SPOR - 01 Ekim 2017 Pazar 13:04

Turkcell Gelibolu Maratonu’nda Dünya Şampiyonu Mizgin Ay’a plaket

A
A
A
Turkcell Gelibolu Maratonu’nda Dünya Şampiyonu Mizgin Ay’a plaket

‘Barış için Koşuyoruz’ sloganıyla bu sene üçüncüsü düzenlenen Turkcell Gelibolu Maratonu’nun onur konuğu dünya şampiyonu atletimiz Mizgin Ay’a teşekkür ve başarı plaketi verildi.

‘Barış için Koşuyoruz’ sloganıyla bu sene üçüncüsü düzenlenen Turkcell Gelibolu Maratonu’nun onur konuğu dünya şampiyonu atletimiz Mizgin Ay’a teşekkür ve başarı plaketi verildi.


Plaketi takdim eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Mizgin çıtayı çok yükseltti. Kendisinden 400 metrede de başarı bekliyoruz. Turkcell olarak Mizgin’i her zaman destekliyoruz” dedi. Mizgin ise, “Her plaket başarımının ne kadar büyük olduğunu, sorumluluğumun da ne kadar arttığını bana hatırlatıyor. Bu bilinçle çalışmaya devam ediyorum” diye konuştu.


Turkcell’in ana sponsorluğunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen, Türkiye’nin ‘Barış’ temalı ilk ve tek maratonu Turkcell Gelibolu Maratonu, ‘Barış için Koşuyoruz’ sloganıyla ve binlerce kişinin katılımıyla başladı. Organizasyonun bu seneki onur konuğu ise Dünya Yıldızlar 100 Metre Şampiyonu atlet Mizgin Ay oldu. Maraton sırasında Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar’la birlikte genç yıldıza teşekkür ve başarı plaketi takdim etti.


Mizgin Ay’la birlikte 10 kilometre koşunun startını verdiklerini hatırlatan Terzioğlu, “Türkiye’nin en önemli yıldızlarından biri olan Mizgin, bizi çok mutlu ederken çıtayı da çok yükseltti. Artık ondan hep Dünya ve Avrupa şampiyonlukları bekliyoruz. 100 metrede elde ettiği başarının aynısını 400 metrede de elde edeceğine inanıyorum. Biz Turkcell olarak kendisini her zaman destekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Mizgin Ay ise, “Benim en mutlu olduğum anlardan biri. Çok teşekkür ediyorum. Her plaket başarımın ne kadar büyük olduğunu sorumluluğumun da ne kadar arttığını bana hatırlatıyor. Bu bilinçle çalışmaya devam ediyorum. İnşallah 400 metrede de başarı yakalayacağım” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.