GENEL - 26 Eylül 2017 Salı 09:40

(Özel Haber) Zararlı böceklere karşı armut ağaçlarını tütün suyu ile koruyor

A
A
A
(Özel Haber) Zararlı böceklere karşı armut ağaçlarını tütün suyu ile koruyor

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Etili köyünde deveci armutu yetiştiriciliği yapan bir çiftçi, hasadı yaklaşan mahsullerine zarar veren böcekleri bahçesinden uzaklaştırmak için ağaçları tütün suyu ile ıslatarak koruyor.

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Etili köyünde deveci armutu yetiştiriciliği yapan bir çiftçi, hasadı yaklaşan mahsullerine zarar veren böcekleri bahçesinden uzaklaştırmak için ağaçları tütün suyu ile ıslatarak koruyor.


Etili köyünde deveci armutu yetiştiriciliği yapan Hasan Naci Sezer, mahsullerine zarar veren pisilla böceklerine karşı organik tarımda kullanılan geliştirdiği tütün suyu (nikotin) ile ıslatarak koruyor. Sezer, zararlı böceklerden mahsullerini korumak için nikotin (tütün) uygulaması ve mai sabun ile yapılan mücadelede daha başarılı oluyor. Ayrıca organik metotlarla faydalı böceklerin de imha olmamasını sağlanıyor.


Hasan Naci Sezer, “Armut pisillası hastalığına karşı organik mücadele yönteminin başarılı olduğunu gördük. 2 saat önceden hazırlanmış 200 gram tütün suyu ve yarım kilo sıvı mai sabunu ayrı bir kapta hazırladıktan sonra ilaçlama tankına koyarak uygulama yapıyoruz. Deveci armudunda pisilla hastalığı en az kara leke kadar tehlikeli. Armudun ticari değerini ciddi şekilde düşürüyor. Yapraklarda oluşan balımsı madde armutlar üzerine akarak orada lekeler oluşturmakta ve böylece armudun doğal görüntüsünü bozmaktadır. Bununla ilgili yapılan kimyasal mücadelelerde tam başarı sağlanamıyor. Nikotin ve mai sabun ile yapılan mücadelede daha başarılı olduğumuzu gördük” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.