EKONOMİ - 10 Ağustos 2018 Cuma 12:21

Bayrama sayılı günler kala hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor

A
A
A
Bayrama sayılı günler kala hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor

Denizli’de Kurban Bayramı’na sayılı günler kala küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların satıldığı hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor.

Denizli’de Kurban Bayramı’na sayılı günler kala küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların satıldığı hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor.


Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kentte hayvan satış merkezlerinden biri olan Denizli Ticaret Borsası (DTB) Canlı Hayvan Pazarı’nda durgunluk yaşanıyor. Pazarda sayılı sayıda satıcı bulunurken, vatandaşlar da kurbanlık almak için pazara henüz uğramıyor. Bayrama kısa bir süre kala pazarın boş olması üreticiyi endişelendiriyor. Pazarda üreticiler için ayrılan hayvan yerlerinin yüzde 90’dan fazlası boş duruyor. Hayvanlarını satmak için çeşitli il ve ilçelerden gelen üreticiler, pazara gelen vatandaşların henüz kurbanlık almadığını, sadece fiyat sorup gittiğini söylüyor. Hayvan satışlarının yok denecek kadar az olduğu pazarın, önümüzdeki günlerde canlanması bekleniyor. Pazarda hayvan fiyatlarında ise geçtiğimiz yıla göre görünür bir artış gözlenmiyor. Üreticiler, hayvanların kilogram fiyatlarında kilogramda 5 liralık bir indirim yapıldığını fakat vatandaşların, pazara göre daha pahalı olan mahalle aralarındaki satıcılardan aldığını söylüyor. Pazar yerinde hayvanlarını satmak için bekleyen üreticiler, vatandaşları ucuza kurban almaları için pazarı tercih etmeleri konusunda uyarıyor.



“Vatandaşın alım gücü azaldı”


Hayvan pazarına kurbanlık bakmaya gelen, Aleaddin Dokuz, son yıllarda vatandaşların alım gücünün azaldığını, üreticilerin de hayvanlarını satamayıp geri ötürdüğünü belirtti. Geçtiğimiz yıllarda çevre illerden Denizli’ye çok hayvan geldiğini ifade eden Dokuz, bu sene bir durgunluk yaşandığını belirterek “Bu sene Elmalı tarafı gelmez artık. Elmalı bitti, dünkü sel felaketinden dolayı çok zor. Denizli’nin Serinhisar, Acıpayam, Bozkurt, Başkarcı, bunların hiç biri yok şuanda burada. Bir tane Acıpayamlı gördüm ben. Geçen sene bu zamanlar çok iyiydi. Son bir hafta içinde çok satış yapıldı burada. Hele arife günü koyun yetmedi” dedi.



“Gelen fiyat sorup gidiyor”


Pazarın şu anda boş olduğunu belirten hayvan satıcısı Yakup Koyuncu da, pazara gelip gidenin olmadığını ve durgun olduğunu söyledi. Satışların geçen seneye göre durgun olduğunu ve pazara gelen vatandaşların sadece fiyat sorduğunu vurgulayan Koyuncu, “Daha zamanı da var ama bekliyoruz. Geçen seneye göre biraz durgun. Bin lira ile bin 500 lira arasında güzel bir kurbanlık bulunabilir. Son bir hafta diye tahmin ediyoruz ama şuanda daha gelen giden yok. Sadece fiyat soruyorlar. Mahalle aralarında da çok satış olduğu söyleniyor. Aslında vatandaş pazara gelse, vatandaş açısından daha iyi. Çünkü mahalle arasıyla Pazar yerindeki kuzunun fiyatları mesela kilogramda en az beş lira oynuyor. Bugün 50 kilogramlık bir kuzuda 250 lira eder” diye konuştu.



“Almak için son günü bekliyorlar”


Kurban satmak için Denizli’ye Konya’dan gelen Enver Eyrilmez ise kuzuların kilogramını önceden 25 liraya sattıklarını fakat sonradan 20 liraya çektiklerini belirtti. Para kazanma işi seneye kaldı. Millet acele etmiyor almakta, her zaman bayrama kalınca ucuz alıyorlardı ya; bu sene bilmiyorum ama bayramı beklerlerse biraz pahalı alabilirler. Bayram günü ucuzlayacak diye bekliyorlar. Dolaşan çok, soran çok ama alan yok şimdilik”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu.