ASAYİŞ - 06 Ekim 2017 Cuma 14:56

Kaçak avcılara ceza yağdı

A
A
A
Kaçak avcılara ceza yağdı

Çorum’da kaçak avlandıkları tespit edilen 85 kişiye 50 bin 217 lira idari para, 35 bin 400 lira da tazminat cezası uygulandı.

Çorum’da kaçak avlandıkları tespit edilen 85 kişiye 50 bin 217 lira idari para, 35 bin 400 lira da tazminat cezası uygulandı.


Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün kaçak avcılarla mücadele çalışmaları aralıksız devam ediyor. Kaçak avcılıkla daha etkin mücadele edebilmek için olabilmek Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Halk Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda 12 adet avcı eğitim kursu açıldı. Bu kursları başarıyla bitiren 309 avcı adayı avcı eğitim sertifikası almaya hak kazanırken, bu yıl tanzim edilen 135 adet yeni avcılık belgesi ildeki avcı sayısı 2 bin 17’ye ulaştı.


Kaçak avcılıkla mücadele yoğun bir şekilde mücadele eden ekipler, bugüne kadar bin 46 adet avcı kontrol ederken, 82 adet kaçak avcı hakkında yasal işlem yaptı. Kontroller sırasında 5 adet yivsiz av tüfeği, 1 adet motosiklet, 1 adet el projektörü ile 5 adet ses cihazına (teyp) el konularak mülkiyeti kamuya geçirildi.


2017 yılı av döneminde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefet ederek avlanan avcılara toplam 50 bin 217 lira idari para, 35 bin 400 lira da tazminat cezası uygulandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.