GENEL - 15 Kasım 2018 Perşembe 15:51

Hitit’te Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi konuşuldu

A
A
A
Hitit’te Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi konuşuldu

Kıbrıslı Türk Yazar İsmail Bozkurt, Kıbrıs sorunun başlangıcının farklı farklı tarihlerle ilişkilendirilse de 1571 yılından beri var olduğunu belirterek, “Kıbrıs meselesi 1571 yılından beri var.

Kıbrıslı Türk Yazar İsmail Bozkurt, Kıbrıs sorunun başlangıcının farklı farklı tarihlerle ilişkilendirilse de 1571 yılından beri var olduğunu belirterek, “Kıbrıs meselesi 1571 yılından beri var. Özün de Hıristiyanlığın burayı Müslüman toprağı olarak hazmedememesi ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması. Tüm sorun buradan kaynaklanıyor” dedi.


Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu iş birliğiyle KKTC’nin kuruluşunun 35. yıl dönümü nedeniyle Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi (Mücahitlik Anıları)” konulu konferans düzenlendi. Konferansa katılan Yazar İsmail Bozkurt, Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs’ın tarihteki önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Kıbrıs’ın ne olduğunu anlamak için iki şeye bakmanın yeterli olduğunu dile getiren Bozkurt, “Bugün ki Ortadoğu coğrafyasına baktığınızda Kıbrıs’ın ne anlama geldiğini göreceksiniz. Batı literatüründe batmayan uçak gemisi olarak nitelendirilir. Çünkü Ortadoğu’ya ve bugün dünyanın politikasını belirleyen petrol bölgesine hakimiyeti nedeniyle çok stratejik. Tarih boyunca Ortadoğu’da Akdeniz’de güçlü olan her medeniyet, her devlet orayı hakimiyeti altına almaya çalıştı. Osmanlı’nın da yaptığı buydu. İkincisi ise İngilizler yaptıkları alavere, dalaverelerle orasını ele geçirdi. 1960 yılında çekildiği adadan çekilmedi aslında Kıbrıs’tan. Orada kendisine bir toprak tutuyordu. Eğer İngiliz politikasını takip ederseniz anlarsınız. Neden bırakmamış görürsünüz” dedi.


Kıbrıs meselesi tartışmalarına da değinen Bozkurt, “Kıbrıs sorunu diye bir şey var. Kıbrıs sorunun farklı tarihlerde başladığı gündeme getirilir. Aslında ne? Dünya tarihine Kıbrıs sorunu 1571 yılında girdi. Niçin ada Osmanlı’ya geçtiği için. 1191 yılına kadar Ortadoğu ve Kudüs’te Hıristiyan varlığı vardı. Kudüs’te bir krallık vardı. Son Hıristiyan krallığı olan Kudüs Krallığını Selahaddin Eyyubi ortadan kaldırdı. Ve Hıristiyanlık Ortadoğu’dan tamamen söküldü. Ama ne oldu Kudüs Krallığını işgal eden veya yürüten Hıristiyanlar Fransız asıllılar Kıbrıs’ı para ile satın aldılar. Ve bunu Kudüs krallığı ile birlikte devam ettirdiler. Dolaysıyla Hıristiyanların Ortadoğu’dan sonra çekildiği nokta Kıbrıs’tır. En ileri noktasıydı ve onlar için de kutsal toprakları olan Kudüs’e en yakın toprak parçası Kıbrıs’tı. Bunun Osmanlılara geçmesi, batılı Hıristiyan dünyası bunu hiçbir zaman hazmedemedi. Nitekim Batı dünyası Kıbrıs’ı almak için teşebbüslerde bulundu. Osmanlı donanması yakıldı. Kıbrıs’ın Osmanlı elinde olması hep sorun oldu. Batı bunu hazmetmedi. Nitekim daha 19. Yüzyılın başında İngiliz Başbakanını beyanatı vardır. Buranın önemiyle ilgili” diye konuştu.


Enonisin başlangıcı hakkında da bilgiler veren Bozkurt, “Enosisin başlangıcı 1796 yılıdır. Romanya’nın başkenti Bükreş’te bir harita yayınlandı. Osmanlı yönetiminden kısa bir süre önce ayrılmıştı. Bu haritada büyük Yunanistan’dı. O zaman ortada Yunanistan yoktu ve Kıbrıs Yunanistan’ın bir parçası olarak gösteriliyordu. Mora’da isyan başladı. Benzer isyan Kıbrıs’ta da yapılmak istendi. Ancak Osmanlı bunu engelledi. Ancak 1821 yılında Roma’da toplanan papazlar tarihte ilk kez Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması bildirgesini yayınladılar. Daha sonra Yunanistan kuruldu. İlk Cumhurbaşkanı ilk olarak Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını söyledi. Kıbrıs meselesi 1571 yılından beri var. Özü de Hıristiyanlığın burayı Müslüman toprağı olarak hazmedememesi ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması. Tüm sorun buradan kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.


Konferansı Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, öğrenciler ve davetliler izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Davut Gül, “ İstanbul’da kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız” İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. Vali Gül, “İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozanlarla mücadele edeceksiniz, biz de yanınızda olacağız” dedi. İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Dr. Nail Anlar, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ile denetim personelleri katıldı. Programda İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Ticaret İl Müdürü yeni başlayan denetim personellerine hitap etti. Görevine başlayan personelleri tebrik ederek konuşmasına başlayan Vali Gül, “Hepinizi tebrik ediyorum. Allah, kazasız, belasız, yüz akı ile emekli olmanızı nasip etsin. Kamu görevlisinin en büyük sermayesi, başı öne eğilmeden emekli olabilmesi. İnşallah, ilk günkü heyecanınızla emekli olacaksınız. Sizlere emek veren ailelerinizi ve öğretmenlerinizi tebrik ediyorum. İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozan kişilerle sizler mücadele edeceksiniz. Biz de yanınızda olacağız. Fırsatçılık yapılmasına ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin rızkının çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Görevinizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İhtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız” ifadelerini kullandı. Vali Gül’ün, denetim personellerini tebrik ederek uğurlamasının ardından program sona erdi.
Kocaeli Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler Kayığıyla yıllarca halka hizmet veren ve 1. Dünya Savaşı sırasında ayrılıkçı Ermenilerin kurmuş olduğu çeteler tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde şehit edilen Hüseyin Kaptan, ailesi ve tüm şehitler dualarla anıldı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü tarafından şehitlerimize ahde vefa örneği olarak ve ihya edilip ziyarete açılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı’nda anma programı gerçekleştirildi. Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilerek şehit edilen Hüseyin Kaptan ve ailesi için yapılan şehitlik ve anıt, ziyarete açıldığından beri şehitlerin hatıralarını ve kahramanlıklarını geleceğe taşımaya, tarih bilinci oluşturmaya devam ediyor. Şehitliğin ziyarete açılışının 3. yıl dönümünde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 17 Ağustos Camii İmam Hatibi Veysel Karakaş’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. “Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” Programda konuşan başkan Yasin Özlü, “Başiskele’mizin tarihinde nice kahramanlıklar, nice zaferler, nice güzel hâtıralar bulunmaktadır. Ancak bunların yanında tarihimizde acı kesitler de vardır. Ermeniler, Osmanlı Devleti zamanında kendilerine sunulmuş olan özgürlük ortamında huzur ve refah içerisinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında yaşanan sıkıntılı durumu fırsat bilen bazı ayrılıkçı Ermeniler, kurmuş oldukları çetelerle Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” dedi. “Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak” Yenilenen şehitliğin 2021 yılında ilk kez ziyarete açıldığını belirten Özlü, “Başiskele Belediyesi olarak, şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir anıt ve şehitlik yaptık ve 24 Nisan 2021’de ilk kez ziyarete açarak tüm dikkatleri Şehidimiz Hüseyin Kaptan ve ailesine yapılan katliamın üzerine çekmiştik. Yapmış olduğumuz bu anıt ve şehitlik Kocaeli’nde bir ilk olup, 1. Dünya Savaşı sırasında, Milli Mücadele döneminde ve daha sonrasında şehit edilen bütün Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak, onlara olan saygımızı gösterecektir. Sözde Ermeni soykırımı yalanı ile milletimizi yaftalamak isteyenlere en güzel, en anlamlı cevabı Başiskele’mizden veriyor, tarihimizin gerçeklerini geleceğe taşıyoruz. Vatan, millet, bayrak ve dinimizin uğrunda şehit olan bütün vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ebedi mekanları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu. Öte yandan gerçekleşen programa, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilçe protokolü, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.