YEREL HABERLER - 02 Ekim 2015 Cuma 17:42

İskilip'te Doğalgaz Temeli Atılıyor

A
A
A
İskilip'te Doğalgaz Temeli Atılıyor

Çorum’da doğalgaz bekleyen Osmancık, Alaca ve İskilip ilçelerinin boru hatları ve şehiriçi şebekelerinin döşenmesi için bütün süreçler tamamlandı.
Doğalgaz için ilk temel atma töreni yarın Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun katılımıyla İskilip’te gerçekleşecek.
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, ilçelerin doğalgaza kavuşması için yaptıkları çalışmaların sonucunu almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Osmancık, Alaca ve İskilip ilçelerinin boru hattı ihalesini kazanan yüklenici firmanın 20 Ağustos’ta yer teslimini alarak ön hazırlık çalışmalarına başladığını ve şantiye kurulumuyla, teknik altyapısını oluşturduğunu hatırlatan milletvekili Uslu, “Sadece boru hatları için yaklaşık 8,5 milyon dolar yatırım yapacağız. Aynı zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) şehir içi şebekeler için de Çorumgaz’ı yetkilendirdi. Belediyelerimiz de ilgili firma ile hızlı bir şekilde protokollerini imzaladılar. Şehir içi şebeke için ilk temel atma törenimizi Atıf Hocamızın memleketinde Kültür ve Turizm Bakanımız Yalçın Topçu’nun katılımıyla İskilip’te gerçekleştireceğiz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Doğalgaz çalışmaları kapsamında Alaca’ya 1 milyon 250 dolar, Osmancık ilçesine 4 milyon 750 bin dolar, İskilip ilçesine de yaklaşık 2 milyon 500 bin dolar yatırım yapılacaktır. İş kapsamında Osmancık için 73 bin 341 metre ve 8 inch çapında, İskilip için 48 bin 743 m ve 6 inch çapında, Alaca için de 21 bin 530 m ve 6 inch çapında yüksek basınç doğalgaz çelik boru hattı döşenecek.
2010 yılında Alaca ve Osmancık için asgari 3 binleri aşan abone talebi toplanmış ancak, lisans belgesinde bu iki ilçenin bulunmaması ve yeni bir YPK kararı gerektirmesi nedeniyle süreç uzamıştı. Milletvekillerinin yaptığı yoğun çalışmalar, konunun dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgililere milletvekili Uslu tarafından dile getirilmesi ile Bakanlar Kurulunun Türkiye genelindeki nüfusu 10 bini aşan ilçelere doğalgaz getirilmesi kararı 28 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yapılan düzenlemede “elektrik abone sayısının yüzde 60’ına ulaşan ilçeler” kriterine yapılan itirazı, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve ilgililere taşıyarak bu rakamın çok yüksek olduğunu ve "mesken" abone sayısının yüzde 60’ının daha gerçekçi ve ulaşılabilir olduğunu belirtmiş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca "ikincil" düzenlemeler bu teklife göre "değiştirilerek" çıkartılmıştı. Bu yeni durumda Alaca ve Osmancık ilçelerinin yanı sıra İskilip’te ilave edilerek Valilik, İl Özel İdare, ilçe belediyeleri, milletvekilleri ve ilgili kamu kurumları ile ortak - eşgüdümlü çalışarak proje ve kamulaştırma ihale sürecine ulaşmayı başaran ilk 3 ilçe olmuşlardı.
Boru hatları proje ve kamulaştırma ihaleleri 17, 22, 23 Ocak 2014 tarihlerinde, yapım işleri ihalesi de 16 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşmişti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erol; Kestel kirliliğin pençesinden kurtulacak Hava, su ve toprak kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçelerden Kestel’de yerel seçimlerin ardından seferberlik başlattığını açıklayan Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, “Boyahanelerden başlayarak, tüm kirletici sanayinin çevre dostu haline gelmesini sağlayacağız” dedi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde Kestel’de önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi veren Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, öncelikli gündemlerinin çevre kirliliğini önlemek olduğunu söyledi. Kestel’de doğduğunu ve doğduğu günden bu yana Kestel’de yaşadığını ifade eden Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, çevre kirliliğini önleme çalışmalarına seçimin hemen ardından başladıklarını ve kirletici sanayi kuruluşlarında tespit çalışmalarına hız verdiklerini anlattı. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla Kestel Belediye Meclisi’nde komisyon kurulacağını ve komisyonun aktif görev yapacağını açıklayan Başkan Erol, “Seçim öncesinde olduğu gibi seçimden sonra da sürekli sahada, vatandaşımızla birlikteyiz. İlk aşamada çalışma stratejimizi belirliyoruz ve meclis üyesi, bürokrat arkadaşlarımızla yerinde incelemelerde bulunuyoruz. Halkla iç içe sorunları belirliyor, çözümler üretiyoruz. Hepimizin bildiği gibi öncelikle çözmemiz gereken sorunumuz hava, su ve toprak kirliği. Bu konuda Yıldırım Belediye Meclisinde komisyon kuracağız. Ardından konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarını da çalışmamıza dahil edeceğiz. Yaptığımız tespitlere göre sanayici arkadaşlarımızla bir araya gelerek ‘çevre dostu sürdürülebilir üretime’ geçilmesinin yollarını arayacağız" dedi. Çevre kirliliği ile mücadelede başarı sağlanabilmesi için çalışmaları bir adım öteye taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişime geçildiğini de söyleyen Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan denetim yetkisi alarak, etkin bir şekilde kirlilikle mücadele etmeyi ana hedef olarak belirledik” diye konuştu. Çevre kirliliğini önleme konusunda yapılacak çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa yararına yapılacak her çalışmada seve seve yer alacaklarını söyledi. Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, köklü bir geçmişe sahip olan Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıdığını ifade etti. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Huriye Gül Kolaylı, Ersin Yıldıran, Mehmet Ali Ekmekçi ve Enhar Güneş ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.