GENEL - 11 Ocak 2017 Çarşamba 14:00

120 yıldır bildiklerini aktarıyorlar

A
A
A
120 yıldır bildiklerini aktarıyorlar

Diyarbakır’ın simge isimlerinden biri hale gelen Baharatçı Kör Yusuf, 120 yıldır insanlara bitkisel çözümler sunuyor.
Bitkisel çözümleriyle sadece Diyarbakır’da değil Türkiye’de de adını duyuran Baharatçı Kör Yusuf, 120 yıllık geçmişiyle Merkez Sur ilçesinde hizmet vermeye devam ediyor. Bildiklerini insanlara aktardıklarını belirten iş yeri sahibi Süleyman Onur, “120 senedir aktarlık yapıyoruz. Dededen gelen bir mesleğimiz ve icra etmeye çalışıyoruz. İnsanlara elimizden geldiği kadarıyla şifa dağıtmak, bildiğimizi insanlara aktarmaya çalışıyoruz. Aktarlığın esas temeli de bu zaten. Bildiğimiz ve denenmiş ilaçların tavsiyesinde bulunuyoruz. İnsanlara denenmemiş hiçbir ilacı sunmuyoruz” dedi.

“Annesinin hazırladığı özel karışımı müşterilerine sunuyor”
Annesinin ismini verdikleri çayın özellikle bu sıralar salgın haline gelen gribe iyi geldiğini belirten Onur, “Hacı Nahide Çayı dediğimiz rahmetli annemin hazırladığı bir çay vardı. Bizlere devamlı içirirdi. Onun adına karışım hazırladık. Onu tavsiyede bulunuyoruz. İçerisinde ıhlamur, tarçın, zencefil, karanfil, ekşi çayı ve kuşburnu var. Bunları özel gramajla karıştırarak insanlara tavsiyede bulunuyoruz. Zamanında kullanıldığında astım, bronşit, öksürük, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara iyi geliyor. Kış aylarında kullanılan ıhlamur, adaçayı, zencefil, tarçın, karanfil gibi bitkiler hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de soğuk algınlığına, öksürüğe, bronşite çok iyi gelen bitkilerdir. İnsanların bunlardan fayda sağladığını görüyoruz. Bunların kaynatılarak içilmesinde çok büyük fayda var. Belirli miktarlarda kaynatarak içenler çok büyük bir fayda görüyor. Diyarbakır’a özgü bizim bir takım baharat çeşnisi dediğimiz karışımlar var. Izgara sosu, köfte harcı, salata sosu, zeytin sosu, kahvaltılık çemen gibi besinleri bizim damak zevkimizle hazırlayıp müşterilerimize sunuyoruz. Bu baharatları yurdun her tarafına gönderiyoruz. Bitki çok geniş olduğu için anlatmakla bitmiyor. Günün her saatinde kullanılabilen otlarımız da vardır. Adaçayı, dağçayı, papatya gibi bitkiler günlük kullanabilen bitkilerdir” diye konuştu.

“Bitkilerin yüzde 90’ı Lice’den geliyor”
Lice’nin dağlık kesiminde çok büyük bir bitki örtüsü olduğunu kaydeden Onur, şunları kaydetti:
“Yüzde 90 bitkilerimiz oradan geliyor. Ayrıca Türkiye’nin her tarafından olduğu gibi Hindistan’dan da getirdiğimiz bitkiler vardır. Umut tacirliğinden uzak olduğumuz için insanlara bitki önerebiliyoruz. Şu an kanserli hastalara verdiğimiz Avrupa’da doktorların uyguladığı kendir yağı var. Onu öneriyoruz. Bir takım bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ilaçları öneriyoruz. Yine bizim bu bölgede Lice tarafında çıkan bir bitki olan botav hem sarılık hastalığına karaciğerde hem de kanserli hastalara verdiğimiz bir ot. Botavın ince kılcal damarları açıcı ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği de var. Botavla birlikte bağışıklık sisteminin güçlendirici kanserli hastalara önerdiğimiz birçok bitkimiz var. Reishi mantarı, ginseng, arı sütü, bal, polen gibi ürünleri öneriyoruz. Son zamanlarda kendir yağı Avrupa’da doktorların hastalara tedavi amaçlı uyguladığı bir yağ. Sadece kanserli değil tüm hastalara şifa dağıtmaya çalışıyoruz.”

“Doktor tavsiyesiyle gelen hastalar var”
Bazı hastaların doktor tavsiyesiyle geldiğini aktaran Onur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden doktorlar bitkilerle tedaviyi ön görmüyordu. Şimdi yavaş yavaş bitkilerin de insan vücudundaki faydalarını gördükçe önerilerde bulunuyorlar. Tabi her şeyin bir dozajı vardır. Dozunda kullanıldığı zaman faydası görülür. İşi iyi bilen gerçekten mesleğini icra edebilen insanlarla temasa girip alıp, bu bitkileri kullandıkları zaman faydasını görüyorlar.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TCG Salihreis Fırkateyni 23 Nisan dolayısıyla İstanbul’da ziyarete açıldı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından İstanbul Dolmabahçe açıklarında TCG Salihreis fırkateynini vatandaş ziyaretine açıldı. Gemiyi gezen çocuklar, "İlk kez bir savaş gemisine çıkıyorum. İlk defa bir savaş helikopteri gördüm. Silahlar gördük, daha önce görmediğimiz şeyleri gördük. Çok güzel bir duygu” dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıl dönümü dolayısıyla 23 gemi ile 23 liman ziyareti gerçekleştirdi. Gemiler saat 10.00 ile 16.00 arasında vatandaşların ziyaretine açıldı. İstanbul Dolmabahçe açıklarına demirleyen TCG Salihreis fırkateynini ilk kez gezen çocuklar yaşadıklarını sevinci ve heyecan dolu anları anlattı. “Silahları ilk kez gördük, çok güzel bir duygu” Çocuklardan biri, “Şu an geminin içindeyiz. Silahlar gördük, daha önce görmediğimiz şeyleri gördük. İlk kez geldim. Çok güzel bir duygu” dedi. Diğer bir çocuk, “Bu Türkiye’nin en büyük gemilerinden birisi. Ben de ona geldiğim için çok mutluyum. İçinde bir sürü silah var. Birkaç tane pusula da var. Gezerken çok mutluydum” ifadelerini kullandı. “İlk defa bir savaş helikopteri gördüm Veli Zeynep Erkan da, “Bizim için çok müthiş bir deneyimdi. Gemileri hep uzaktan görüyorduk. İçine girerek böyle bir gemiyi gezmek çok güzel bir deneyimdi. İyi ki gelmişiz. İlk kez bir savaş gemisine çıkıyorum. Tamamen spontane gelişen bir durum. Hayatımda ilk defa bir savaş helikopteri gördüm. İzlediğimiz tatbikat videosu da müthişti” şeklinde konuştu. “Mutluyum, çok güzel bir deneyim oldu” Veli Alev Özen ise “Ben de buraya geldiğim için çok şaşkın ve mutluyum. Çok güzel bir deneyim oldu. Ben Hataylı olduğum için bizim oralara gemiler çok gelir ama hiç merakım olmuyordu. Artık bundan sonra hep merak edeceğim. İnanılmaz güzeldi” diye konuştu.
Elazığ Vali koltuğuna oturdu, ilk icraatlarından birisi deprem ve yapı stoku oldu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla temsili olarak Elazığ Valiliği makamına oturan öğrenci Ensar Doruk Tanış’ın ilk icraatlarından birisi deprem nedeniyle yapı stokları oldu. Fethi Sekin Şehir Hastanesinde kullanılan sismik izolatörleri örnek gösteren Tanış, bunun tüm binalara uygulanabileceğini ifade etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde çocuklar protokol makamlarına oturdu. Elazığ Valiliği koltuğuna ise Mezre Ortaokulundan 7. sınıf öğrencisi Ensar Doruk Tanış oturdu. Makamı Vali Doç. Dr. Ömer Toraman’dan alan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım’ın ilk icraatı Harput’ta uzay gözlem evi kurmak ve deprem oldu. Fethi Sekin Şehir Hastanesinde kullanılan sismik izolatörleri örnek gösteren Tanış, bunun tüm binalara uygulanabileceğini ifade etti. Tüm çocukların bayramını kutlayan Ensar Doruk Tanış, ’’23 Nisan Türkiye’de ve dünyada ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bize bu bayramı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Bu koltukta oturmaktan onu ve kıvanç duyuyorum. Çünkü ben bu koltuktan sadece Ensar Doruk Tanış olarak değil, aynı zamanda tüm Elazığ çocuklarını temsilen oturuyorum. Harput’ta uzayı gözlemleyecek bir teleskopun bulunduğu uzay gözlem evini yaptırmak istiyorum. Bazı binalar aşırı derecede sağlam bazıları ise kötü yapılmış. Mesela Şehir Hastanesinin yapımında kullanılan sismik sistem Elazığ depremini 3.3 büyüklüğünde hissetmesini sağlamış. Bunu tüm konutlara uygulamayı düşünüyorum” dedi. Her çocuğun çok kıymetli olduğunu dile getiren Vali Ömer Toraman ise ’’Biz onların geleceğe hazırlıklı ve donanımlı bir şekilde yetişmesi için gayret gösteriyoruz. Bugün ki devri teslim töreni de aslında bu konuda geleceği olan bakışımızın bir göstergesidir. Çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirirsek geleceğimizden de o derece emin olacağız” diye konuştu.
Kayseri Büyükşehir’in Çocuk Kütüphanesi’nde "23 Nisan" coşkusu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın ‘Ağaç yaş iken eğilir’ prensibi ile hayata geçirdiği Fuat Attaroğlu Çocuk Kütüphanesi ve Müzik Okulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşku ve heyecanla kutlandı. Kocasinan ilçesi Bozantı Caddesi’nde kütüphane ve müzik okulunun yanı sıra oyun alanları, kafeterya ve sinema salonu gibi çeşitli aktivitelerin yer aldığı çok amaçlı Büyükşehir Belediyesi Fuat Attaroğlu Çocuk Kütüphanesi ve Müzik Okulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkuyla kutlandı. Bu güne özel, kütüphanenin oyun bahçesinde şenlik alanı oluşturularak bütün öğrenci ve velilerin katılımı ile etkinlikler düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Bando takımı ile yapılan açılışın ardından oyun, masal, resim ve müzik alanlarında düzenlenen çeşitli faaliyetlerde öğrenciler doyasıya eğlendi. 23 Nisan Hatıra Panosu oluşturulurken, bahçe oyunlarına minikler coşkuyla katılım sağladı. Rekabet içerisinde gerçekleşen oyunların sürpriz konuğu ise öğrencileri çok mutlu eden palyaço oldu. Palyaçoyla birlikte oynanan balon patlatma ve kuyruk kapmaca oyununda çocuklar gönüllerince eğlendiler. Program sonunda öğrencilere pamuk şeker ikram edilirken, Kütüphane Sorumlusu Özben Topçu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Öncelikle bütün öğrencilerimizin 23 Nisan bayramını kutluyorum. Hafta münasebetiyle çeşitli etkinliklerle bizler de Çocuk Kütüphanemizde bayramımızı kutladık. Bugün sadece 4-8 yaş öğrencilerimiz değil, yediden yetmişe herkes için coşkulu ve eğlenceli bir gün oldu. Büyükşehir Belediyemize ve emeği geçen herkese destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.