YEREL HABERLER - 24 Ekim 2016 Pazartesi 15:58

İnsana yakışır iş için kayıtlı istihdamı teşvik ediyorlar

A
A
A
İnsana yakışır iş için kayıtlı istihdamı teşvik ediyorlar

Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Menekşe Şahin, Türkiye’nin ekonomik gelişim ve kalkınması önünde bir engel olarak duran kayıt dışı istihdamın 2023 stratejik hedefinde yüzde 15 seviyelerine indirilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Kayıt dışı istihdamın devlete olan yıllık maliyeti yaklaşık 60 milyar lira. Kayıt dışı istihdam oranında 1 puanlık azalmanın kamu maliyesine katkısı ise yaklaşık 2 milyar lira" dedi.
Hitit Üniversitesinin, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında yürüttüğü ’İnsana yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’ sürüyor. İnsana yakışır iş odaklı politika alternatiflerine vurgu yaparak, yerel düzeyde sağlıklı ve etkin işleyen sosyal diyalog mekanizmaları aracılığıyla, bölgedeki ekonomik canlanma ve sosyal toparlanmaya katkı sağlamak ve daha da önemlisi kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdamın oluşturduğu eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerileri hizmete sunmanın amaçlandığı proje kapsamında ayrıca Çorum’da kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdam sorunlarının çözümünde, sosyal ve endüstriyel barışın gelişmesinde, ekonomik sürecin istikrar kazanmasında destek sağlayabilmek amacıyla tamamen gönüllük ve sosyal işbirliği esasına dayalı olarak ’Sosyal İşbirliği Platformu’ oluşturuldu. Çorum Sosyal İşbirliği Platformu Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, SGK, KOSGEB, Çorum SMMMO, Çorum Belediyesi Kadın ve Kültür Merkezi Aile ve Eğitim Merkezi Temsilcileri ve akademisyenlerden oluşuyor.
Platform üyeleri proje süresince üç kez toplanarak, çalışanın-işverenin ve toplumun kazandığı, daha üretken, daha nitelikli, daha insani bir çalışma hayatı için sektörel, kurumsal ve bireysel olarak neler yapabileceğini tartışıyor. Platform üyelerinin sektörel, kurumsal ve toplumsal tespitleri ve önerilerinin platform toplantılarında paylaşılarak il düzeyinde Sosyal İşbirliği Çalışmaları Sonuç Raporu oluşturacak. Yerel düzeyde ilgili tüm paydaşların gönüllülük ve işbirliği anlayışı içinde oluşturulan platformun gerçekleştirilecek faaliyetler ile; bölgede daha iyi istihdam olanakları ve daha geniş bir sosyal uyum ile sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlaması amaçlanıyor.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Menekşe Şahin, ‘İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki’ projesinin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) 4. Bileşeni olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG-PRO) kapsamında Türkiye’de kayıtlı istihdam düzeyini yükseltmek için Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin (AB) işbirliği ile uygulamaya konulan Kayıtlı İstihdamın Teşviki II (PRE II) programı kapsamında; devlet için gelir kaybına, işverenler için haksız rekabete, çalışanlar için sosyal güvence haklarından mahrum kalmasına neden olan kayıtışı istihdam sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla Hitit Üniversitesi tarafından yürütülen bir proje olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında gerçekleştirilen proje ile bölgede daha fazla ve daha iyi istihdam olanakları ve daha geniş bir sosyal uyum ile sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlamayı amaçladıklarını açıkladı.
"Kayıt dışı istihdam 15 yılda yüzde 21 azaldı"
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kayıt dışı istihdamın 2002 yılı itibariyle yüzde 53 iken son 15 yılda yaklaşık yüzde 21 azalarak Ocak 2016 tarihi itibariyle yüzde 31,8 seviyesine gerilemesine rağmen kayıt dışı istihdamın ülkedeki işgücü¨ piyasasının karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri olmaya devam ettiğini açıklayan Şahin, "Çalışanların hiçbir resmi kayıt ve istatistikte yer almaması veya eksik seviyelerde yer alması anlamına gelen kayıt dışı istihdam; hem kamu maliyesi hem de sosyal politika açısından sorunlar doğurmaktadır. Bu sorunlardan bazıları; sosyal güvenlik bütçe açıklarının artması, gelir dağılımında eşitsizlik, haksız rekabet, kötü çalışma koşulları, sosyal koruma sisteminin yönetiminin zorlaştırma ve öngörülen hedeflerin gerçekleştirilememesi, düşük üretim kalitesi, vasıfsız işgücünün artmasıdır. Ülkemizin ekonomik gelişim ve kalkınması önünde bir engel olarak duran kayıt dışı istihdamın 2023 stratejik hedefinde yüzde 15 indirilmesi hedeflenmiştir. Kayıt dışı istihdamın devlete olan yıllık maliyeti yaklaşık 60 milyar TL, kayıt dışı istihdam oranında 1 puanlık azalmanın kamu maliyesine katkısı ise yaklaşık 2 milyar TL" dedi.
Kayıt dışı istihdamın yol açtığı sorunlar hakkında da açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, "Sosyal güvenlik bütçe açıklarının artması, gelir dağılımında eşitsizlik, haksız rekabet, kötü çalışma koşulları, sosyal koruma alanında hazırlanan çeşitli dokümanlarda öngörülen hedeflerin gerçekleştirilmesinde yaşanan güçlükler, saosyal koruma sisteminin yönetiminde yaşanan güçlükler, düşük üretim kalitesi, kayıtsız çalışanlar için iş kazası ve meslek hastalığı risklerinin yüksekliği, kayıtsız çalışanlar için sendika ve toplu pazarlık haklarına ulaşılamaması, vasıfsız işgücünün artması. Bu gerekçeden hareketle ‘İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’ hedef bölgede bulunan kayıtlı istihdamın daha etkin olarak oluşması, süreklilik sağlanması için etkin, nitelikli ve kapsamlı bilinç oluşturma/arttırma faaliyetlerinin yürütüleceği, işçi-işveren-devlet ve tüm ilgili sosyal inisiyatifler arasında güçlü bir sosyal İşbirliği mekanizmasının oluşturulacağı, Kayıtlı İstihdamı Teşvik Gönüllüleri destek bireylerinin yetiştireceği yerel düzeyde kayıtlı istihdamın önündeki engeller ve sorunların ampirik verilerle elde edileceği bir projedir" ifadelerini kullandı.
"Kayıt dışı istihdam olgusu, ciddi şekilde mücadele edilmesi gereken toplumsal bir sorundur"
Projenin genel ve özel amacı hakkında da bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Şahin şu ifadeleri kaydetti: "İnsana Yakışır İş için Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesinin genel amacı; ’insana yakışır iş’ odaklı politika alternatiflerine vurgu yaparak, yerel düzeyde sağlıklı ve etkin işleyen sosyal diyalog mekanizmaları aracılığıyla, bölgedeki ekonomik canlanma ve sosyal toparlanmaya katkı sağlamak ve daha da önemlisi kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdamın yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerilere hizmete sunmaktır. Projenin özel amacı ise son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler, eylem planları, uygulamalar ile önemli ölçüte azaltılan kayıtdışı istihdam sorununun toplumsal bir sorun olarak görülmüş ve çözümünde de toplumsal bilinçlendirme ve toplumsal olarak hareket etme gerektiği düşünülmüştür. Kayıt dışılık nedenlerine yönelik araştırmalar incelendiğinde genellikle maddi nedenler ve bilgi eksikliği ön plana çıksa da sosyal güvenlik ahlakı ve sosyal güvenlik bilinci eksikliği olduğu görülmektedir. Kayıt dışı istihdamın ortaya çıkmasında sosyal güvenlik bilincinin yeterince yerleşmemiş olmasının etkisi oldukça büyüktür. Kayıt dışı istihdam aynı zamanda toplumda bertaraf edilmesi güç sosyal ve ekonomik etkiler doğurmaktadır. Kayıt dışı istihdam sadece sigortasız çalışan işçinin ya da sigortasız çalıştıran işverenin bireysel sorunu değildir. Kayıt dışı istihdamın sonuçlarını tüm toplumu ve kamu ekonomisini etkilemekte. Kayıt dışının azaltılamadığı durumlarda uygulanacak tüm istihdam ve işsizlik politikalarının başarı şansı da azalmakta. Kayıt dışı istihdam gelir dağılımında eşitsizlik ve yoksulluk demek. Kayıt dışı istihdam nedeniyle kamu ekonomisi de zarara uğruyor. Sosyal güvenlik bütçe açıkları ciddi boyutlarda. Kayıt dışı istihdam nedeniyle her yıl yaklaşık 60 milyar TL üzerinde para devletin kasasına girmiyor ve sosyal güvenlik sistemindeki açık önlenebiliyor. Bu nedenle kayıt dışı istihdam olgusu, kamu gelirlerindeki eksikliği tamamlamak kadar sosyal güvenlik sisteminin benimsenmesi açısından da ciddi şekilde mücadele edilmesi gereken toplumsal bir sorundur."
"Proje faaliyetleriyle ekonomik büyümeye katkı sağlanacak"
’İnsana yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’ kapsamında yapılan faaliyetler hakkında da açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Şahin, "Projenin temel faaliyetleri kapsamında kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam sorunlarının çözümünde, sosyal ve endüstriyel barışın gelişmesinde, ekonomik sürecin istikrar kazanmasında destek sağlayabilmek amacıyla tamamen gönüllük ve sosyal işbirliği esasına dayalı olarak ’Sosyal İşbirliği Platformu’ oluşturuldu. Çorum Sosyal İşbirliği Platformu’na dahil olan Ticaret Sanayi Odası, Çorum OSB, SGK, KOSGEB, Çorum SMMMO, Çorum Belediyesi Kadın ve Kültür Merkezi Aile ve Eğitim Merkezi Temsilcileri ve akademisyenlerden oluşuyor. Platform üyeleri platform proje süresince Eylül, Aralık, Mart ayları içerisinde toplanarak, çalışanın-işverenin ve toplumun kazandığı, daha üretken, daha nitelikli, daha insani bir çalışma hayatı için sektörel, kurumsal ve bireysel olarak neler yapabiliriz? sorunsalı tartışılacak. Platform üyelerinin sektörel, kurumsal ve toplumsal tespitleri ve önerilerinin platform toplantılarında paylaşılarak il düzeyinde Sosyal İşbirliği Çalışmaları Sonuç Raporu oluşturulacak. Yerel düzeyde ilgili tüm paydaşların gönüllülük ve işbirliği anlayışı içinde oluşturulan platformun gerçekleştirilecek faaliyetler ile, bölgede daha iyi istihdam olanakları ve daha geniş bir sosyal uyum ile sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlaması amaçlanmakta.
Farkındalık ve bilinçlendirme toplantıları kapsamında proje yürütücüsü ve eş-başvuru sahiplerinin birlikteliğinde hedef bölgede açılış ve kapanış toplantıları da dahil olmak üzere toplam 10 adet bilgilendirme toplantısı ve 2 günlük sokak etkinliği faaliyeti gerçekleştirilecek. Bilinçlendirme ve farkındalık konferansları proje kapsamı ve süresi içerisinde biri merkez ve 4’ü taşrada olmak üzere planlanan 5 adet bilgilendirme ve bilinçlendirme konferanslarının ilki Sungurlu İlçemizde gerçekleştirildi. İkincisi Osmancık ilçemizde, üçüncüsü İskilip ile devam edecek. Toplumda sigortalı çalıştırma ve çalışmanın bir kültür haline gelmesi için çok sayıda toplantı gerçekleştirilecek. Aralık ayında ise ‘İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdam Çalıştayı’ Mart ayında ise ‘İnsana Yakışır İş İçin Kayıtdışı İstihdam İle Mücadele’ paneli Sosyal Güvenlik haftası içerisinde 2 gün sürecek sokak etkinliği faaliyetleri ile farkındalık sağlamak amaçlanmıştır.Projemizin temel faaliyetlerinden biri olan ’Kayıtlı İstihdam Teşvik Gönüllüleri Eğitimi’nin amacı; toplumda kayıtlı çalışma ve çalıştırma kültürünün yaygınlaşmasını sağlayacak bir sinerji oluşturabilmek. Bu amaç doğrultusunda kayıtlı istihdam kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla tamamen toplumsal duyarlılık ve gönüllülük esasıyla eğitime katılacak katılımcılar Kayıtlı İstihdam Teşvik Gönüllüleri olarak seçildi. Eğitim özellikle gençler tarafından yoğun ilgi gördü. Tamamen gönüllü olarak eğitime katılan 60 katılımcı kayıt dışı ekonomi ve istihdamın bireysel ve toplumsal sonuçları hakkında bilinçlendirilerek toplumsal farkındalık sağlamak için eğitim alıyorlar. Kayıtlı İstihdam Teşvik Gönüllüleri katılımcıları 20 saatlik eğitim programı kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı hakkında bilinçlendirme eğitimi alarak kayıtlılık/sigortalılık bilinci ve kültürü kazanacak ve bu kültürü ailesi, eşi, dostu, çocuğu, komşusu ve çevresi ile paylaşarak yoğun bir sinerji oluşturulabilecek" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de gala konseri büyük beğeni aldı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Akademik Orkestrası, gerçekleştirdiği gala konseri ile büyük beğeni aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, lisans, lisansüstü öğrencileri, Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli kurumlarda görev yapan müzik öğretmenleri ve Hakkari Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan Van YYÜ Akademik Orkestrası tarafından gala konseri düzenlendi. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde gerçekleşen konsere Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve eşi Duygu Şevli, İl Emniyet Müdürü Murat Mutlu, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Yükrük, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Yükrük, akademik ve idari personel ile birçok öğrenci yer aldı. Konserde, çoksesli Türk müziği ve klasik batı müziğinin seçkin eserlerinden oluşan 9 sanat eseri icra edildi. Konser sonrasında Şef Fatih Marufoğlu’na çiçek takdiminde bulunan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ Akademik Orkestrası’nın 2023 yılının ekim ayından itibaren çalışmalara başladığını ifade etti. Van YYÜ Akademik Orkestrası’nın şehrin ve bulunduğu bölgenin sanatsal-kültürel yaşamında önemli bir yer edineceğini belirten Şevli, “Bugün Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin tarihindeki dönüm noktalarından biri. Çünkü üniversitemiz bugünkü konserle birlikte bilimsel çalışmalar, araştırmalar ve elde edilen başarılarının yanı sıra sanatsal yetkinliğini ortaya koymuş bulunmaktadır. Elbette sanatçı ortaya koyduğu sanatın seyirciler veya izleyiciler tarafından beğenildiğini görmek, hissetmek ister. Bilim insanları olarak bizler bir makale yazdığımızda çalışmalarımız atıf aldığında büyük mutluluk duyarız. Bu, çalışmalarımıza başkaları tarafından değer gösterilmiş olmasının göstergesidir. Sizlerin de beğeni ile konseri izlemesi, ilgi göstermesi hem sanatçılarımızı hem de bizleri çok memnun etmektedir” dedi. Üniversitenin Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünden Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans programlarının Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından 2+3 yıllığına akredite edildiğini ifade eden Rektör Şevli, her başarının disiplinli ve sürekli bir ekip çalışması ile elde edildiğini vurguladı. Konserin bu aşamaya gelinceye kadar birçok kez prova edildiğine ve hem sahne önü hem de sahne arkasındaki ekibin büyük fedakarlıklarla çalıştığına şahitlik ettiğini belirten Rektör Şevli, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Gaziantep Diyetisyen kadrosu genişletiliyor SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde de uzman kadrosunu genişletiyor. Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran ve Diyetisyen Meltem Demirci, SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde danışanlarını kabul etmeye başladı. Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran 1999 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve ortaokul eğitiminin ardından 2017 yılında Yasemin Erman Balsu Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. 2017 yılında SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde lisans eğitimine başlayan Uzm. Diyetisyen Demirkıran, çeşitli polikliniklerde stajyer diyetisyen görev alarak 2021 yılında bölüm birincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl özel bir üniversitede yüksek lisans eğitimine başlayan Uzm. Diyetisyen Demirkıran, “Obezite” konusunda tez hazırladı. 2023 yılında yüksek takdir derecesiyle mezun olarak ‘Uzman Diyetisyen’ unvanını aldı. Eğitim hayatı boyunca birçok konferans, seminer, sempozyum ve kursa katılan Uzm. Diyetisyen Demirkıran 2024 yılı Nisan ayı itibariyle SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde danışanlarını kabul etmeye başladı. Diyetisyen Meltem Demirci 1998 yılında Gaziantep’te doğdu. 2016 yılında Vedat Topçuoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2020 yılında SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 2018 yılında özel bir sağlıklı yaşam merkezinde staj yapmaya başlayan Diyetisyen Demirci, 2019 yılında Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Engelsiz Yaşam Merkezi Aktif Yaşam Merkezi, 25 Aralık Devlet Hastanesi ve SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde stajyer diyetisyen olarak görev yaptı. Nisan 2021’den bu yana SANKO Üniversitesi Hastanesinde Diyetisyen olarak görev yapan Demirci, Nisan 2024 itibariyle Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde danışanlarını kabul etmeye başladı. Diyabette Beslenme, Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme, Kilo Alma Programları, Besin İntoleranslarında Beslenme, Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme, Böbrek Hastalıklarında Beslenme, Nörolojik Hastalıklarda Beslenme, Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme, Yeme Bozukluklarında Beslenme, Organ Naklinde Beslenme, Cerrahi Hastalıklarda Beslenme, Enteral-Paranteral Beslenme ve Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Yaşlılık Döneminde Beslenme alanlarında çalışmaları sürmektedir. Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD), Klinik Enteral Paranteral Nütrisyon Derneği (KEPAN), Pediatrik Diyetisyenler Derneği (PEDİDER) üyesidir. Karbonhidrat-Protein-Yağ Sayımı Eğitimi (Tip1-Tip2 DM) Obezite Cerrahisi ve Bariatrik Diyetisyenliği, Yaşlılarda Tıbbi Beslenme Tedavisi Eğitimi, Renal Diyetisyenlik Kurs Programı, ISO 18001 Eğitimi, ISO 14001 Eğitimi, ISO 9001 Eğitimi, Güncel Yaklaşımlarla Klinik Nütrisyon Kursu ve Bilimsel Fitoterapi Eğitimi sertifikaları bulunmaktadır.
Kayseri UND Başkan Yardımcısı Bilen: “Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi” Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Ergün Bilen, Schengen vizesi sisteminde yaşanan sıkıntıların AB ile yapılan ticareti durma noktasına getirdiğini söyleyerek, sorunun çözülmesi çağrısında bulundu. UND Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Ergün Bilen, Schengen vizesi sisteminde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Sıkıntılardan dolayı AB ile ticaretin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Bilen, tır sürücülerinin ayrı bir kategoride acil ve öncelikli olarak Schengen vizesi alabilmelerini talep etti. “Bu haksızlığa son verin” diyen Bilen, “AB’nin Türkiye’den talep ettiği ürünler Türk vatandaşı profesyonel tır sürücülerine uygulanan Schengen vize sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle teslim edilemiyor. Türkiye’den AB’ye gerçekleştirilen ihracatın yüzde 50’si, Türkiye’de yatırım yapmış olan AB sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu malların sahibi AB şirketleri olduğu için AB, kendi firmalarını ve tüketicilerini cezalandırmaktadır. Türkiye’nin AB’ye, AB’nin Türkiye ile Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu’ya ihracatını karayoluyla taşıyan uluslararası eşya taşımacılığı sektörü vize sürecinde zorluklar ve zaman kayıpları yaşamakta, bu durum ticari malların hareketini kısıtlamaktadır. Büyük potansiyel taşıyan AB-Türkiye ticaretindeki büyümeye engel olan bu tutumun faturasını Türkiye kadar AB de ödemektedir. Pandemi ile başlayan tedarik zincirindeki kırılmalar, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgede yaşanan siyasi konjonktür ile pekişen küresel ekonomik durgunluk daha da ağırlaşmıştır. Yaşanan kaybın kazanca dönüştürülmesi için sorunun acilen çözülmesi kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. Türk tır sürücülerinin vize alamadığını kaydeden Ergün Bilen, “Tüm Avrupa sürücü eksikliği ile mücadele ederken, Schengen ülke misyonları yeni sürücülerin vize başvurularına ret veriyor. Yılların sürücülerine de Schengen vize kurallarına aykırı olarak ya kısa süreli vize veriliyor ya da ret veriliyor. Schengen misyonlarının tutarsız uygulama engellemeleri ile karşı karşıya kalan Türk tır sürücülerine ayrımcılık yapılıyor. Türk tır sürücülerinin çalışma hakları ellerinden alınıyor, mesleklerini icra edemedikleri için bu süreçten aileleri de olumsuz etkileniyor. Türk taşımacılık firmalarının lojistik maliyetleri artıyor, teslimatları gecikiyor ve taşıma taahhütleri yerine getirilemiyor. Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi. Profesyonel tır sürücülerine uygulanan vize engelinin bir an önce kaldırılması, tır sürücülerinin ayrı bir kategoride acil ve öncelikli olarak Schengen vizesi alabilmesi için tüm taraflara destek çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Gaziantep Ünlü yazar Erdem Koleji’nde imza gününe katıldı Okur-Yazar Buluşmaları kapsamında çocuk kitapları yazarı Anıl Basılı, Erdem Koleji’nde söyleşi ve imza gününe katılarak öğrencilerle buluştu. Gaziantep Erdem Koleji, okuma kültürünü geliştirmek amacıyla düzenlediği ‘Okur- Yazar Buluşmaları’ etkinliğinin konuğu okulun kitap okuma listesinde yer alan çocuk edebiyatı yazarı Anıl Basılı oldu. Okul etkinlik salonunda ilkokul öğrencileri ile bir araya gelen yazar Anıl Basılı, öğrencilerle kitaplar üzerine oldukça keyifli bir etkinlik ve söyleşi gerçekleştirdi. Yazar Anıl Basılı, yazarlık deneyimlerini öğrencilerimizle paylaşırken, kitapların yazım hikayesi ve hayal gücü gibi bir çok konu hakkında bilgiler verdi. Söyleşi sonunda 2., 3., 4. ve 5. sınıflar, okudukları kitaplar ile ilgili yazara merak ettikleri soruları sormayı ihmal etmediler. Yazar Anıl Basılı, söyleşi akabinde okulda imza günü etkinliğine katıldı. Coşkulu bir okur kitlesi ile karşılaşan Basılı, yeni çıkan kitabı Dadanık ile öğrencilerin okuma listelerinde bulunan kitaplarını imzalayarak onlarla birebir ilgilendi. Okul yöneticileri, Bu anlamlı etkinliğe katılım gösteren yazar Anıl Basılı’ya teşekkürlerini ileterek çiçek takdim etti. Okulu her yönüyle beğendiğini ifade eden yazar öğrencilerle kitaplar üzerine oldukça keyifli anlar yaşadığını dile getirdi. Erdem Koleji Genel Müdürü Mehmet Örfi Sönmez, kitap okumanın önemine vurgu yapan buluşmalar ve etkinlikler ile öğrencilerin edebi dünyalarını genişletmeye devam edeceklerini kaydetti.