GENEL - 13 Ocak 2018 Cumartesi 11:20

Gelecek ile geçmişi buluşturan koro

A
A
A
Gelecek ile geçmişi buluşturan koro

Çanakkale merkeze bağlı Civler köyünde ’Gelecek Geçmişi ile Buluşuyor’ isimli projeyle oluşturulan koroda köy çocukları ile yetişkinler birlikte çalıp birlikte söylüyor.

Çanakkale merkeze bağlı Civler köyünde ’Gelecek Geçmişi ile Buluşuyor’ isimli projeyle oluşturulan koroda köy çocukları ile yetişkinler birlikte çalıp birlikte söylüyor.


İstanbul’dan gelerek Çanakkale’nin Civler köyüne yerleşen emekli müzik öğretmeni Sıdıka Tatlıgil, mesleğini köyün çocukları için değerlendirmek istedi. Tatlıgil ilk zamanlar köy çocuklarına gitar ve bağlama dersleri verdi. Daha sonra Tatlıgil’e köyün yetişkinleri de başvurarak kendilerinin de kurs almak istediklerini söyledi.


Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile irtibata geçen Tatlıgil, ’Gelecek Geçmişi ile Buluşuyor’ isimli projeyi sundu. Daha sonra gerekli onayı alan Tatlıgil ve kursiyerleri hafta içi her akşam 2 saat boyunca çalışıyor.


Taşımalı sistemden dolayı kapanan Civler İlkokulunun bir sınıfını tamir edip boyadıktan sonra kursiyerler derslere başladı. 6’sı çocuk, 6’sı yetişkin erkek, 13’ü kadın olmak üzere toplam 25 kursiyerin bulunduğu koroya kursiyer olmayan köylüler de katılım gösteriyor.


Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Civler köyünde bir eğitim başlatmak istediklerini belirten Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasemin Topçu Şenol, "Sıdıka Tatlıgil öğretmenimiz buraya yerleşmiş ve birlikte çocuklarla başladık. Çocuklara gitar ve saz kursuyla başladık. 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında da bunu projeye çevirmek istedik. 2 yıl önceki etkinliğimizde gençlerin konserinde, yetişkinler bizden böyle bir şey talep ettiler. Biz de niye olmasın dedik ve onlara bu eğitim fırsatını vermek istedik. Tabi Sıdıka Tatlıgil öğretmenimiz önderliğinde şu an kapanmış bir okul, Civler köyü ilkokulu. Öğretmenimiz ve eşi tadilat yapıyorlar, düzenliyorlar ve burayı eğitim hane haline çeviriyorlar ve biz bunun devamının da gelmesini istiyoruz. Bu binanın tamamen köye ait bir eğitim hane olmasını istiyoruz" diye konuştu.


"Gelecek Geçmiş ile Buluşuyor projesi hem gençlerimiz saz, gitar çalıyorlar. Erkeklerimiz saz çalıyor, kadınlarımız söylüyor" diyen Şenol, "Masallar anlatıyorlar, geçmişte yaşadıklarını anlatıyorlar. Güzel bir etkinlik oldu, biz de çok mutluyuz o anlamda, kurumumuz adına da, Milli Eğitim adına da. Toplamda 30 saate yakın ders veriyoruz. 25 öğrencimiz var, bunun 6’sı çocuk, 6’sı erkek yetişkin geri kalanı da bayan ağırlıklı. Ancak kayıtsız olan öğrencilerimiz de gelmeye başladı, kayıtsız olan kursiyerlerimiz de başladı gelmeye. Bu da bizi mutlu ediyor tabi, 25 kişi ile başladık bugün burada daha da kalabalığız daha da devam edecek" şeklinde konuştu.


Şenol, "17 Kasım 2017 tarihinde başladı bu yılki 2017-2018 eğitim-öğretim yılında başladı, yazın bitecek Haziran döneminde. Tabi köylülerimizin de tarla işleri, hayvanla uğraşıyor zaten köylümüz çoğalmadan bitireceğiz Haziran sonunda. Tabii yine bir etkinlikle bitireceğiz, yine bir faaliyetimiz olur. Köy kahvemiz var, köy meydanında inşallah Sıdıka hanım ve öğrencilerimize birlikte planlama yaparız" dedi.



"Burası onları için birazda buluşma yeri oldu"


İstanbul’dan Civler köyüne tesadüfen gelip yerleştiğini söyleyen emekli müzik öğretmeni Sıdıka Tatlıgil ise, var olan mesleğini buralarda da değerlendirmek istediğini belirtti. Tatlıgil, "İlk geldiğim yıl çocuklarla bir gitar, bağlama kursu yaptı. Çok sağ olsunlar ilgi gösterdiler, şehir çocuklarından daha çok ilgi gösterdiler. Daha sonra ikinci sene aşağıdaki okulda çalıştık. O arada yetişkinlerden talep gelmeye başladı, keşke bize de verseniz diye" dedi.


Kendisinin bununla beraber Çanakkale Halk Eğitim Merkezine böyle bir projeyi sunduğunu ve uygun görüldüğünü ifade eden Tatlıgil, "Halk Eğitim bünyesinde burada bir ses eğitimi kursu açtık, bir de bağlama eğitimi kursu açtık. Ama aynı zamanda biz burada eskiden eğlencelerde giyilen giyimler, söylenilen maniler hatta çocukların oyuncakları projeyi bu şekilde de tamamlayacağız. Yani yıl sonunda bir sergi yapacağız. Hem çalacağız hem söyleyeceğiz aynı zamanda eski kullanılan aletler, giysiler, maniler varsa öyküler bunları da canlandırıp köyün geçmişini de belgelenmesini aslında bir şekilde sağlamış olacağız. Çok memnunuz genel olarak, sağ olsunlar beni içlerine aldılar, kabul ettiler, birbirimize alıştık. Burası onları için birazda buluşma yeri oldu, aslında en güzel yanı o. Çünkü köylerde bile belli bir saatte sonra televizyon izlemeye oturulduğu için çok görüşmeyen ailelerimiz de var birbirleriyle. Akşam saatlerinde yapıyoruz biz bunu. Böylece hayvanlarla ilgili işlerini, tarlayla ilgili işlerini bitiriyorlar ve burada hep bir araya gelip keyifli dakikalar geçiriyorlar. Tabii bu arada iletişimde de birtakım daha güzel şeyler yakalayabiliyorlar" dedi.


Tatlıgil, "Burada bağlama, darbuka, def, kaşık kullanıyoruz. Bir de halk türkülerini özellikle Çanakkale türkülerini öncelikli çalışıyoruz ama istedikleri şeyler oluyor şu türküyü çalışabilir miyiz diye onu da alıyoruz repertuvarımıza böylece çalışıyoruz. Keşfedilmemiş yeteneklerimiz var hiç hayatında darbukayı, defi eline almayanlar vardı çok güzel uyum sağladılar" ifadelerini kaydetti.


Koroda darbuka çalan Şerife Ayşe Gülter ise, "Geldik buraya, çalıyoruz eğleniyoruz. Gün içinde evde oturuyorum başka işe gidemem ki. Çocukluğumdan çalarım" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.