GENEL - 23 Ekim 2017 Pazartesi 16:38

Milletvekili Ceritoğlu çeltik üreticisini taleplerini dinledi

A
A
A
Milletvekili Ceritoğlu çeltik üreticisini taleplerini dinledi

AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Osmancık İlçesi’nde çeltik üreticileri ve çiftçilerle bir toplantı yaptı.

AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Osmancık İlçesi’nde çeltik üreticileri ve çiftçilerle bir toplantı yaptı.


Toplantıya Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Hasdemir ve Projelendirme Genel Müdürlüğü Proje Sorumlu Mühendisi Mine Hasdemir, OKA Çorum İl Koordinatörü Özgür Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, AK Parti İlçe Başkanı Hakkı Güngör, İlçe Kadın Kolları Başkanı Fadime Tökel, İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, Tarım Kredi Kooperatifi Müdür Vekili Ahmet Aksoy, Tarım İl Müdürlüğü Mühendisi Hayati Koca ve çiftçiler katıldı.


Osmancık’ta çeltik üretimini geliştirmenin yollarının ele alındığı toplantıda, hasat döneminde çiftçilerin karşılaştığı sorunlar bizzat kendi ağızlarından dinlenilerek, bir sonraki hasat döneminde aynı sorunlarla karşılaşmamaları için yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.


’Kaliteli üretim devam ettirilmeli’


Osmancık İlçesi’nde kalite yönünden standardın üzerinde çeltik üretimi yapıldığını dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Hasdemir, bu kaliteli üretimin devam ettirilmesi için yapılacak çalışmaları ve alınacak tedbirleri anlattı.


Kaliteli ürün alınmanın yollarından bahseden Hasdemir, ekim zamanında tohumluk ürünlerin her yıl yenilenmesi ve sertifikalı ürünler kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.


Çeltik tarlalarında baş gösteren yabancı ot hastalığına da değinen Hasdemir, bununda çiftçilerin bilinçsiz olarak fazla ilaçlama yapmasından ve her yıl aynı tohumluk ürünün kullanımından dolayı kaynaklandığı belirtti.


Ot hastalığından kurtulmanın yollarını anlatan Hasdemir, “Çiftçilerimiz aynı tarlaya her yıl çeltik ektikleri için ve ilaçlamayı bilinçsiz olarak yaptıklarından dolayı ot hastalığı ile karşılaşmaktadırlar. Bunu önlemek için tarlanın nadasa bırakılması ya da başka bir alternatif ürün ekiminin yapılması lazım. Toprağın dinlendirilmesini kaymakamlık çiftçiye ekim izni vermemek kaydıyla sağlayabilir. Çünkü bunun yetkisi ilçelerde kaymakamlıklardadır. Bunun takibini de İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ve kaymakamlıkların birlikte yapmaları gerekiyor” dedi.


Hasdemir, talep edildiği takdirde ekilecek alternatif ürünler hakkında da çiftçilere bakanlık olarak öncülük yapabileceklerini söyledi.


Gelecek sene üretimi artırmak için barajdan iki tane daha sulama kanalının devreye girmesi gerektiğini söyleyen Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, bu toplantının düzenlenmesindeki emeği ve çiftçilerin sorunları ile bu kadar yakından ilgilendiği için AK Parti Çorum Milletvekili Ceritoğlu’na Osmancık çiftçisi adına teşekkür etti.


Osmancık üreticisinin bilinçli olarak ekim yaptığını ifade eden Şahiner, atadan kalma arazilerini intikal yaptıramayan çiftçilerin devlet desteklemelerinden faydalanamadıklarını hatırlattı.


Osmancık çiftçisinin en büyük probleminin toplulaştırma yapılamaması olduğunu kaydeden Şahiner, bu konuda kendilerinin üzerine düşen görevi yapacakları ve devletten de destek beklediklerinin altını çizdi.


Osmancık çiftçisinin toplulaştırma yapılmasına sıcak baktığını kaydeden Şahiner, en kısa zamanda bu sorunu aşabileceklerine inandığını söyledi.


Arazilerin çok küçük parçalı olduğundan dolayı Lazer adı verilen makinelerle tarlalarda düzleştirme yapamadıkları bunun içinde ürün kalitesinin düştüğünü kaydetti.


’Belediye üzerine düşen göreve hazır’


Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ise, Osmancık çeltik üretiminin kalitesinin devam ettirilmesi ve karşılaşılan sorunların çözüm noktasında belediye olarak üzerlerine düşen her görevi memnuniyetle yerine getireceklerini belirtti.


’Devletin çeltik üreticisine desteği yüzde 40 arttı’


Osmancık çiftçisi için Dutludere barajının son derece önemli olduğunu belirten Milletvekili Ceritoğlu, Dutludere sulama kanalının 18 kilometrelik bölümünün tamamlandığını geri kalan bölümünün ise ihaleyi alan firmadan dolayı biraz gecikme yaşandığını hatırlatarak, en kısa zamanda ihalesinin yapılarak işin çözüme kavuşturulacağını ifade etti.


Vatandaşların rahatlıkla kapısını açtığı kurumların başında Tarım Müdürlüklerinin geldiğini belirten Ceritoğlu, çiftçilerin karşılaşacağı sorunlarla ilgili tedbir almak amacıyla her zaman çiftçinin ayağına kadar gidip, onlarla konuşarak bilgilendirmelerde bulunmak istediklerini söyledi.


Bakanlık tarafından çeltik üreticisine verilen desteklere değinen Ceritoğlu, çiftçiye mazot ve gübre desteğinin 40 lira fark ödemesi desteğinin 10 kuruş, Organik Tarım desteğinin 30 lira, Sertifikalı Tohum Kullanım desteğinin 8 lira, Sertifikalı Tohum Üretim desteği olarakta kiloğramda 25 kuruş destek ödediğinin altını çizdi.


’Toplulaştırma için çiftçiler bilğilendirilecek’


Toplulaştırma için çiftçiler arasında kamuoyu yoklaması ve bilgilendirme yapılmasını isteyen Ceritoğlu, bunun yapılması içinde devlet olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarının ifade etti.


Toplulaştırma konusunda Deller Köyü’nde örnek çalışma yapılması için proje hazırlığında olduklarını kaydeden Ceritoğlu, burada ortak çeltik alanları oluşturarak, ekim yapacak çiftçilere devletin tohumluk yardımında bulunacağını açıkladı.


Osmancık programı çerçevesinde Acar tesislerinde muhtarlarla bir araya gelen Ceritoğlu, muhtarların taleplerini dinledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Girdi maliyetleri yüzünden çifti üretimden vazgeçmektedir" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, finansal sorunlarla mücadele eden çiftçinin girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçtiğini söyledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, temel gıda ürünlerinin üretimiyle doğrudan ilişkili olan ve küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında kritik bir role sahip olan tarım sektörünün sorunlarına değindi. Doğan, "Gübre, tohum, ilaç ve yakıt gibi girdi maliyetlerindeki artış, tarımsal üretim maliyetlerini yükseltmekte ve üreticilerin kar marjlarını azaltmaktadır. Finansal sorunlarla mücadele eden çiftçi üretimden vazgeçmektedir. Su kaynaklarının azalmasıyla birlikte yaşanan kuraklık ve yanlış su kullanımı, özellikle sulama gerektiren tarım alanlarında verim kayıplarına neden olmaktadır. Toprak erozyonu, arazi parçalanması ve mülkiyet sorunları gibi arazi sorunları tarım arazilerinin verimli kullanımını engellemektedir. Adil fiyatlarla pazarlanmayan ürünler ve dağıtım kanallarına erişimde yaşanan zorluklar gibi pazarlama ve lojistik sorunlardan dolayı üreticiler ürünlerini satmakta zorlanmaktadır. Yaşanan finansal sorunlarla modern tarım teknikleri ve makineleşmeye kaynak ayıramayan üretici, üretim verimliliğini ve kalitesini arttıramamaktadır" dedi. Doğan, şöyle devam etti: "Tarımsal üretimin büyümesi için devlet destekleri ve tarım sigortası gibi mekanizmalar güçlendirilmeli, üreticiler piyasa dalgalanmalarına karşı korunmalıdır. Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik adımlar atılmalı, su yönetimi ve sulama tekniklerinde iyileştirmeler yapılmalı, su tasarrufu teşvik edilmelidir. Toprak koruma uygulamaları ve arazi planlaması gibi alınacak önlemler tarım arazilerinin verimliliğinin artırılmasına yardımcı olacaktır. Tarım ürünlerimizin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştıracak lojistik ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi için gerekli araştırmalar ve çalışmalar yapılmalıdır. Tarımsal üretim tekniklerinin modernizasyonu için verilecek destekler ve üreticilere yönelik eğitim programları, sektörün rekabet gücünü artıracaktır. Tarım sektörünün karşılaştığı sorunların giderilmesi ve sürdürülebilir tarımsal üretim sağlanması için tüm paydaşların işbirliği içinde hareket etmesi gerekmektedir."
Uşak Bakan Bayraktar açıkladı: "Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, bir dizi ziyaret ve inceleme için Uşak’a geldi. Sektör Temsilcileri ile İstişare Toplantısı’na katılan Bayraktar, yaptığı konuşmada “2020 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini çok şükür yaptık. Sakarya gaz sahasında bugün 3,7 milyon metreküp günlük gaz üretiyoruz ama daha yolun başındayız. İnşallah oradaki gaz üretimimizi günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu sayede bugün 1,4 milyon haneye yeten oradaki doğal gaz üretimimiz 15 milyon haneye kadar çıkacak yani nerdeyse 60 milyonluk nüfusun kullanabileceği doğal gazı kendimiz üreteceğiz” dedi. Bakan Bayraktar, Sakarya gaz sahası yakınlarında yeni keşfedilen gaz kuyusundan bahsederek, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Ramazan ve Uşak’ın bereketiyle, bu kuyumuzdan önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv inşallah buluruz. Bütün çalışmamız, gayretimiz bu yönde olacak. Dolasıyla Göktepe 1 kuyumuz da bu anlamda hayırlı olsun. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık. İlk kez kamuoyunda sizlerle paylaşmış olduk” dedi.
İstanbul Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek" dedi. Ümraniye Belediyesi tarafından Ümraniye Nikah Sarayında Doğu ve Güneydoğu iftar programı düzenlendi. Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İlçe Başkanı Salim Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Yılmaz, Büyükşehirler arasında yatırım oranı en fazla azalan ilin İstanbul olduğunu ifade etti. “Kimlikleri siyasetin malzemesi haline dönüştürmüyoruz” Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hiçbir zaman kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimlikleri siyasetin malzemesi haline de dönüştürmüyoruz. Kimliklere sonuna kadar saygılıyız ama kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimliklerimizin ve farklılıklarımızın ötesinde geniş bir ortak zeminimiz var. Aynı tarihten gelen, aynı değerleri paylaşan ve aynı gelecek ufkuna sahip, kederde, tasada ve sevinçte bir olan bir milletiz” ifadelerini kullandı. “Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı” Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan muhalefet masasına değinen Cevdet Yılmaz, “Tabiri caizde 7 düvel birleşti, olmadık masalar kuruldu. Ne oldu seçimden sonra? Masa kaldı mı ortada? Dağıldı gitti. Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı. Hatta bazı insaflı muhalifler seçimden sonra ‘iyi ki biz kazanmamışız’ dediler” ifadelerini kullandı. “İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” 31 Mart seçimlerine değinen Yılmaz, “Büyükşehirler arasından yatırım oranı en fazla azalan il hangisi olmuş biliyor musunuz? İstanbul. Bir önceki dönem AK Parti döneminde yatırımların toplam harcamalar içinde oranı yüzde 55. Bu dönemde ne olmuş diye baktığınızda yüzde 38’e düşmüş. Tam 17 puan yatırımlarda bir düşüş olmuş. Bundan daha güzel bir gösterge olamaz. Laf ile bunu kapatabilir misiniz? Şovlarla, polemiklerle, kutuplaştırıcı bir takım söylemler ile bu gerçeğin üstünü örtebilir misiniz? Örtemezsiniz. İstanbul’un çok ciddi anlamda yatırıma ihtiyacı var. 5 sene yatırım yapmadan idare edebilirsiniz. Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.