir kaptan, arka tarafında bir kaptan olursa her biri öbür yöne sürerse, o vapur ne karşıya gider, ne bu tarafta kalır. Başı boş dolanır. O yüzden iki başlı olmamalıdır. Tek başlılığı bunun için istiyoruz. Vatandaş sandığa giderken kimi hükümet yaptığını bilsin istiyoruz. Kim vatandaştan aldığı destekle en güçlü çıkarsa bu vatandaşa hizmet edeceğini bilsin istiyoruz. Ve 5 sene sonra gitsin, hesap versin istiyoruz. Ana argüman bu” dedi.

"Rejimin adı belli; Cumhuriyet"
‘Rejim değişiyor’ tartışmalarına da değinen Bakan Arslan, “Efendim, ‘Rejim elden gidiyor.’ Bu cumhuriyeti, ecdat Çanakkale’de yüz binlerce şehit vererek kurdu. Cumhuriyet rejimini, nasıl ki bugün birileri ülkemizi işgal edemedi, şehitlerimiz onların karşısında durduysa, nasıl 15 Temmuz’da hainlere derslerini verdiysek ve ayakta tuttuysak, ilelebet de ayakta tutacağız. Rejimle ilgili bir sıkıntımız yok. Biz diyoruz ki rejimin adı belli; Cumhuriyet. 94 yıldır cumhuriyet. Ama sadece hükümet etme şeklini değiştiriyoruz. İkincisi, diyoruz ki adalet bağımsız olsun, göz baş üste. Bağımsız olsun ama tarafsız olmazsa 363 milletvekilli partiyi kapatmaya kalkıyor. Geçmişte kapattı. Aynı zamanda tarafsız olsun. Birilerinin isteğine göre hareket etmesin. Varsa yanlışı olan biri, bağımsız ve tarafsız adalet olarak yakasına yapışsın. Üçüncüsü, bütün hakimlerin, savcıların tayinini, rütbesini, atamasını yapan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu var. Şu anda 4 tanesini Cumhurbaşkanı, 1 tanesi Adalet bakanı ve müsteşar doğal üye, 22 kişilik bu heyetin geriye kalanını bürokrasi atıyor. Kendi kendilerine atıyorlar. Yeni sistemde ne diyoruz? Yeni sistemde diyoruz ki 13 kişi olacak. 1 adalet bakanı 1 müsteşar, yine Cumhurbaşkanı 4 tane atayacak, çoğunluğunu, 7 tanesini sizin oylarınızla seçilmiş yasama görevini yapan parlamento yapacak diyoruz. Yani parlamentoyu daha güçlü hale getiriyoruz. Bakın bu da önemli” diye konuştu.
Milletvekili seçilme yaşının düşürülmesine de değinen Bakan Arslan, “Yine bence önemli konulardan biri daha, 18 yaşında niye böyle bir sorumluluk veriyorlar? Şimdi sadece 18 değil, bunu söyleyeyim de. 18-19-21-22-23-24-25 yaşını doldurmamış bu 7 yaş, her yaş kategorisinde 1 milyon var. Bu 7 milyon gence diyoruz ki arkadaş, sen Cumhurbaşkanını seçebilirsin. Bu ülkenin en önemli makamı. Başbakanı seçebilirsin, belediye başkanını seçebilirsin, mahallende muhtarı seçebilirsin, bu büyük sorumluluğu veriyoruz, bu genç ‘Ben de seçilmek istiyorum’ dediği zaman, ‘hayır’ diyoruz. Arkadaş, seçmektir zor olan. Yoksa öteki türlü 600 milletvekilinden birisi olacak. Ama hangi genç olacak? Genç önce donanımlı olacak. Kendi yetiştirecek. Sonra gelecek aday adayı olacak. Buraya kadar kendi keyfi. Aday adayı olduktan sonra parti diyecek ki; ‘Evet. Bu genç mecliste beni temsil edebilir.’ Bunu aday yapacak. Sonra biz AK kadrolar olarak veya başka partiler, sahaya gideceğiz diyeceğiz ki ‘Evet bu genç çok donanımlıdır. Kendini yetiştirmiştir. Benim adayımdır. Destek ol.’ Halk da diyecek ki ‘Evet doğrudur. Bu genç bu işi becerebilir.’ Onu milletvekili yapacak. Yoksa durup dururken, sokakta 18-19 yaşındaki gencin yakasından yapışıp ‘Hadi gel meclise’ demiyoruz. Parti olarak ne yaptık; 30 yaş altındakiler olamıyordu. 30 yaşın altındaki gençleri, 25 yaşına kadar olanları, seçilebilir hale getirdik. 3 dönemdir. Bu 25-30 yaş arasındaki milletvekili arkadaşlarımız, Allah sizleri inandırsın herkesten çok koşturuyorlar. Sahada çok konuşacağız. Ama anayasa değişikliği ülkemizin istikbali ve istiklali için, hedeflerine ulaşması için gereklidir, olmazsa olmazdır. Bu konuda desteğinize şüphemiz yok” dedi.
Bakan Arslan, daha sonra referandum için ‘Evet’ sözü alarak Çanakkale Valiliğine geçti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.