GENEL - 09 Şubat 2017 Perşembe 15:02

Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı başladı

A
A
A
Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı başladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) tarafından düzenlenen "Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı" Çorum’da başladı.
Çalıştayın açılış programına Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, TEB Genel Sekreteri Arman Üney ve eczacılar katıldı.
TEB Genel Sekreteri Arman Üney, muvazaa konusunda son 4-5 yıldır yapılan çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, yapılan etkin çalışmalarla sorunun en aza indirilmesi noktasında başarı sağladıklarına dikkat çekti.
Bu sorunu eczacıların kanayan yarası olarak nitelendiren Üney, bir muvazaalı eczane işletildiğinde sadece eczanenin mesul müdürünün eczacı olmamakla kalmadığını, bütün eczacılık işleyişiyle ilgili, halkın ilaca ulaşımıyla ilgili inanılmaz derecede sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi.
Burada bir belge olmadığını ve bunun bir şekilde ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Üney, “Bu tek başına yapılabilecek bir şey değil. Bunu ne sağlık müdürlüklerimiz tek başına yapabilirler ne de eczacılar odamız. Bu konuda, aynı bu salonda olduğu gibi hep birlikte çalışmaya ihtiyaç var. Muvazaa ile mücadele konusunda ortaya çıkacak sonuç önemli. Bu mücadele sonunda halkın ilaca erişiminde hak ettiği bir şekilde hizmet almasını sağlayacak, eczacının işinin başında bulunarak danışmanlık hizmeti verebilmesinde çok önemli katkılar verecek. TEB olarak bu konuyu çok önemsiyoruz" dedi.
TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, bir sağlık mesleğindeki muvazaayı anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. Türkiye’de günlük ortalama 1 milyon 200 bin insanın sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini açıklayan Gürsöz, bunun yaklaşık 1 milyonunun reçete ile sonuçlandığını ifade etti.
Her gün 1 milyon insanımız eczanelerimize uğradığını ve eczacılarla bir diyaloğa girdiklerini anlatan Gürsöz, “Ortalama günlük 5,5 - 6 milyon kutu ilaç satışı yapılıyor. Böyle bir sorumluluk var. Yani böyle bir sorumluluğu biz nasıl bir başkasına devredebiliriz. Böyle bir sorumluluk hiç kimseyle paylaşılamaz. Eczacılık bir sağlık mesleği, bir esnaflık, tüccarlık değildir" diye konuştu.
Eczacılık Tüzüğü’nde de muvazaayla ilgili maddeler olduğunu hatırlatan Gürsöz, yapılan tüm çalışmalara rağmen muvazaalı eczane sayısını sıfırlayamadıklarını ancak çalıştaylarla bu konuda önemli bir aşama kaydettiklerini dile getirdi.
2016 yılında 100’den fazla muvazaalı eczane hakkında işlem yaptıklarını açıklayan Gürsöz, "İstanbul’da 27 eczanenin faaliyetine son verildi. Türkiye genelinde 25 bin eczanemiz var. Belki bir kaç yüzünde sorunu yaşadığımız için tüm sektör zan altında kalıyor. Bu mücadelede en başta bize göreve düşüyor, TEB’e görev düşüyor. Bize düşen görev, gereken mevzuatları ve kuralları koymak. Burada bir sıkıntı yok. İradede de bir sorun yok. Sağlık Bakanımızda bu konuya çok hassas yaklaşıyor ve bizlere yardımcı oluyor. Bunun ucu, arkası, sonu nereye giderse gitsin, kime dokunursa dokunsun, burada bir kararlılık sergileyip, gittiği yere kadar gideceğiz. Asla, acaba, aman, sakın falan demeyeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz. Mücadelemiz, son muvazaalı eczane kapatılana kadar devam edecek. Muvazaalı eczanelerin tespiti noktasında destek beklediklerini Gürsöz, “Bununla ilgili bin 500 eczacının katılımıyla bir anket çalışması yaptık. İlginç sonuçlar verdi. Eczacılarımız ’bölgenizde muvazaalı eczane var mı?’ diye sorduk, yüzde 56’sı ‘evet’ dedi. Demek ki biliyoruz birbirimizi. Peki ’siz bu muvazaalı eczane olarak düşündüğünüz yeri bildirdiniz mi?’ diye sorduk, büyük çoğunluğu ’hayır’ diye cevap verdi. Bizim ya da TEB’in, Ankara’dan her yeri bilmemize imkan yok. Sizin de bu mücadelede bize destek olmanız lazım" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehir’in 120 milyonluk içme suyu yatırımı başlıyor Alaşehir ilçe merkezinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve zamanla deformasyona uğrayan 50 yıllık içme suyu ana isale hattında yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile ilçe merkezinde 17 kilometrelik çelik hat döşenecek. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Alaşehir ilçe merkezinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve zamanla deformasyona uğrayan 50 yıllık içme suyu ana isale hattında yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile ilçe merkezinde 17 kilometrelik çelik hat döşenecek. “Alaşehir’in geleceğine yapılan önemli bir yatırım” MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın sizlere selamlarını iletiyorum. 10 yıllık süreçte, Büyükşehir ve MASKİ Genel Müdürlüğümüzün kurulduğu günden bu yana Alaşehir çok büyük yatırımlar aldı. Büyükşehir Belediyemiz önemli projelere hayat verdi. MASKİ Genel Müdürlüğümüz önemli altyapı yatırımları gerçekleştirdi. Alaşehir merkezimize ve Kavaklıdere mahallemize Atıksu Arıtma Tesisleri kazandırdık. Birçok mahallemizin altyapılarını yeniledik. Bu projeler uzun emekler ve uğraşlar sonucu ortaya çıkıyor. Bu projede daha önceki yıllarda başlamış olduğumuz bir projedir. Avşar Barajımızın olduğu bölgede sondajlar açtık. Alaşehir ilçemize yeni içme suyu kaynakları kazandırdık. Buradaki kaynaklarımıza göre bir projelendirme çalışması yapıldı. Güzergahtaki izinlerimizi, diğer işlemlerimizi ve Devlet Su İşleri (DSİ) izinlerimizi aldık. Boru ihalemize çıktık ve sahaya tüm borularımız indi. Çalışmalara da başlandı. Alaşehir Devlet Hastanesinin olduğu bölgedeyiz. Yaklaşık 12 aylık bir süre sonucunda eskiyen 50 yıllık hatlarımızı yenileyerek, ilçemizde hem su kayıp kaçaklarını engellemiş olacağız hem de daha sağlıklı, daha temiz ve kesintisiz içme suyu sağlayacağız. Yeni projemizde sadece boruların bedeli 50 milyon TL’dir. İşgücü maliyetleri ile toplamda 120 milyon TL’lik bir rakamdır. Vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Tekirdağ Vize başvuruları Çerkezköy TSO’dan gerçekleştirilebilecek Üyelerine hizmet konusunda yelpazesine her geçen gün bir yenisini ekleyen ve Oda bünyesine yeniliklerini dahil eden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, gerçekleştirdiği girişimler sonucunda Vize Hizmet Merkezi’nin Oda’da faaliyete geçmesini sağladı. Oda üyeleri, Yunanistan Cosmos Şengen Vize başvuruları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gerçekleştirebilecek. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, genişleyen hizmet yelpazesine bir yenisini daha ekledi. K Türü Yetki Belgesi ve Dijital Takograf gibi üyelerine kolaylık kazandıracak birçok hizmeti; Tedarikçi Günleri ve İhracat Danışmanlığı gibi projeleri de üyelerinin ticari ilişkilerini güçlendirmeleri adına hayata geçiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 1 Nisan’dan itibaren Yunanistan Kosmos Şengen Vize başvurularına da almaya başlayacak. “Hizmetlerimiz devam edecek” Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Yunanistan Konsolosu Aris Radiopoulos’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden bölgemizin durumunu, potansiyelini ve iş insanlarımız için vize işlemlerinin hızlıca çözüme kavuşmasının üyelerimize sağlayacağı artı değerden bahsettik. İş insanlarımızın, sanayicilerimizin ticaretin artması için komşu ülkeler ve Avrupa’ya açılması gerekiyor. Bunu daha kolay hale getirmek adına bir girişimde bulunduk ve sonuca ulaştık. Bölgede yaklaşık olarak 550 bin civarında nüfus olduğunu, bölgemizin birçok ilden daha büyük olduğunu, bunun yanında yaklaşık bin 200 tane sanayicinin, 7 bin 500’e yakın üyemizin olduğunu dile getirdik. Taleplerimiz ve girişimlerimiz sonuç verdi. 1 Nisan’dan itibaren Odamız, vize hizmetlerini vermeye başlayacak. Pazartesi, Salı ve Çarşamba olmak üzere haftanın üç günü bu hizmet gerçekleştirilecek. İlerleyen süreçlerde gün ve işlem kısıtının artmasını da sağlayacağımızı umuyorum. Üyelerimiz için kazandırdığımız hizmet merkezimizin hayırlı uğurlu olmasını bol kazançlar sağlamasını diliyorum. Üyelerimiz ve bölgemiz için gelişmeye, geliştirmeye, yeni hizmetleri kendileri ile buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.