YEREL HABERLER - 08 Şubat 2016 Pazartesi 16:50

Çorum Belediyesi'nden Şehir İçi Trafiğine Çözüm

A
A
A
Çorum Belediyesi'nden Şehir İçi Trafiğine Çözüm

Çorum Belediyesi, şehir içi trafik sorununu çözecek bir çalışma başlattı.
Yalova Üniversitesi ile birlikte hazırlanan projenin hayata geçmesiyle birlikte şehir içi trafiği de nefes alacak. Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, hazırladıkları proje hakkında Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve başkan yardımcılarına sunum yaptı.
Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan hazırladıkları raporda Çorum’un trafik sirkülasyonunun güncellenmesi ve geometrik düzenlemelere yönelik çalışmalar için şehrin ana arter niteliğindeki yollarda koridor analizleri ve 56 kavşakta trafik sayımları yaptıklarını söyledi.
Şehir genelinde yayalaştırılacak alanları incelediklerini ve şehrin imar planlarının incelenerek yerinde yapılan gözlemler sonucunda büyüme istikametini araştırdıklarının altını çizen Bozdoğan, “ Yaptığımız çalışmalar sonucu birden fazla alternatif trafik sirkülasyonu çalışmalarını tamamladık.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de, Çorum Belediyesi’nin şehir içi trafik düzenleme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yeni yollar, akıllı trafik sistemleri, trafik işaretlemeleri, trafik kontrol merkezi, görme engelliler için sesli ikaz sistemi çalışmalarını hizmete sunduklarını belirten Başkan Külcü, “Şehir içi trafik sorununa köklü çözüm bulmak için 2015 yılında Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği ile protokol imzaladık. Bu çalışmanın birinci aşaması olan Kentiçi ulaşım ve trafik düzenleme projesi hazırlandı. Hazırlanan projenin uygulamasına bu yıl başlanacak. Bunun devamında ikinci aşamada Toplu Taşıma Rehabilitasyonu ve üçüncü ve son aşamada da şehrin nazım imar planı hazırlanması ile Ulaşım Master Planı yapılacak” dedi.
Başkan Külcü, şehir nüfusunun her geçen gün arttığına dikkat çekerek “Şehir içi ulaşımını rahatlatmak için trafikte makro çözümler planlıyoruz. Hedefimiz ulaşımla ilgili yaptığımız projeler tamamlandığında şehrin ulaşım sıkıntısının kalmamasıdır. Bizlere bu konuda destek veren Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan ve Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Yavuz Delice’ye teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Sunum toplantısında Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu, Alper Zahir, Turhan Candan, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Lütfullah Şirin ve Ulaşım Mühendisi Süreyya Özyağcı da hazır bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.