YEREL HABERLER - 16 Nisan 2016 Cumartesi 12:39

Tarihi Osmancık Kalesinde Encümen Toplantısı

A
A
A
Tarihi Osmancık Kalesinde Encümen Toplantısı

Restorasyon projesinin ilk etabı tamamlanarak ziyarete açılan tarihi Osmancık Kalesi belediye encümen toplantısına ev sahipliği yaptı.
Osmancık Kalesi ziyarete açıldığı günden beri yoğun ilgi görüyor. Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi alan Osmancık Kalesinde belediye ilk kez encümeni toplantısı da yapıldı.
Belediye Başkanı Hamza Karataş, tarihi geçmişe sahip Osmancık Kalesinin atıl bir durumdan ilgiyle gezilen bir ziyaret yerine dönüştüğünü belirterek kalede yapılan encümen toplantısının bu nedenle anlamlı olduğunu söyledi.
TARİHİ BİR GÜN
Osmancık Kalesini farklı şehirlerden çok sayıda turistin ziyaret ettiğine dikkati çeken Başkan Karataş, “Osmancık Kalesi restorasyonu ilk yatırım yaptığımız projemizdi. Bugün Türkiye’nin farklı şehirlerinden ilçemizin ziyaret alması bizi mutlu ediyor. Restorasyondan önce kaleye ulaşım mümkün değildi. Hatta tehlikeli görüldüğü için ziyarete izin verilmiyordu. Bugün güzel şehrimizi izleyerek Osmancık Kalesini gezebiliyoruz. Bu encümen toplantımız da yaptığımız çalışmalardan alınan sonucun göstergesi olarak bir anlam ifade ediyor. Dolayısı ile bugün bizim için tarihi bir gün.” dedi.
Belediye Encümen toplantısı Restorasyon projesi kapsamında kale üzerine ahşap konsepte inşa edilen kafeteryada yapıldı. Kısa bir süre önce alt yapı çalışmaları hızlandırılan kafeteryanın encümen toplantısı öncesinde kullanıma hazır hale getirildiği belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.