GENEL - 21 Eylül 2017 Perşembe 09:29

Ekmeğini taştan çıkaran ev hanımları, Amerika’ya doğal taş ihraç ediyor

A
A
A
Ekmeğini taştan çıkaran ev hanımları, Amerika’ya doğal taş ihraç ediyor

Çorum’un Mecitözü ilçesinde ekmeğini taştan çıkaran ev hanımları, işledikleri yarı değerli taşları Amerika’ya ihraç ediyor.

Çorum’un Mecitözü ilçesinde ekmeğini taştan çıkaran ev hanımları, işledikleri yarı değerli taşları Amerika’ya ihraç ediyor.


Türkiye’de yarı değerli doğal taş açısında zengin bir rezerv ve çeşitliliğe sahip olan ilçede çıkarılan doğal taşlar, kadınların geçim kaynağı oldu. Daha önce ev işleriyle zamanlarını değerlendiren kadınlar, Halk Eğitim Merkezinde mesleki eğitimi aldıktan sonra Mecitözü Kaymakamlığı tarafından kurulan atölyede doğal taşları işlemeye başladı.


Kuvars, jasper, kalsedon, akik gibi taşların işlenmesine yönelik kursa katılan kadınlar, daha sonra hem dar gelirli kadınlara yönelik ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan yeni fırsatların oluşmasına olumlu etki yapmak, hem de ilçenin var olan değerlerini geliştirip markalaşma yolunda etkili bir yol oynamak amacıyla Mecitözü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu. Atölyeyi devralan kadınlar, kursta öğrendiklerini kendi becerileriyle birleştirip değerli taşları dekoratif süs ve takı ürünlerine dönüştürdü.


Değerli doğal taşları işleyerek ev ekonomilerine destek olan kadınlar, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un girişimleriyle de bir firma ile imzalanan protokol kapsamında ilk etapta Amerika’ya gönderdikleri 500 kilo işlenmiş taş ile de ülke ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Mecitözülü ev hanımlarına gelir kapısı olan doğal taşlar sahip olduğu özellikleriyle alternatif tıp ve negatif enerjiyi alarak stresi azaltması gibi etkilerinden dolayı da ayrı bir ilgi görüyor.



“Dünyada yarı değerli taşları işleyerek bundan gelir elde eden ülkeler arasında Türkiye’nin yerini alması gerekiyor”


AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, dünyada yarı değerli taşları işleyerek bundan gelir elde eden ülkeler arasında Türkiye’nin yerini alması gerektiğini belirterek, “Değerli doğal taşların işlenmesinde Türkiye neden bir Filipinler olmasın” dedi.


Ülkenin sahip olduğu doğal kaynakların buna müsait olduğunu dile getiren milletvekili Kurt, yarı değerli taşların dünyada karşılığının bulunduğuna dikkat çekti. Bir yıllık emeğin sonucunda Mecitözü’nde çıkan yarı değerli doğal taşların takı tasarım olarak işlenmesi için kaymakamlığın desteği, kadınlarımızın da işbirliği ve güç birliğiyle atölye kurulduğunu dile getiren Kurt, kooperatif üyesi ev hanımlarının doğal taşları çeşitli süs ve takı eşyalarına dönüştürerek ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladığını açıkladı.


Kadınların çalışmaları iyiye gittiğini anlatan Kurt, “Şu anda yeni stajyerler ve yeni çalışma arkadaşlarımız var. Bu yüzden çok mutluyum. Geçtiğimiz günlerde bir firmanın buraya getirdiği taşlar atölyemizde işlenerek Amerika’ya gönderildi. Bundan sonraki hedefimiz takı tasarımının artması. Fuarlara katılmak. Ayrıca burada üretilen tespihlerin sektörde yer alması ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


Mecitözülü hanımların eşlerine, çocuklarına ayırdıkları zamanın daha fazlasını atölyede geçirdiklerinin altını çizen Kurt, “Özveriyle, severek ve bu işi benimseyerek yaparak kendilerine bir yol çizdiler. Bu yolda onlara başarılar diliyorum. Onlara yol arkadaşlığı yapabildiğim için kendim de çok mutluyum. Bundan sonraki süreçte daha çok ihracata yönelik, iç piyasa da ticarete yönelik çalışmalarımız devam edecek. Yarı değerli taşlarla ilgili bazı yasal sıkıntılar var. Bunları da Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla birlikte genel kurulda gündeme getirerek üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.


Mecitözü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Milletvekili Kurt, “2023 vizyonuna giderken kadınların eğitim seviyesi ne olursa olsun iş edinme ve meslek edinme hakkına sahipler. AK Parti olarak politikalarımızda önce kadın dedik. Kadın hem anne hem evin reisi. Emek verip üretim yapan kadınlar mesleğine ve kazandığı paraya daha çok sahip çıkıyor. Üreten bir ülkeyiz. Özellikle Türk ve Çorum kadınları çok çalışkan. Verilen görevi harfiyen yapıyor. Bizim istihdam politikamızda da yerinde ve yöresel istihdam maddemiz var. Bunun en büyük örneğini Mecitözü’ndeki kardeşlerimiz ortaya koydu. Biz de buradan ürünleri alarak destek oluyoruz. Onların tanıtımını yapıyoruz. Kadın isterse başaramayacağı hiçbir şey yok. İstihdam projelerini artırmak için hepimiz çalışıyoruz. Bazı ilçelerde de kadın kooperatifleri kuruldu. Onlarda başarılı bir şekilde çalışmalarını yürütüyor” şeklinde konuştu.



“Kadınlarımız artık kendileri için üretecek kendileri için kazanacak”


Mecitözü Kaymakamı Coşkun Doğan, Mecitözülü kadınların artık kendileri için üretim yaparak kendileri için para kazanacağını ifade ederek, “Çorum Valiliğinin destekleriyle ilçede açılan Yarı Değerli Doğal Taş işleme Atölyesinde 7-8 aylık bir süreci geride bıraktı. İş-Kur ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinesinde 20 kadın kursiyerimiz yarı değerli doğal taşları işlemeye başladı. Bugün geldiğimiz noktada kendileri kooperatif kurdular. Mecitözü Kaymakamlığı olarak kendileriyle protokol yaparak kadınlarımızın tek başlarına ayakta kalmalarını sağlayacak desteği verdik. Ve burada görülen ekipmanların, malzemelerin kullanım hakkını onlara devrettik., Kadınlarımız artık kendileri için üretecek ve kendileri için para kazanacaklar” diye konuştu.



“Ürünler iç ve dış pazarda rağbet görüyor”


Mecitözü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş, bölgede var olan kuvars, jasper, kalsedon, akik gibi taşlar atölyede işlenerek süs ve takı eşyalarının yanı sıra alternatif tıpta kullanılan taşlara dönüştürüldüğünü söyledi. Halk Eğitim Merkezi olarak ilçedeki kadınlara düzenledikleri kurslarla destek olduklarını açıklayan Ateş, “Kurs sonunda bayanlar kooperatif kurarak çalışma hayatına katılıyorlar. Şu anda ürünlerimizin arasında tercih ettiği kolye ve yüzük setleri, erkekler için tespih anahtarlık kol düğmeleri gibi ürünlerimizi var. Yurt içinde gümüş kaplı setler rağbet görüyor. Doğal el taşları işlenerek Amerika’ya ihraç ediliyor” dedi.



“Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz”


Mecitözü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Asuman Erdem ise atölye kurulalı 8 ay olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımızla daha güzel işler ortaya koymaya çalışıyoruz. Herkesin emeğine eline sağlık. Bu kurs bize her şey kattı. Evde oturmaktan çok iyi. Ekmeğimizi taştan çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


Kooperatif üyelerinden İlayda Nur Erdoğan da, “Kursa başlamadan önce evde oturmakla yetiniyordum. Şimdi kendimi işe adadım. Daha ileriye gideceğimizi düşünüyorum. Kendimize daha çok geliştireceğiz. Buna inanıyorum. Bize destek veren herkese minnettarız” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas Ermeni doktorun ihanetini unutmadı Sivas’ta 1915 yılında güvenip teslim oldukları ermeni doktor tarafından zehirlenerek şehit edilen 40 Osmanlı askeri ve doktorun ihaneti aradan geçen 1 asırdan fazla zamana rağmen unutulmadı. 1915 yılından günümüze aktarılan tarihi verilere göre Merzifon taburu cepheye gittiği sırada zorlu kış şartları sebebiyle Sivas’ın Hafik ilçesi Çınarlı köyünde konakladı. Konaklama sırasında askerler hastalandı. Ermeni bir doktor tedavi etme bahanesi ile askerlere zehirli iğne yaparak 40 askeri şehit etti. Ermeni doktorun askerlere zehirli iğne yapması sonucu öldüğünün anlaşılması üzerine doktor da öldürüldü. İhanet sonucu şehit edilen 40 Osmanlı askeri için köyde bir şehitlik inşa edildi. “İğneyle zehirleyip şehit etti” 1915 yılında yaşanan olayla ilgili bilgi veren emekli din görevlisi Şemsettin Özkan ayakları yaralandığı için revire giden askerlerin zehirli iğne ile şehit edildiklerini belirterek, “Merzifon’dan gelen tabur burada konakladıktan sonra doktor ve kırk dört tane askerimiz yoldan gelmiş, postalı şişmiş, ayakları şişmiş yorulmuş. Doktora, revire çıkıyorlar. Revire gelen asker, postalı ayağını sıkmış, yorulmuşlar. Daha sonra askerlerden bazıları rahatsızlanıyor ve hatta ölüyor bir kısmı. Bu arada hani bir iki üç beş derken ya ‘bunda bir hal var’ diyorlar. Postalın sıkmasıyla insan ölmez, dermansız ölünmez. O arada da vücutlarında siyahlık beliriyor. İğneye bakıyorlar herkes yiyor ama revire gelen askerler maalesef ölüyor. Bakıyorlar ki doktor gayrimüslim revire giden askerleri zehirliyor. Kırk dört askeri zehirliyorlar. Rivayete göre doktoru tutukluyorlar. Doktor gözaltındayken palaskasıyla kendini boğuyor. Bir rivayete göre de buradan Hafik’e giderken yolda muhafızlar, askerler vuruyorlar. Doktorun Ermeni olduğu söyleniyor “ dedi. “Zulmetmedik ihanet ve zulüm gördük” Özkan, Müslüman Türklerin hiçbir zaman Ermenilere zulmetmemesine rağmen Ermenilerden ihanet ve zulüm gördüklerini ifade ederek, “Geçmişte bu civarda Ermeniler de yaşardı. Bunlar Müslüman Türklere kardeşten daha kardeş yaşardı, ailece görüşlerdi. Müslüman Türklerden Ermenilere zerre kadar bir zarar dokunmamıştır. Köyümüzde yakın tarihlere kadar hayat süren Ermeni gelirlerimizde vardı. Ermeni, Hristiyan denilerek kesinlikle bir ayrım yapılmadı. Tarihte bunu yazmaktadır. Fakat onlar köylerimizde katliamlar yaptı. Zara’nın Şerefiye nahiyesinde Kayabaşı köyü vardır. Orada İnönü mevkiinde askerlerimizi pusuya düşürüp yaylım ateşine tuttular. 90 yaşında birisinden dinlemiştim. Türkler asla onlara ihanet etmedi, zulmetmedi ancak onlar Osmanlı ve Müslüman Türk komşularına hem ihanet etti hem de zulüm etti” şeklinde konuştu.
Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya: “Eksikleri gidererek, kentimizi turizm sezonuna hazır hale getireceğiz” Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, turizm sezonu öncesinde Trabzon Akvaryum ve Kuş Parkı’nda incelemelerde bulundu, görevlilerden bilgi aldı. Trabzon Akvaryum ve Kuş Parkı’nın Trabzon’un turizm alanındaki önemli yatırımları arasında yer aldığını kaydeden Başkan Kaya, “Şehrimizin tanıtımına ve turizmine önemli katkıları olan tesislerimizde incelemelerde bulunduk. Görevlilerden bilgi aldık. Yaptığımız incelemelerde birtakım eksiklikler tespit ettik. Turizm sezonu öncesinde bu eksikleri hızla giderecek ve kuş parkı ile akvaryumu, turizm sezonuna hazır hale getireceğiz” dedi. Trabzon ekonomisi için turizmin son yıllarda giderek artan bir değer haline geldiğine dikkat çeken Başkan Kaya, “Turizm, Trabzon ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyor. Trabzon’umuzu ziyaret eden turist sayısında ve buna bağlı olarak da turizm gelirlerimizde çok ciddi artışlar yaşanıyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Turizm, şehrimizde çok büyük bir ekonomik girdi sağlayan ve istihdam oluşturan bir sektör. Bu sektörü elbirliğiyle daha yukarılara taşımak için yerel yönetimler olarak bizlere de önemli sorumluluklar düşüyor. Kentimizin turizm altyapısını güçlendirmek ve potansiyelini artırmak için projelerimizi adım adım hayata geçireceğiz. Kentimizi turizm sezonuna en iyi şekilde hazırlamanın gayreti içerisindeyiz. Misafirlerimizi Ortahisar’da ağırlamadan önce, kentimizi bütün belediyecilik hizmetleriyle tertemiz, pırıl pırıl bir hale getirmek istiyoruz. Bu anlamda yapacağımız çalışmalarla, misafirlerimizin önceki yıllardan daha temiz, daha planlı, daha yaşanılabilir bir Ortahisar ile karşılaşmaları için çalışıyoruz. Hedefimiz, ilçemize gelecek yerli ve yabancı turistleri, misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamak, ilçemizden memnun bir şekilde ve güzel duygularla ayrılmalarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı. Balıkları besleme bölümünde elleriyle balıkları besleyen Başkan Kaya, bunun kendisi için çok farklı bir güzel bir deneyim olduğunu aktardı. Kaya, akvaryumda yer alan vatoz balığına da elleriyle dokundu.
Malatya Geçit: “Temiz ve güzel bir Yeşilyurt için 7/24 görev başındayız” Yeşilyurt Belediyesi Temizlik İşler Müdürlüğü Ekipleri tarafından Özsan Sanayi Sitesi’nde gerçekleşen temizlik ve çevre düzenleme çalışmalarını yerinde inceleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr.İlhan Geçit, vatandaşların ve esnafların ferah, temiz ve düzenli bir ortamda yaşaması için ekiplerin 7/24 görev başında olduğunu söyledi. Göreve geldiği ilk günden itibaren Yeşilyurt ilçesinin dört bir tarafının sağlıklı ve temiz bir görüntüye sahip olması için ‘Tertemiz Yeşilyurt’ hedefini belirleyen ve ekiplere bu konudaki hassasiyetini paylaşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr.İlhan Geçit, Temizlik İşler Müdürlüğü ekipleri tarafından Özsan Sanayi Sitesi’nde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi. "Tertemiz Yeşilyurt hedefiyle ilçemizin bütün yaşam alanlarını pırıl pırıl yapmak için personelimiz ve iş makinelerimizle sürekli alanda olacağız" diyerek sözlerine başlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr. İlhan Geçit, “Yeşilyurt Belediyesi olarak hemşerilerimizi daha temiz, sağlıklı ve hijyenik bir çevrede yaşatmak istiyoruz. Bunun yolu da temizlikle ilgili tüm hizmetlerinden kaliteli bir şekilde verilmesinden geçiyor. Temizlik İşleri Müdürlüğümüz, ilçemizin dört bir tarafında cadde ve sokakların süpürülmesinden evsel atıkların toplanmasına, bitkisel atıkların ve tıbbi atıkların toplanmasından haşereyle mücadeleye kadar farklı alanda hijyen ve temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sağlığın olmadığı bir yerde yapılan yatırımların bir değeri olmaz, önce sağlık önce güzel bir çevre diyerek bu çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimizin Özsan Sanayi Sitemizdeki çalışmalarını yerinde inceleyerek gerekli bilgiler aldık, esnaflarımızın taleplerini dinledik. Ekiplerimizin sürdürdüğü yoğun temizlik çalışması hem ilçemizin ihtiyaçları hem vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda devam edecektir. Özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı yetkililerimize ve mesai arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum, ellerine, emeklerine sağlık. Saha denetimlerimiz ve incelemelerimiz aralıksız devam edecektir. Her şey daha güzel, daha ferah ve daha güzel bir Yeşilyurt içindir.” diye konuştu.