YEREL HABERLER - 20 Ağustos 2017 Pazar 14:44

Biga’da biber hasadı başladı

A
A
A
Biga’da biber hasadı başladı

Çanakkale’nin Biga İlçesinde Mayıs ayında ekimi yapılan acı biberlerin hasadına başlandı.

Çanakkale’nin Biga İlçesinde Mayıs ayında ekimi yapılan acı biberlerin hasadına başlandı.


Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Osmaniye Köyü’nde Mayıs ayında ekimi yapılan acı biberlerin hasadı başladı. Köyde çiftçilik yapan Şenol Gavaz, 300 dönüm biber ektiğini, 100 dönümlük kısmının ise daha toplanmadığını söyledi. Gavaz, işçi bulmakta zorlandıklarını belirterek, "Yakan biber dediğimiz acı biber ekilen tarlada ilk ürünleri toplamaya başladık. Biberi hasat edene kadar 200 bin lira masraf ediyoruz. Bölgemizden işçi bulamadığımız için Suriyeli işçileri çalıştırıyoruz. Bölge işçimiz günde 20 ile 25 kilogram biber toplayarak günlük 55 lira yevmiye alıyor. Böyle olunca bize para kalmıyor. Suriye’den gelen işçiler ise günlük 70-80 kilogram topluyor. Fabrika ile 300 ton olarak anlaşma imzaladık. Fabrika bizden biberin yeşil ve yapraksız hali ile istiyor. Kızarınca almıyor" dedi.


Kilo başına 1-1,5 lira işçilik masrafı bulunduğunu aktaran Gavaz, "Geçen yıl mahsul tarlada kaldı. FETÖ nedeniyle fabrikalar kapanınca paralarımızı alamadık. Bu yıl kilogramını 3 buçuk liradan verdiğimiz biberi, sezon boyunca tarladan iki kez toplayabiliyoruz. Biberi, Manisa’da bir fabrikaya veriyoruz" diye konuştu.


Biber işçisi İhsan Abdülaziz ise iki aydır Suriyeli 120 işçi ile birlikte biber topladığını, Biga’da biber işinin olduğunu duyunca çalışmaya geldiğini günde 14 saat çalışarak kilogramını 1 liradan biber topladığını biber işi bitince iş olan her yere gideceğini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.