YEREL HABERLER - 20 Ocak 2015 Salı 13:23

Sungurlu'da Akılcı İlaç Kullanım Semineri

A
A
A
Sungurlu'da Akılcı İlaç Kullanım Semineri

Çorum’un Sungurlu ilçesinde 4 ve 5. sınıf öğrencilerine ’Akılcı İlaç Kullanımı’ semineri verildi.
Özel İdare Konferans Salonu’nda verilen seminere İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atcıoğlu, Şube Müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Eczacı Bekir Sami Ünsal ve Fatih Çağatay tarafından verilen seminerde yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli sorunlara yol açtığı bildirildi.
Antibiyotikler sadece bakterilere etkilidir diyen Eczacı Bekir Sami Ünsal, "Ufak bir gribal enfeksiyonlarda antibiyotiklere yönelmek doğru değildir. Grip, viral bir hastalıktır. Antibiyotiklerin bunlara etkisi yoktur. İlaçlar, hekimin reçetesi doğrultusunda eczanelerden alınmalıdır” dedi.
Bebek ve çocuklara verilen süspansiyon ilaçların açıldıktan sonra en fazla 15-20 gün içinde bitirilmesi, diğer şurupların ise açıldıktan sonra 1 ay içerisinde kullanılması gerektiğini ifade eden Ünsal, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına yol açmaktadır” diye konuştu.
İlaç kullanırken dikkat edilmesi gereken konularda da bilği veren Ünsal, "Hekim tarafından doğru teşhis konulup ona göre ilaç kullanılmalı. İlaçların yan etkileri iyi bilinmeli. Hamilelikte ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi olanlarda daha çok dikkat edilmeli. İlaçlar, hekim tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalı. Doz atlamamaya özen gösterilmeli. İlaçlar su dışında başka içeceklerle içilmemeli. Kesilmiş ve açılmış ambalajları olanlar satın alınmamalı. Son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.