GENEL - 14 Kasım 2017 Salı 17:39

TKDK’dan çiftçiye tarım teknolojisi desteği

A
A
A
TKDK’dan çiftçiye tarım teknolojisi desteği

Çankırılı genç çiftçi Ramazan Aydın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden faydalanarak aldığı anıza direkt ekim makinesi ile maliyetlerini 4 kat düşürdü, aynı zamanda muhtarı olduğu Karamustafa köyündeki çiftçilere örnek oldu.

Çankırılı genç çiftçi Ramazan Aydın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden faydalanarak aldığı anıza direkt ekim makinesi ile maliyetlerini 4 kat düşürdü, aynı zamanda muhtarı olduğu Karamustafa köyündeki çiftçilere örnek oldu.


Yaklaşık 15 yıldır Çerkeş ilçesinde tarımsal faaliyetleri ile geçimini sağlayan Ramazan Aydın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlediği bir etkinlikte anıza direkt ekim makinesi ile tanıştı. İl Müdürlüğünden bir haftalığına ödünç aldığı makineyi arazisinde kullanan Aydın, TKDK’ya proje hazırlama fikrinin oluşmasında söz konusu makinenin fiyatının yüksek olmasının etkili olduğunun söyledi.


Aydın, anıza direkt ekim makinesinin yapmakta olduğu tarımsal faaliyetlerine katkısını şu şekilde ifade etti: “Anıza direkt ekim makinesi maliyetlerimizi 4 kat azaltan bir teknoloji. Geleneksel tarım yöntemleri ile rotowatör, kazayağı, mibzer ve çapa makinesi ile yapmanız gereken işi anıza ekim makinesi ile bir defada yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla dört makine için kullanacağınız mazot ve zamanın yanı sıra işçilik masraflarını da azaltmış oluyorsunuz. Bu bakış açısı ile hazırladığımız projemiz TKDK tarafından onaylandı ve toplam maliyeti 68 bin lira olan projemizin yüzde 65’i yaklaşık 45 bin liralık kısmı yaklaşık 40 gün sonra TKDK tarafından ödendi.”


Aynı zamanda Çerkeş ilçesi Ziraat Odası Başkan yardımcılığı görevini yürüten Ramazan Aydın, projesi kapsamında ilk yıl için çörekotu, sonraki yıllarda ise kimyon, karabuğday, aspir ve hardal gibi çeşitli tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmayı hedeflediğini aktardı.


Gelecek yıllara ilişkin planlarına da değinen Aydın, “Sürdürülebilir tarım için modern makine ekipmanlarının zorunlu olduğunu düşünüyorum. Ancak bu makinelerin alınması herkes için mümkün olmayabilir. Bu nedenle bölgemizde çiftçilerimiz tarafından sıkça ihtiyaç duyulan makineleri satın alarak, bir yandan maddi gücü olmayan çiftçilerimize bu makineleri uygun fiyatlara kiralamayı, diğer yandan yeni istihdam oluşturmayı amaçlıyordum. Bu konuyu TKDK ile görüştüğümde bu hedeflerime yönelik olarak makine parklarının kurulması sektörünün uygun olduğunu ve bu konuda da yüzde 65 hibe desteği almamın mümkün olduğunu söylediler. Kısmet olursa yeni çağrı döneminde çiftçilerle birlikte makine parkları sektöründe proje başvurusu yapmayı planlıyoruz” dedi.


Ramazan Aydın projesi ile ilgili konuşan TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık’ın kurumun Çankırı tarımın modernizasyonunda önemli rol üstlendiğini belirterek, “TKDK olarak ilimizde faaliyetlerimize başladığımız 2012 yılından bu yana yaklaşık 38 bin makine ekipman için çiftçilerimize hibe sağladık. Ramazan beyin proje kapsamında almış olduğu anıza direkt ekim makinesi daha önce talep edilmemişti. Bu anlamda Çankırı tarımının yeni teknolojiler ile tanıştırılmasına öncelik etmekten son derece mutluyuz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.
İzmir İzmir’de doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı İzmir Şehir Hastanesinde “katliam” yapacağını söyleyen ve sağlık çalışanlarını tehdit ettiği iddiasıyla hakkında "beyaz kod" verilen, aracında yapılan aramalarda ise pompalı tüfek, fişek ve bıçak ele geçirilen zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Alınan bilgiye göre, bir süre önce İzmir Şehir Hastanesinde tedavi gören ve psikolojik sorunları olduğu ileri sürülen C.Y.’nin (50) dün öğlen saatlerinde pompalı tüfekle hastaneye geleceği ihbarı üzerine hastane polisi ve jandarma ekiplerince çevrede güvenlik önlemleri alındı. Gelen aracı tespit eden polis ve jandarma ekiplerince C.Y. hastane otoparkında etkisiz hale getirildi. Yapılan aramalarda aracın bagajında pompalı tüfek, fişek ve bıçak ele geçirildi. Emniyete götürülen C.Y. buradaki işlemlerinin ardından cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. Tutuklandı Akşam saatlerinde tekrar hastaneye gelen C.Y.’nin "C Blok Kat 9 da katliam yapacağım" demesi üzerine durum 112 Acil Çağrı Merkezine ihbar edildi. Adrese gelen polis ekipleri, acil girişin önünde otoparkta sandalyede oturan C.Y.’nin yanına gitti. Burada polislere ‘gırtlak kanseri kontrolü için patoloji örneği verdiğini, 12 saatte bir defa aspire edilmesi gerektiğini ve kendisi ile ilgilenilmediğini’ söyleyen C.Y. muhafaza altına alındı. Doktor ve diğer sağlık çalışanlarının kendilerini odaya kilitleyerek “beyaz kod” verdiği ileri sürülen olayda, hastanenin acil nöbetçi doktoru B.G.’nin kendisini tehdit ettiğini söylediği C.Y.’den şikayetçi olduğunu beyan etmesi üzerine şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen C.Y. çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.
Ankara AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM’de görüşmesi hakkında “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesi hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akbaşoğlu görüşme ile ilgili, “Bu konuyla ilgi tabi ki daha önceden de kamuoyuna yansıyan bir talep söz konusuydu. Bu sene inşallah yerine gelmiş olacak. Karşılıklı olarak görüşüp netleştirilecek. Bugüne ilişkin bir resepsiyon. Milli egemenliğin tecelligahı olan meclisimizin 104’üncü yaşında hep beraber burada güzel bir ambiyans oluşturduk. Bütün milletimizin temsilcileri bu birlikteliği ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın resepsiyona teşrifleri ile hep beraber, bütün milletvekilleri ve davetliler ile Cumhurbaşkanımız bir araya geldiler. Daha sonra da içerideki odada değerli siyasi partilerimizin genel başkanları ve temsilcileri ile görüştü. İçeride milletvekillerimiz, CHP Genel Başkanı, Hüda-Par Genel Başkanı, DSP Genel Başkanı AK Parti Grup Başkanı, Meclis Başkanvekillerimiz ve Meclis Başkanımız tabi ki, MHP Grup Başkanvekili vardı. Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” şeklinde konuştu.