GENEL - 17 Mart 2017 Cuma 12:10

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yılı

A
A
A
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yılı

Tarihe altın harflerle ‘Çanakkale geçilmez’ diye yazdıran şanlı zaferin 102’nci yıldönümü, 18 Mart’ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle kutlanacak.

Tarihe altın harflerle ‘Çanakkale geçilmez’ diye yazdıran şanlı zaferin 102’nci yıldönümü, 18 Mart’ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle kutlanacak. Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanların da katılması bekleniyor. Çanakkale’de güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı.


Çanakkale’de düzenlenecek törenler, 18 Mart Cumartesi günü sabah saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Ardından saat 09.30’da Çanakkale 18 Mart Stadyumu’na geçilecek. Buradaki törenler, saat 11.00’de Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3972 sayılı kanunla Çanakkale şehrine verilen ve üzerinde ‘Çanakkale geçilmez’ yazan altın madalyayı Türk bayrağına takması ile başlayacak. Bayrak, üzerindeki madalya ile birlikte İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek. Konuşmalar, şiirlerin okunması, mehter konseri ve resmi geçitle tören sona erecek.



Şehitler Abidesi’nde tören


Stadyumdaki törenlerin ardından protokol mensupları, Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’ne geçecek. Saat 14.30’da burada tören düzenlenecek. Çelenk sunumu, saygı duruşu-saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapılacak. Çanakkale Boğazı’nda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından sunulacak resmi geçidin ardından Türk Yıldızları Şehitler Abidesi üzerinde bir gösteri sunacak. Buradaki tören, şehitler için dua okunması ve şehitlik ziyaretinin ardından sona erecek.



1915 köprüsünün temeli atılacak


Törenler esnasında, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de temeli atılacak. Stadyumdaki törene katılması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini de atacak. Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra bu alanda vatandaşlara hitap edecek. Çanakkale’de resmi törenlerin yanı sıra, gün boyunca il merkezinde de çeşitli kutlamalar yapılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait savaş gemileri, gün boyunca halkın ziyaretine açılacak. Fener alayı, havai fişek gösterisi ve Funda Arar’ın katılacağı zafer konseri ise yaşanacak yoğunluk nedeniyle 19 Mart akşamı gerçekleştirilecek.



Güvenlik tedbirleri artırıldı


18 Mart törenlerinde şehirde hareketliliğin artacak olması güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Polis ve jandarma ekipleri, hazırlıklarını günler öncesinden yaptı. Şehirlerarası bağlantı yolları ile feribot iskelelerinde kontrol noktaları oluşturuldu. Polis ve jandarma timleri, bu noktalarda araç ve yolcuları kontrolden geçiriyor. Sahil güvenlik ve deniz polisi, deniz kısmında sık sık devriye görevi icra ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.