YEREL HABERLER - 21 Ağustos 2015 Cuma 17:52

Rektör Alkan'dan Değerlendirme Toplantısı

A
A
A
Rektör Alkan'dan Değerlendirme Toplantısı

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversiteyi, Çorum’la bütünleştirdiklerini söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ve Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü İsmail Eker ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yeni eğitim öğretim yılı öncesi, üniversite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Öğrenci hedeflerinin 16 bin 500 olduğunu belirten Rektör, basın toplantısından sonra Kuzey Kampüs alanında devam eden inşaatları yerinde inceledi.
Kuruluşundan itibaren geçen 9 yıllık süre içerisinde Çorum’un göz bebeği kurumlarından birisi olan Hitit Üniversitesi’nin fiziki altyapısını iyileştirme çalışmalarını hızla sürdüğünü, akademik ve eğitim için gerekli çalışmaları da tüm hızıyla yerine getirmeye çalıştığını dile getiren Alkan, “Hitit Üniversitesinin yıllar sonrasının köklü bir üniversitesine dönüşmesinin ancak bugünden atılacak sağlam adımlarla gerçekleşeceğine olan inancımız, bizlerin bu başlangıç döneminde büyük atılımlar yapmamızı zorunlu kılmaktadır” dedi.
2011 yılında başlatılan kampüs çalışmalarında öncelikle üniversitenin gelişiminin kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri dikkate alınarak arazi planlamasının yapıldığını anlatan Prof. Dr. Alkan, kampüs çalışmaları kapsamında 4 yıllık süreçte çok önemli aşamalar kat edildiğini kaydetti.
Yapılan çalışmalar sonunda Kuzey ve Güney Kampüsü adı verilen iki ayrı kampüs alanının belirlendiğini hatırlatan Alkan, yaklaşık 470 bin metrekarelik Güney Kampüsünde imar planı çalışmalarının tamamlandığını, master plan ile altyapı ve üstyapı proje çalışmalarının devam ettiğini, söz konusu kampusün ağırlıklı olarak Sağlık Kampüsü olarak tasarlandığını dile getirdi.
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ve yurt dışı destekleri hakkında da açıklama da bulunan Rektör Alkan, “Nitelikli öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla 2010 yılında hayata geçirilen Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında lisansüstü eğitim öğretim görmek amacıyla Üniversitemiz adına gönderilen 87 araştırma görevlimiz eğitimlerini tamamladıklarında, özellikle öğretim elemanı temininde güçlük çekilen alanlarda öğretim üyesi ihtiyacımızı karşılayacaklardır. Fiziki sınırların neredeyse ortadan kalktığı dünyamızda hemen her konuda olduğu gibi eğitimde de uluslararasılaşmanın önemine inanan Üniversitemiz, öğretim elemanlarımızın diğer üniversitelerdeki meslektaşlarıyla bilgi birikimlerini paylaşmalarını, ortak çalışmalara imza atmalarını sağlamak, yurt dışında yapılan bilimsel toplantılara katılımın yarattığı olumlu etkileri arttırmak amacıyla kısa ve uzun süreli olmak üzere yurt dışı görevlendirmelere destek sağlamaktadır” diye konuştu.
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile birlikte üniversitede 7 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Yüksekokul ve 7 Meslek Yüksekokulumuz ile 11 Araştırma ve Uygulama Merkezinin bulunduğunu açıklayan Alkan, Turizm, İletişim ve Diş Hekimliği Fakültelerinin açılması yönündeki tekliflerlerin YÖK’e iletildiğini ifade ederek, sürecin devam ettiğini bildirdi.
Meslek Yüksekokullarında 2010 yılında 38 olan program sayısının 86’ya ulaştığını anlatan Alkan, “Lisans programlarımızda 34 olan bölüm sayısı yüzde 94’lük bir artışla 66’ya, Enstitülerimizdeki programların sayısı da 11’den 25’ye ulaşmıştır. Açtığı bölüm ve programların bölgenin koşullarına uyum göstermesi ve geleceğe dönük, istihdam garantili olmasına özen gösteren Hitit Üniversitesi, böylelikle öğrencilerini Türkiye’de çok az sayıdaki üniversitede bulunan ve iş imkânı yönüyle ön plana çıkan Moleküler Biyoloji ve Genetik, Antropoloji, Mekatronik, Lojistik, Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, Beslenme ve Diyetetik, Sağlık Kurumları İşletmeciliği gibi pek çok yeni programla buluşturmaktadır. 2011 yılında üniversitemizin önlisans, lisans ve lisansüstü toplam öğrenci sayısı 9 bin 524 iken, bugün geldiğimiz noktada bu rakam oldukça yükselmiştir. Öyle ki, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı yerleştirmeleri sonucunda 2011 yılına göre öğrenci sayımızın yaklaşık yüzde 95’lik bir artış ile 16 binin üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. 2015-ÖSYS sonuçlarına göre üniversitemizdeki aktif 5 fakülte ve 2 yüksek okulumuzda yer alan 20’si Normal, 7’si ikinci öğretim olmak üzere toplam 27 lisans programımız bin 796 öğrencimiz tarafından tercih edilerek yüzde 99.50 doluluk oranına ulaşılmıştır. Şu anda dünyanın değişik ülkelerinden 63 uluslararası öğrenci öğrenimini üniversitemizde devam ettirmektedir. 2013 yılında üniversitemize 15 ülkeden 294 kişi eğitim görmek amacıyla başvuru yapmış ve bunların 23’ü Üniversitemize kayıt yaptırarak yerleşmişti. Geçen yıl üniversitemize yapılan 23 farklı ülkeden 401 başvuru sonucunda 47 yabancı uyruklu öğrenci üniversitemize kayıt yaptırmıştı. Uluslararası öğrencilerin üniversitemizi tercihi bu yıl da artarak devam etti. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında üniversitemize rekor düzeyde başvuru gerçekleşerek 54 farklı ülkeden bin 186 başvuru yapılmış ve yapılan değerlendirme sonucunda bu öğrencilerin 29 farklı ülkeden 177’si asil ve 136’sı da yedek olmak üzere toplam 313’ünün başvurusu kabul edilmiştir” dedi.
“En Özel Devlet Üniversitesi” sloganıyla, ülkemizin dört bir tarafında düzenlenen eğitim fuarlarına katılarak geniş kitlelere ulaşma imkânı bulunan Hitit Üniversitesi’nin, öğretim elemanları ve idari personeli tarafından etkin bir şekilde tanıtıldığını anlatan Alkan, konuşmasında şunları kaydetti;
"Marka Şehir, Dünya Üniversitesi” sloganıyla çıkmış olduğu yolda uluslararasılaşma çalışmalarına hız kesmeden devam eden Üniversitemiz, sadece ulusal değil uluslararası alanda düzenlenen eğitim fuarlarına da katılarak, yurt dışından gelecek olan öğrencilere tanıtımlar yapmaktadır. Üniversitemizde lisans/lisansüstü düzeyde eğitim imkânları ve öğrenci değişim programları başta olmak üzere pek çok konuda detaylı bilgilerin verildiği bu fuarlarda, Türkiye’de öğrenim görmek isteyen öğrencilere üniversitemizi yakından tanıma fırsatı sunulmaktadır. Bu çerçevede Sudan, Azerbaycan, Kazakistan, Fas vb. ülkelere gidilerek buralarda üniversitemizin tanıtımı yapılmıştır.
Üniversitemizin son dönemlerde yapmış olduğu bilişim alanındaki gelişmelere paralel olarak bilimsel bilgiye erişimde basılı kitap ve dergi gibi geleneksel materyallerin dışında kullanımı tüm dünyada oldukça yaygınlaşan, internet üzerinden pek çok veri tabanına üyelik sağlanarak da güncel bilgiye hızlı erişim sağlanmaktadır. İçerisinde milyonlarca dergi, tez, makale ve akademik çalışmaların yer aldığı sayısı 50’ye ulaşan veri tabanlarına sadece Merkez Kütüphanemizden değil, internet bağlantısı bulunan her yerden rahatlıkla erişim sağlanabilmektedir. Üniversitemiz otomasyon bilgi sistemi yazılımı, kendi personelimiz tarafından yoğun ve özverili çalışmalar sonucu fonksiyonel modül yapısında hazırlanmış olup, şu an kullanılmaktadır. En önemli unsuru özel bilgiler içermesi nedeniyle Üniversitemizce hazırlanmış olması güvenlik açısından büyük önem arz etmektedir.
ÖĞRENCİLERE SUNULAN İMKÂNLAR
Kayıt Öncesi Destek: Üniversitemizin imkânları ile hazırlanmış olan Öğrenci Otomasyon Sistemi ile tüm öğrencilerimizin ön kayıt ve ders kayıt işlemlerini online sistem üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilerimiz bu sistem üzerinden kesin kayıt, ders kaydı, burs ve kısmi zamanlı çalışma başvuruları ile öğrenci belgelerini alma gibi pek çok işlemi yapabilmektedirler.
Değişim Programlarından Faydalanma: Üniversitemizin 13 farklı ülkede 28 farklı üniversite ile Erasmus ikili anlaşması, Mevlana Değişim Programı kapsamında 22 farklı ülkede 59 üniversite ile anlaşması ve 4 kıtada 29 farklı ülkede 65 üniversite ile eğitim ve araştırma ikili işbirliği protokolleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu anlaşmalardan istifade ederek farklı ülkelerdeki üniversitelere ya da ülke içerisindeki değişik üniversitelere giderek eğitimlerinin bir kısmını bu üniversitelerde yapabilmektedirler.
Yükseköğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen kredi ve burslara ek olarak, 2014 yılında 300 öğrencimize kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ihtiyaç sahibi 500 öğrencimize karşılıksız yemek bursu desteği verilmiş olup bu yıl için de aynı sayıda destek sağlanacaktır. Ayrıca iş adamı Ömer Derindere, Çorum Hitit Vakfı, ÇEKVA, Aksu Makina ve TEV tarafından da öğrencilerimize karşılıksız ve özel burs destekleri sağlanmaktadır. İlimiz merkezde bulunan KYK’ya bağlı Akşemseddin Erkek Öğrenci Yurdunun bin 11, Hitit Kız Öğrenci Yurdu’nun ise 1537 öğrencilik kontenjanı bulunmaktadır. Bu haliyle KYK’nın ilimiz merkezindeki toplam kontenjanı 2 bin 548’dir. Buna yakında hizmete girmesi düşünülen 1500 kişilik öğrenci yurdunun da eklenmesi ile merkezde KYK’nın yurtlarındaki toplam öğrenci kontenjanı 4 bin 48’e ulaşacaktır. Ayrıca Çorum’un Osmancık ilçesinde KYK’ya ait yurtlarda toplam 300 kişilik kontenjanı olan kız ve erkek öğrencilere yönelik yurt bulunmaktadır. Sungurlu ve Alaca ilçelerinde KYK tarafından yakın bir zamanda yurt yapımına başlanacaktır. İskilip ilçesinde de KYK’nın yurt yapım çalışmaları proje aşamasındadır. Ayrıca çok sayıda özel yurt ve apart öğrenci evleri de faaliyet göstermektedir.
PROJE DESTEKLERİ
Bilimsel Araştırma Projeleri Birimimiz 2010 yılında yaklaşık 47.000 TL’lik bütçesiyle 14 projeye destek verebilirken (proje başına verilen ortalama destek miktarı 3,350 TL); Üniversitemizin yoğun gayretleri sonucunda bugün tek bir projeye verilen destek miktarı neredeyse 2010 yılı toplam BAP bütçesine ulaşmaktadır. 2015 Yılının sadece ilk 7 aylık döneminde 46 proje, 587 bin 722 bin TL ile desteklenmiştir. Çorum’un problemlerinin çözümü, sosyal kültürel hayatın geliştirilmesi, ilimizde yaşayanların hayat standartlarının iyileştirilmesi ve benzeri amaçları yerine getirmek için Çorum Belediyesi görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda proje yapmak üzere “Çorum İçin Bir Projem Var” isimli bir proje protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında Üniversite-Belediye iş birliği sağlanarak çeşitli konularda araştırma projeleri, yüksek lisans ve doktora tezlerinin hazırlanması ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversitemizdeki akademik bilgi birikiminin insanlığın yararına olacak çalışmalarda kullanılmasının en güzel örneklerinden birisi olan ve ülkemizde İstanbul’dan sonra sadece ilimizde yapılan bu uygulama ile “Ulaşım, Sosyal Hizmetler, Kültür ve Çevre” konularındaki araştırma projelerimiz 2015 yılı içinde desteklenmeye uygun bulunmuştur.
Üniversitemizde son zamanlarda yaşanan değişim ve dönüşümler sonucu ortaya çıkan bu başarı tablosunun oluşmasına emeği geçen ve katkıda bulunan başta akademik personelimize, idari personelimize, öğrencilerimize, tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz öğretim elemanlarımıza, ilimizde ve her coğrafyada Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine sayılı günler kala Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile alakalı toplandı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar başkanlığında İl Emniyet Müdür Yardımcıları ve ilgili Birim Amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, seçimlerde alınacak tedbirler detaylı şekilde ele alındı. Oy kullanılacak okullarda görev yapacak personelin belirlenmesi ve gerçekleştirilecek güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır olduklarını vurguladı. İpar, "Ağrı’da huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Seçim boyunca tüm sandıklar ve oy kullanma yerleri 7/24 emniyet güçlerimiz tarafından korunacak" dedi. İpar, şunları kaydetti: "Seçimlerde herhangi bir provokasyona ve yasa dışı faaliyete izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımız oy kullanırken rahat ve huzurlu bir ortamda oy kullanabilecekler. Tüm hemşehrilerimizden de seçimlere demokratik olgunluk içinde katılmalarını ve herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemelerini rica ediyoruz." Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinin huzur ve güven içinde tamamlanması için tüm imkanlarını seferber etmeye devam edeceğini bildirdi.
İstanbul Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu, adalete, hukuka sıkılan kurşundu" Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu. Ona sıkılan kurşun adalete, hukuka sıkılan kurşundu. Hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Çağlayan’da 2015 yılında İstanbul Adalet Sarayı’ndaki makam odasında DHKP-C’li teröristlerce şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına Haliç Kongre Merkezi’nde iftar yemeği düzenlendi. İftar programına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, bakan yardımcıları, HSK üyeleri ve İstanbul’da görev yapan 500 hakim ve savcı katıldı. Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz anısına tertip edilen iftar yemeğindeki konuşmasına Selim Kiraz’ı yad ederek başlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün şehidimiz Mehmet Selim Kiraz’ın şehadete ulaşmasının 9. yıldönümü münasebetiyle İstanbul Adliyesi’ndeydik. Bir anma programı gerçekleştirdik, onu dualarla yad ettik. Terörle mücadelemizdeki kararlılığımızdan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Ona sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu. Ona sıkılan kurşun adalete, hukuka sıkılan kurşundu. Hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Adaletin tecellisi hususunda hem fiziksel kapasite hem yargı reformları gerçekleştirildiğini belirten Tunç, “Sizler kürsüde adaletin tecellisi için fedakarca çalışıyorsunuz. İstanbul’daki yargı hizmetlerinin aksamadan devam etmesi, adaletin tecellisi ve sizlere destek olma noktasında gerek Adalet Bakanlığımız gerekse Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Fiziki mekanların teknoloji ile donatılması önemli. Ama kürsüde görev yapan insan unsuru, adaletin tecellisi noktasında sizlerin gayretleri her şeyden daha önemli. Kıymetli yargı mensuplarımız, ülkemiz 22 yıldan bu yana güvenilir adalet sisteminin tesisi bakımında önemli mesafe kat etti. Fiziki mekanların, kapasitenin artırılması konusunda önemli mesafe aldık. Müstakil adliye sarayları bakımından bakıldığı zaman, 500 bin metrekare kapalı alandan bugün 6 milyon metrekare kapalı alana çıktık. Sadece fiziki kapasite yargı teşkilatımızın, güvenilir bir yargı sisteminin tesisi bakımından elbette yeterli değil. İyi ve ihtiyaca cevap veren bir mevzuatın olması gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda da temel kanunlarımızı çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirdik. Hukuk fakültelerinde kontenjanın azaltılıp kalitenin yükseltilmesi, hukuk fakültesi mezunlarının hukuk mesleklerine giriş sınavlarını kazandıktan sonra hakim, savcılık sınavlarına katılabilmesi, avukatlık stajına başlayabilmesi 2024’ten itibaren uygulamaya geçecek. Hem savunmayı güçlendireceğine hem de hakim savcı sınavından önce bir ön elemenin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mevzuatımızın iyileştirilmesi bakımında yargı reformu strateji belgemizi de seçimden sonra inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Hazırlıklarımızı tamamladık. Sizlerle beraber vatandaşımızın yargıya güvenini daha üst noktaya taşımanın gayreti içerisinde gece gündüz çalışacağız. Hedefimiz daha güvenilir bir adalet sistemini tesis etmek ve bu uğurda da sizlerin gayretlerine müteşekkiriz” şeklinde konuştu.
İzmir Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi Yıllar önce yıkılan stadyumunu geri isteyen Karşıyaka taraftarı, bir ilke imza atarak taraftar mitingi düzenledi. Mitingde açıklamalarda bulunan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “10 yıl önce burası bilmediğimiz bir sebepten dolayı yıkıldı ve artık biz stadyumumuzu geri istiyoruz” dedi. İzmir’in en köklü kulübü olan Karşıyaka, 31 Mart Yerel Seçimlerine az bir süre kala yönetim, sporcular, camia ve binlerce taraftar birleşip, senelerdir yapımını bekledikleri yeni stadyum için Türkiye’nin ilk taraftar mitingini gerçekleştirdi. 2015 yılında yeni stadyum projesi kapsamında yıkılan eski Karşıyaka İlçe Stadı’nın atıl kalan arazisinde düzenlenen mitingde açıklamalarda bulunan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “Öncelikle değerli vaktini ayırıp buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Taraftarımızın bu hafta başı yaktığı ateşe biz de yönetim olarak eşlik ettik. Sonucu da şu anda gördüğüm kadarıyla muhteşem oldu. Karşıyaka Spor Kulübü her şeyden önce bir eğitim öğretim kurumudur. Yıllarca birçok gence spor hayatıyla birlikte kötü alışkanlıklara bulaşmadan büyüme imkanı sağlamıştır. Birçok sporcu yetişmesini sağlamıştır. Burası da bizim okul binamızdır. 10 yıl önce burası bilmediğimiz bir sebepten dolayı yıkıldı ve biz artık geri istiyoruz. İzmir’in önde gelenleri bize destek olmalı ve Karşıyaka stadyumunu geri almalı. Sizlere de bunun için büyük bir iş düşüyor. Hep beraber bunu başaracağız” dedi. “Karşıyaka’nın stada ihtiyacı var” Söz hakkı verildiği için mutlu olduğunu ifade eden Karşıyaka Spor Kulübü Kaptanı Haydar Yılmaz, “Bu tarz konuşmalara çok alışık değilim. Karşıyaka’nın bu stada çok ihtiyacı var. Bu haklı bir isyan ve haklı bir direniştir. Karşıyaka stadını istiyor. Hep birlikte bunu başaracağız” dedi. “Yeter diyoruz” Karşıyaka Voleybol oyuncusu Selen Naz Kıran, “Kulübümüzün stadyumu yıkıldı maalesef yıllar geçmesine rağmen yerine bir türlü yeni tesis yapılmıyor. Artık bu duruma sessiz kalmak mümkün değil. Yıllardır umutla gelecek günleri bekliyoruz fakat artık sabrımız tükeniyor. Buradaki o eski heyecanı yıkıntılar ve umutsuzluklar almış durumda. Yıllarca emek verdiğimiz ter döktüğümüz ve ruhumuzu verdiğimiz bu alanı geri istiyoruz. Sadece bir spor tesisi değil aynı zamanda topluluk merkezi olacak stadyumumuz için yetkililerden bir adım bekliyoruz. Karşıyaka Spor Kulübü olarak artık yeter diyoruz” şeklinde konuştu. “Stadyumu hak ediyoruz” Karşıyaka’da doğup büyüdüğünü ve bu kulüpte yetiştiğini dile getiren Mert Celep: “Buradaki herkese verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Çok mutluyum. Tüm çocukluğum bu stadyumda geçti. Çoğu zaman idmanlarımızı burada yaptık. Ama maalesef bilmediğimiz sebeplerden dolayı birkaç sene önce bu stadyumu yıktılar. Artık bize yıllardır verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Ben Karşıyaka Spor Kulübü’nün ve taraftarının bu stadyumu sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Öte yandan düzenlenen taraftar mitingine CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İYİ Parti Adayı Ümit Özlale, İYİ Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Yetkin Hafızoğlu AK Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu katılım gösterdi.
Diyarbakır DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düzenlenen etkinlikle başladı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli "Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi" açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Kamu Kuruluş Temsilcileri ve Sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, "Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentte işletmelerin büyümesi, yeni girişimlerin kurulması ve daha katma değerli üretim ve hizmet sunumu için insan kaynağının oldukça önemlidir. Bu nedenle kendi kurduğumuz merkezlerde gençlere ve kadınlara yönelik çalışmalara son yıllarda öncelik vermeye başladık” dedi. “Ekonomimiz için oldukça önemli bir avantaj olan gençlerimizin ve kadınlarımızın işgücüne katılımının düşük olması en temel sorunlarımızdan biri” diyen Kaya, “Gençlerimiz iş bulmakta zorlanıyor. İşletmelerimiz de son yıllarda artan bir şekilde çalışan bulmakta zorlanıyor. Bunun nedenlerine odaklanmak, çözümler üretmek ve projeler geliştirmek önceliğimiz oldu. Bu kapsamda da Diyarbakır Sanayi Mektebi başta olmak üzere merkezlerimiz bünyesinde eğitimler, farkındalık çalışmaları, etkinlikler düzenliyoruz. Şimdi de işletmeler tarafında eşleştirme, gençler ile bir araya getirmeye odaklanmaya başlayacağız” ifadelerinde bulundu. Genç nüfusun kalıcı işsiz olması, ev genci denilen, görünmeyen, iş aramayan gençlerin sayısında artışın kent için önemli toplumsal ve ekonomik sorunlar barındırdığına değinen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecek dönemde en çok eğilmemiz ve üzerinde durmamız gereken hususun gençlerimizin iyi eğitim alması, eğitimlerden sonra desteklenmesi ve istihdama aktif ve sürdürülebilir bir şekilde katılması olmalı. Elbette bu sadece oda olarak bizim işimiz değil ve tek başımıza da yapabileceğimiz bir husus değil. Biz iki yıldır farklı işbirlikleri ile bu alanda çalışıyoruz ve hem gençlerin hem de işletmelerin karşılaştıkları sorunları kısıtları daha iyi görüyoruz. Şimdi tüm STK’larımızın ilgili kurumlarımızın ve yerel yönetimlerimizin bu soruna birlikte daha çok odaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün aldığımız hibe desteği ile başlattığımız çalışmaları sizlerle paylaştık. Bunları yaparken de yerelde işbirlikleri sağladık. Ben proje süresince işbirliği sağladığımız İŞ-KUR Müdürlüğümüze, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Yenişehir Halk Eğitim Müdürlüğüne, Karacadağ Kalkınma Ajansına, Gençlik ve Değişim Derneğine çok teşekkür ediyorum." Daha sonra konuşan DTSO Bilim Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Faruk Korkmaz, “Genç nüfusumuz ilimiz ekonomisi için en önemli avantajlardan biri. Ancak gençler sürdürülebilir bir şekilde istihdama katılamıyor ve iş aramaktan vazgeçiyor. Bu sorunun çok fazla nedeni var elbette. Önemli yapısal sorunlarımız da var. Ancak yerelde çözümler üretilmesi ve yerel dinamiklerin bu sorunu sahiplenmesi oldukça önemlidir. Diyarbakır Sanayi Mektebi’ni 2019 yılında açtık. Önceleri yaygın nitelikli eğitimler ile başladık. KOBİ’ler, çalışanlar, kadın girişimciler için 100’ün üzerinde eğitim düzenledik ve yaklaşık 5 bin kişiye ulaştık. 1,5 yıldır eğitimde, istihdamda ve mesleki eğitimde olmayan gençlere yönelik çalışma yapıyoruz. Moda tasarım, aşçı yardımcılığı, barista, yazılım dilleri gibi eğitimler düzenledik ve sonrasında da işletmeler ile nasıl eşleştirebileceğimize bakmaya başladık. Sanayi Mektebi’nde düzenlediğimiz eğitimleri, İŞ-KUR İl Müdürlüğü, Milli İl Eğitim Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi, Gençlik Değişim Derneği ile yapıyoruz. Şu an Sanayi Mektebinde animasyon, web tasarım, kısa film ve grafik tasarım eğitimlerimiz var” şeklinde konuştu.