GENEL - 08 Şubat 2017 Çarşamba 15:26

Deprem bölgesinde çalışmalar sürüyor

A
A
A
Deprem bölgesinde çalışmalar sürüyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Gülpınar köyü yakınlarında, 6 Şubat tarihinde saat 06.52’de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede çalışmalar sürüyor.
Çanakkale Valiliği, yapılan son tespitlerin ardından depremin bilançosunu paylaştı.

290 konut ağır hasarlı
Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, Valilik koordinasyonunda Ayvacık Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, UEDAŞ İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi başta olmak üzere ilgili tüm kurumların deprem bölgesine intikal ederek çalışmalara başladığı hatırlatıldı. 7 Şubat tarihi itibariyle Ayvacık ilçesi Yukarıköy köyü başta olmak üzere toplam 17 yerleşim biriminde 290 ağır hasarlı konut, 216 hafif hasarlı konut, 1 ağır hasarlı kaplıca, 2 ağır hasarlı cami ve 40 ağır hasarlı ahır tespit edildi. Bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor. Öte yandan, ön hasar tespit çalışmaları tamamlanan 101 adet konutta zarar tespit çalışmaları da tamamlandı. 11 Şubat Cumartesi gününe kadar zarar tespit çalışmalarının tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

8 kişi yaralandı, 16 hayvan telef oldu
Meydana gelen depremde yaralanan 8 kişiden 7’sinin taburcu edildiği, 1’inin tedavisine devam edildiği ve hayati tehlikesi bulunmadığı açıklandı. Deprem bölgesinde 4 Ambulans, 2 UMKE Ekibi ve 1 UMKE Acil Çadır Ünitesi hazır halde bekletiliyor. Tarım İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde 15 küçükbaş, 1 büyükbaş hayvanın telef olduğu belirlendi.

Konteyner, çadır ve battaniyeler dağıtıldı
Bölgede yürütülen iyileştirme çalışmaları kapsamında, AFAD Başkanlığı ve Kızılay’dan 338 çadır, bin 52 battaniye, 700 yatak, 200 katalitik soba, 5 şapkalı soba ve 200 aile mutfak seti bölgeye ulaştı ve dağıtıldı. Devam etmekte olan artçı sarsıntılar sebebiyle afetten etkilenen köylerden gelen ilave talepleri karşılamak üzere AFAD Başkanlığı koordinasyonunda Balıkesir AFAD Bölge Lojistik Deposundan sevk edilen 60 çadır, 300 yatak ve 480 battaniye bölgeye sevk edildi. AFAD Başkanlığından 200 adet yaşam konteyneri bölgeye ulaştı. Bu konteynerlerin 100 adedi Yukarıköy, 100 adedinin de afetten etkilenen diğer köylere kurulması planlanıyor. Yukarıköy Çadırkent alanına konteynerlerin kurulumuna başlandı. Köylerdeki konteyner altyapısının hazırlanması ve kurulumu için 15 kamyon, 6 kepçe, 2 dozer, 4 greyder, 4 vinç ve 2 silindir görev yapıyor.

Acil ödenek tahsis edildi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce, vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için ilk etapta 1 milyon 50 bin TL ödenek tahsis edildi. Ödenek Ayvacık Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hesaplarına aktarıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı acil ihtiyaçları tespit etmek amacıyla 3 ekip oluşturdu. Bu ekipler depremzedelerle görüşerek ayni ihtiyaçları tespit etmeye devam ediyor. Ayni ihtiyaç olarak belirlenen çocuk maması, hasta bezi, çocuk bezi gibi malzemelerin de dağıtımı sürüyor. AFAD Başkanlığınca, depremden etkilenen vatandaşların ilk ve acil ihtiyaçlarının karşılanması için, ilk etapta tahsis edilen 500 bin TL ödenek Ayvacık İlçe Kaymakamlığına aktarıldı.

198 personel görev yapıyor
Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) tarafından Yukarıköy konteyner kent alanının tüm aydınlatma ve elektrik tesisatı tamamlandı. Ayrıca bölgenin tüm elektrik altyapısı gözden geçirildi. Kızılay tarafından, 31 personelle vatandaşların tüm yemek ve iaşe ihtiyaçları karşılanıyor. AFAD Başkanlığınca biri koordinasyon tırı olmak üzere 14 araçla bölgede hizmet veriliyor. Depremden etkilenen bölgede acil ihtiyaçların karşılanması için 198 adet personel görev yapıyor.
Çevre ve şehircilik Bakanlığından hasar tespiti için 8 personel, AFAD’dan Hasar tespiti için 8, arama ve kurtarma için 18,teknik ve İdari personel olarak 11 kişi görev alıyor. Bursa, Sakarya ve Balıkesir AFAD ekipleri de bölgede bulunuyor. Sağlık Bakanlığının 3 ambulansla 11, 2 UMKE ambulansında 10 personel görev yapıyor. 25 kişilik Jandarma timi de güvenlik amacıyla bölgede bulunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden 3 personel, psikososyal destek amacıyla vatandaşlarla görüşmeler yapıyor. Çanakkale İl Özel İdaresinden 23 ekip, sahada çalışma yürütüyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli’nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Osmaneli’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. İlçedeki tören, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş tarafından Osmaneli Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ilçe stadyumunda devam etti. Buradaki kutlamalara, Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun, Cumhuriyet Savcısı İsmail Küçükdağ, Jandarma Komutanı Teğmen Mustafa Güzel, Emniyet Müdür vekili Selçuk Karakaş Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş, il genel meclis üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti başkanları, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Osmaneli İlkokul Müdürü Şenol Altıntaş, "Bugün burada 104’üncü yılını kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bütün dünya çocuklarına kutlu olsun. Bugünü çocuklarımıza armağan eden başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz" dedi. Programda ayrıca günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Çocuk oyunlarının oynandığı ve tekvando gösterilerinin ardından dereceye giren öğrencilere Kaymakam Yüksel Ünal ve protokol üyeleri tarafından ödüller verildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ilçede bütün okullarda coşkuyla kutlandı.
Konya Meke Gölü havaların ısınmasıyla yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü, havaların ısınmasıyla karavanla geziye çıkan yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla karavan ile Türkiye’ye gelen turistler, Karapınar’da doğal güzellikleri geziyor, Meke Gölü’nde kamp yapıyor. Meke Gölü yeraltı sularının çekilmesi ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı kurudu. Buna rağmen kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Meke Gölü, ilkbahar mevsiminde de karavanları ile seyahat eden yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Karavanları ile Yunanistan’dan yola çıkan ve Türkiye’de birçok yeri gezdikten sonra Karapınar’a ulaşan İsviçreli çiftler Philippe ve Petra Müller ile Sabine ve Reto Huber, Avusturyalı Walter Frashing ve eşi Sandra, Meke Gölü’nde mola verdi. Yürüyüş yapıp, gün batımını ve gün doğumunu izleyen turistler burada kamp yaptı. İsviçreli Philippe Müller, 4 hafta önce Yunanistan’dan gelerek Türkiye’de seyahate başladıklarını ifade ederek, "Karapınar’ı ve özellikle Meke Gölü’nü çok sevdik. Türk yemeklerini ve insanların bizlere karsı olan tutumları çok güzeldi. Bir sonraki durağımız Kapadokya olacak. Dünyada su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı var. Su kaynaklarının çok fazla kullanılması ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri tüm dünyada görülüyor. Meke Gölü’nün susuz hali bile etkileyici” dedi. Avusturalı Walter Frashing, Meke Gölü’nde su olduğu zamanın fotoğraflarını gördüklerini ve çok etkilendiklerini kaydederek, ”Gölün bu hali çok üzücü. İklim değişikliği burayı da kötü etkilemiş. Su dolu fotoğrafları çok güzeldi. Bu haline insan üzülüyor. Bizler de harika manzaranın tadını çıkarıp bol bol fotoğraf çektik” şeklinde konuştu.