GENEL - 22 Şubat 2017 Çarşamba 21:03

Denizli’de darbe girişimi davasında tanıklar dinlenildi

A
A
A
Denizli’de darbe girişimi davasında tanıklar dinlenildi

Denizli’de 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili 41’si tutuklu, 60 rütbeli askeri personelin yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı. Duruşmada İl Jandarma Komutan Albay Cengiz Yıldız ve Çardak Havaalanında, darbeye destek için Ankara’ya gitmek üzere olan askerleri araçtan indiren Elif Sarı, tanık olarak dinlenildi.
Denizli’de,15 Temmuz darbe girişimi kapsamında aralarında 11. Komando Tugayı’nın eski komutanı Kamil Özhan Özbakır’ın da bulunduğu 41’si tutuklu, 60 rütbeli askeri personelin yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı. Duruşmada darbe gecesi tanıkları dinlenildi. EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 2.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında, tanıklar dinlenildi. Mahkeme dava kapsamında 50 tanığı dinleyecek.
Öğleden sonra tanık olarak ilk dinlenen ve askeri araçtan indiren Elif Sarı, 15 Temmuz’da Çardak Havaalanında askerler ile arasında yaşananları anlattı. Darbe girişimin televizyondan öğrendikten sonra vatandaşlarla birlikte askerlerin Ankara’ya destek için sivil havaalanına gittiğini duyduğunu belirten Elif Sarı, “İlk olarak askerlerle karşılaştım, onlara ‘siz FETÖ’nün köpeği misiniz’ diye söyledim. Kimden emir alıyorsunuz, eğer emir almanız biri varsa o da Tayyip Erdoğan’dır. Askerler, tatbikat için geldiğini söyledi. Ben de, siz bizim askerimiz değil misiniz’ dedim. Onlar da, Hava Meydan Komutanlığından emir aldıklarını söylediler. Askerlerden bazıları titriyordu, bazılarının gözlerinden ise, gözyaşı geliyordu” dedi.
Daha sonra Denizli İl Jandarma Komutan Albay Cengiz Yıldız, mahkemeye tanık olarak ifade verdi.
15 Temmuz gecesi saat 22.30 sıralarında nöbetçi amir olan Astsubay Mithat Ö.’nün kendisini aradığını ve Genel Kurmaydan bazı harekat emirlerinin geldiğini söylediğini belirten Albay Yıldız, bu emirlerinin ise ‘yıldırım ibareli’ olduğunu kaydetti. Yıldız, “Harekat ‘Yıldırım’ ibareli emirlere reaksiyon göstermemesini istedim ve hemen geleceğimi, hiçbir şey yapmamalarını, beni beklemelerini söyledim. Bu sırada Valimiz aradı. Tanklardan ve İstanbul’da köprüdeki hareketlilikle ilgili bilgimin olup olmadığını sordu. Bilgimin olmadığını söyledim” diye konuştu.

"Yıldırım ibareli 3 emir geldi"
İl Jandarma Komutanlığına geçtiğinde nöbetçi amirin elinde üç tane ‘harekat yıldırım’ olan emirle kendisini beklediğini anlatan Yıldız, “Odamda bu emirleri incelemeye başladım. 1. emir Ankara Garnizonu’nda atanan bütün personelin derhal göreve başlamasıyla ilgiliydi. 2. emir hazırlık ikazı ve birim intikali konulu emirdi. 3. emir karargah sorumlularının belirlenmesine yönelikti. Bu emirlerin altındaki imzaların görevdeki komutanlara ait olmadığını gördüm. İncelerken olağandışı bir şey olduğunu, tanklarla bağlantılı olabileceğini düşündüm. Bu sırada nöbetçi amiri, ülke genelinde 16.07.2016 tarihinde sıkıyönetim ilan edildiğine dair emri getirdi. TSK’nın hukuka, demokrasiye, milli iradeye bağlı olduğunu düşündüğüm için bunun TSK dışında başka unsurlarca yapılan bir kalkışma olabileceğini düşündüm. Milli iradeye bağlı ve milletin emrinde olduğumu, bu anlamda kendilerinin de emrinde olduğumu bildirdim. 23.30’da tekrar Vali’yi aradığımda Çevik Kuvvet’teki kriz yönetim yerinde olduğunu söyledi ve oraya gittim. 24.00’te Tugay’dan bazı araçların çıktığını öğrendik” dedi.

“MİT tırlarından tutuklu komutanın ismi sıkıyönetim listesinde”
Yaklaşık 3 saat ifade tanık sıfatıyla darbe girişimi gecesini anlatan Yıldız, sıkıyönetim komutanlarının görevlendirme listesini incelendiğinde onların arasında MİT tırları davasında tutuklu bir isminde yer aldığını, bunların burada olmaması gerektiği için şüphelendiğini belirtti. Yıldız, tutuklu olan eski 11. Komando Tugayı eski Komutanı Kamil Özhan Özbakar’ın listenin 23. sırasında olduğu öne sürdü. Albay Yıldız, “O gece o nedenle kendisini aramadım. Yardımcı komutanlarına ulaşmaya çalıştım. Ve ilk aradığım isim Vali Ahmet Altıparmak oldu. Zaten saat 23.00’dan sonrada olaya kriz masasından kontrol ettik” dedi
Savunma avukatlarının, “Saat 23.00’da kriz masasında kimler vardı? Sorusu üzerine Albay Yıldız, Vali Ahmet Altıparmak, Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ve kendisinin bulunduğunu kaydetti.
Kriz masasında Ege Ordu Komutanlığını arayarak bilgi almaya çalıştıklarını söyleyen Albay Yıldız, Denizli’de hareketliliğinin saat 23.00 sıralarında olmadığını anlattı. Yıldız, "Saat 00.00’da askeri araçların komutanlıktan çıktığını gördük. MOBESE kameralarından takip ettik. Ankara karayoluna girdiklerinde, Vali Ahmet Altıparmak, askerlerin Ankara’ya gidebilecekleri ihtimali üzerine Afyon Valiliğini aradı ve yolu kapatmasını rica etti. Ancak askerlerin havaalanına girdiklerini görünce, hemen uçakların inmemesi için gerekli tüm önlemler alındı. Ve oradaki askerlere ulaşmaya çalıştık. Ulaştıklarımızı teslim olmaları için ikna ettik” şeklinde ifade verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.