YEREL HABERLER - 13 Mayıs 2016 Cuma 19:30

Çorum Belediyesi 6. Kitap Fuarı Açıldı

A
A
A
Çorum Belediyesi 6. Kitap Fuarı Açıldı

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Kitap ve Kültür Günleri başladı.
Kitap ve Kültür Günleri açılışına Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Müftü Dr. Ahmet Akın, Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç ve davetliler katıldı.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kitap Fuarı ve Kültür Günleri ile insana yapılan en önemli yatırımlardan birisine daha imza atmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Külcü, belediyeciliği sadece alt yapı ev fiziki çalışma yapan bir mantığa hapsolmaktan kurtarıp, direkt olarak insana yatırım yapan sosyal ve kültürel belediyecilik vizyonuna taşıdıklarını kaydetti.
Çorum’un gelecek 3-5 yıl sonrasını değil, 40-50 yıl sonrasını düşünerek yollarına devam ettiklerini dile getiren Külcü, son 7 yıldır gençlik merkezleri vasıtasıyla binlerce gence kültür kapılarını açtıklarını ve halen 7 bin öğrencinin bu merkezlerde çok sayıda kültürel ve sportif etkinlikten yararlandığını söyledi.
14 mahalleye 14 Kur’an Kursu projesinde 7’sinin inşaatının devam ettiğini, engelliler için ortaya koydukları seferberlikte de 3’üncü tesis olan Engelsiz Yaşam Merkezi’nin de bu dönemin sonunda tamamlanarak hizmete gireceği müjdesini verdi.
Çorum’un kültürel ve eğitim hayatına yaptıkları yatırımlardan örnekler veren Başkan Külcü, bin 400 öğrenciden oluşan 137 okuma gurubundan da bahsederek, "Bu bir sevda işidir. bu gençler geliştikçe, Çorum’un rengi değişecek. Biz kolaya değil zor ve doğru olana talibiz. Zamlan geleceğe ve gençlerimize yatırım zamanıdır." dedi.
Açılış konuşmasından sonra kitap fuarının açılışını dualarla gerçekleştiren Başkan Külcü ev beraberindekiler, stantları ziyaret ederek, sergilenen kitaplar hakkında bilgi aldı. Başkan Külcü, Hürriyet Meydanı’nda açılışı gerçekleştirilen Kitap Fuarı’na tüm Çorumlular’ı davet etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.