KÜLTÜR SANAT - 24 Ocak 2018 Çarşamba 16:14

Çankırı Yaranı gelecek nesiller için umut veriyor

A
A
A
Çankırı Yaranı gelecek nesiller için umut veriyor

Çankırı Belediyesi, UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alan Yaran kültürünü Çankırı’ya gelen misafirlerine hem tanıtıyor hem de onlara yaşatıyor.

Çankırı Belediyesi, UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alan Yaran kültürünü Çankırı’ya gelen misafirlerine hem tanıtıyor hem de onlara yaşatıyor.


Çankırı Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu katılımcıları Yaran kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu. Çankırı Belediyesi Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi bünyesinde açılan Yaran Okulunda eğitim gören çocukların yaran gösterileri konuklardan tam not aldı. Küçük yarenler, sergiledikleri performansları ile büyüklerini aratmadı.


Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Yaran kültürünün sürdürülebilirliğini ve nesiller boyu doğru aktarılmasını sağlamak için Türkiye’de bir ilke imza atarak Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi bünyesinde Yaran Okulu kurduk. Yaran Okulu’na kayıt yaptıran 9-12 yaş aralığındaki 50 erkek çocuğumuz yaran kültürünün adaplarını Yaran Başağalarımızdan öğrenmeye başladı. Kültürümüzü devam ettiren çocuklarımız bizim gurur tablomuz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara YÖK’ten denklik için yeni düzenleme Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esaslar belirlendi. “İlk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek” Yayımlanan düzenlemede, YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecek. “İlk binde yer alan üniversitelerden mezun olanlara YSK şartı aranmayacak” Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk binde yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak. İlk binde yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.