GENEL - 19 Ekim 2017 Perşembe 10:26

İlkokul mezunu şair kadının okuma azmi

A
A
A
İlkokul mezunu şair kadının okuma azmi

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde yaşayan ilkokul mezunu 46 yaşındaki kadın 33 yıldır şiir yazıyor.

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde yaşayan ilkokul mezunu 46 yaşındaki kadın 33 yıldır şiir yazıyor. 5 kitap çıkararak birçok ödül alan kadın, "Yüreğimdeki o yangın, 35 yıl boyunca sönmedi, hala içimde okumak isteyen küçük bir kız çocuğu var" dedi.


Denizli’nin Merkezefendi ilçesi Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde ikamet eden 46 yaşındaki Safiye Samyeli, 33 yıldır şiir yazıyor. 11 yaşındayken ailesi tarafından okuldan alınan Samyeli, içindeki okuma sevdasını dindirmek için 13 yaşından sonra, hissettiklerini, gördüklerini, o dönem kadınların okuma konusundaki zorlukları, kağıda dökmeye başladı. 46 yaşındaki ilkokul mezunu şair kadın, üç sefer dışarıdan okumayı denese de, önüne engeller çıktı. Ancak Samyeli, pes etmeyerek şiir yazmaya devam etti. Yayınlanmış 3 şiir kitabının yanında 2 tane kitabı daha bulunan Samyeli, önümüzdeki yılın ilk aylarında yazdığı bir roman ve bir şiir kitabını yayınlamayı hedefliyor.



"İçimdekileri kağıda döktüm"


1970’li yıllarda okuma konusunda cinsiyet ayrımı olduğunu belirten Safiye Samyeli, "Yüreğimdeki o yangın, 35 yıl boyunca sönmedi, hala içimde okumak isteyen küçük bir kız çocuğu var. Yaklaşık olarak 13 yaşlarımda artık okutmayacaklarını anladığım için elimden alınan okuma hakkının bana hissettirdiklerini kağıtlara döktüm, günlerce yazılar yazdım. Onlarca, yüzlerce günlüğüm var, her günümü not ettim. Daha sonra bunları şiirselleştirmeye başladım. Yazmış olduğum şiirleri yine gündeme getiremedim. Çünkü ‘kadın şiir yazamaz’, ‘kadın aşık olamaz’, ‘kadın okuyamaz’ gibi toplumda bir ön yargı vardı. Ama ben o ön yargıyı azmimle, hırsımla tamamıyla ortadan kaldırarak okutulmamış olsam dahi bir çok esere imza attım" dedi.



"Bir edebiyat sitesinin şiirime inanmaması beni kamçıladı"


Edebiyat sitelerinde yayınlanmış yaklaşık olarak bin 500 tane şiirinin olduğunu belirten Samyeli, birçok şiirinin de bestelendiğini söyledi. Samyeli, "Halihazırda edebiyat sitelerinde şiirlerim var. Bunun yanı sıra 3 tanesi piyasada yayınlanmış kitaplarım var. Şiir kitabım ve bir romanım da önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak. Ayrıca 70 şiirim bestelendi, bazıları albüme girdi. Okutulmamış olmak benim için çok hazindi. Aslına bakarsanız beni bu denli kamçılayan da yine bir edebiyat sitesi sahibi hanım arkadaş oldu. Bir gün yazdığım şiiri sayfada yayınlanırken, bana sordu, ‘bu şiir kime ait diye.’ Ben de bana ait olduğumu söyledim, ama yönetici hanımefendi inanmadı. ‘Eğer bu şiir size aitse 25 yıllık Türkçe öğretmenliği diplomamı yırtar atarım’ dedi. Ben hep şunu söylerim, şiiri diploma değil, yürek yazar dedim. Aradan geçen zaman içerisinde ben kadının neden yadırgadığını daha sonra anladım. Çünkü ben tekniği ile duygusu ile hecesiyle, her türlü ayağı ile uyağı ile kafiyesiyle redifiyle, dört dörtlük bir şiir yazmıştım. Kadın haklı olarak benim gibi bir ilkokul mezunun böyle bir şiiri yazamayacağı inancındaydı. Bu hanımefendinin bana inanmamış olması, beni bir kat daha kamçıladı. Kademe kademe bugünkü yere geldim. Edebiyat camiasındaki yerimi aldığıma inanıyorum" ifadelerini kullandı.



"Birçok konuda ödülüm var"


Okuma ve yazma konusunda birçok ödülü bulunan Samyeli, "Birçok ödülüm var. En çok okur dalında, ‘Denizli İl Kütüphanesi Birinciliğine’ sahibim. 2016 yılı ‘Yılın En Başarılı Kadın Şairi’ ödülüne sahibim. 16. Hikmet Okyar Ödüllü şiir yarışması, Türkiye birincisiyim. Kocaeli Türk Ocakları, Hocalı Soykırımı Şiir Yarışması Türkiye ikincisiyim. Ama sonuçta bu ödüllere sağ olsun edebiyat siteleri kurum ve kuruluşlar layık gördüler" dedi..


Üç kez açıktan okumak için başvurduğunu ancak her seferinde engeller çıktığını belirten Samyeli, "Yıllardan beri okutulmayan bir insan olarak, bir karış diplomanın insanın hayatını çok da fazla etkilemeyeceğini, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını kanıtlamaya çalıştım. Dışarıdan okumayı çok arzu ettim, 18 yaşlarında gittim müracaat ettim, çocuklarımın babası müsaade etmedi. Çünkü ben artık genç bir kız değil, iki çocuk annesi bir genç hanımdım. Aradan yıllar geçti ikinci kez müracaat ettim. Ama kayıt dolmuş, bakanlıktan dahi dilekçe yazdım, kabul olmadı. Üçüncü müracaatımda da, bypass ameliyatı oldum 8 ay yattığım için yine gidemedim. Dedim ki okumak benim kaderimde yok, en azından kendi kaderimi değiştiremiyorsam, bazılarının diğer genç kızlarının kaderini değiştirmek için, bir şeyler yapmak ve harekete geçmek lazım" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.