SAĞLIK - 07 Kasım 2017 Salı 11:27

15 dakikada sağlığına kavuştu

A
A
A
15 dakikada sağlığına kavuştu

Diyarbakır’da, akciğerinde meydana gelen balonlaşma nedeniyle oksijen almada zorluk çeken hasta, bölgede ilk defa uygulanan tıpalama yöntemi ile 15 dakikada sağlığına kavuştu.

Diyarbakır’da, akciğerinde meydana gelen balonlaşma nedeniyle oksijen almada zorluk çeken hasta, bölgede ilk defa uygulanan tıpalama yöntemi ile 15 dakikada sağlığına kavuştu.


Diyarbakırlı 70 yaşındaki Fuat Birbir, bir süredir nefes almakta zorluk çekmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Adürrahman Şenyiğit’e görünen Birbir’in akciğerinin alt kısmında balonlaşma tespit edildi. Zaman kaybetmeden ameliyat olması gerektiği bildirilen Birbir’e, bölgede ilk defa denenecek olan tıpalama yönteminden bahsedildi. Kesi olmadan, ameliyatsız tedaviyi kabul eden Birbir, dün gerçekleştirilen 15 dakikalık operasyonla akciğerindeki balonlardan kurtulup sağlığına kavuştu.


Operasyonla ilgili bilgi veren Dicle Üniversitesi Göğüs TBC Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürrahman Şenyiğit, bronşitin amfizem denilen tipinde, akciğerlerde yaygın derecede balonlaşmaların meydana gelebileceğini söyledi. Bu balonlaşan bölgeden akciğerin sağlam bölgelerine baskı yapılıp oksijen almayı, karbondioksit vermeyi engellediğine dikkat çeken Prof. Dr. Şenyiğit, “Aşırı derecede balonlaşan bölgeyi siz kapatırsanız sağlam olan akciğer bölümü açılır ve daha rahat bir şekilde hasta nefes alıp verebilir. Bizim hastamızın da akciğer sağ alt lobunda ciddi bir balonlaşma mevcuttu. Biz bu hastaya Güneydoğu’da ilk defa yapılacak bir yöntemle valf taktık. Bu valf sistemi ile o bölgeyi küçültüp, akciğerin geri kalan diğer kısmının, sağlam olan kısmının daha rahat işlev görmesini sağlayacağız. Son derece basit bir işlemdir. Aslında ameliyathane dışında normal klinikte de yapılabilir ama ilk vakamız olduğu için ameliyathaneye aldık. 15 dakikalık basit bir işlem sonrası hasta aynı gün veya bir sonraki gün taburcu olup evine gidebilir. Bir yeri kesmiyoruz, biçmiyoruz, kanamalı bir durum yok. San derece rahat ve etkili bir sistemdir. Onun için amfizem tedavilerinde yeni bir umuttur, bölgedeki hastalara umut olacağını düşünüyoruz. Ameliyat değil, bir yeri kesmiyoruz, dikiş atılmıyor, hasta uyutulup bir aletle içeri girip onun içinde valfi takıp çıkıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Buharkent eski başkanlarından Köprülü son yolculuğuna uğurlandı Aydın’ın Buharkent ilçesinde 1994-2004 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Nazmi Köprülü 79 yaşında hayatını kaybederken, Köprülü düzenlenen tören ile son yolculuğuna uğurlandı. Geçtiğimiz yıl açık kalp ameliyatı olan ve bir süredir de yaşlılığa bağlı rahatsızlığı devam ettiği için tedavisi sürmekte olan Nazmi Köprülü, sabah saatlerinde yaşamını kaybetti. Köprülü için görev yaptığı memleketi Buharkent’te cenaze töreni düzenlendi. İkindi namazına müteakiben Çarşı Camii’nde düzenlenen cenaze törenine Buharkent Kaymakamı Cuma Omurca, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Köprülü ailesi ve aile yakınları, iş ve siyaset dünyasının tanınmış isimleri ve vatandaşlar katıldı. İlk tören Buharkent Belediyesi önünde gerçekleştirildi. Köprülü’nün özgeçmişinin okunmasının ardından Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Köprülü ile ilgili hatıralarını ve hizmetlerini anlattı. Başkan Erol, “Nazmi Köprülü Başkanımız Buharkent’e güzel hizmetler ve eserler bıraktı. Biz kendisinden razıyız. Allah da ondan razı olsun inşallah. Kendisine rahmet, acılı ailesine ve yakınlarına da başsağlığı diliyorum” dedi. İkinci tören ise ikindi namazına müteakip Buharkent çarşı camide gerçekleştirildi. Kılınan namazın ardından Köprülü için helallik istendi. Namazın ardından merhum Köprülü, Buharkent Belediye Mezarlığı’na defnedildi. Doğumu da ölümü de anlamlı günlerde oldu 1945 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü hayata gözlerini açan Nazmi Köprülü, yine anlamlı bir gün olan TBMM’nin kuruluş günü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 79 yaşında iken hayata gözlerini yumdu. 1994-2004 yılları arasında 10 yıl Buharkent Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Köprülü, geçtiğimiz yıl geçirdiği açık kalp ameliyatının ardından uzun süredir tedavi görmekteydi. Nazmi Köprülü, evli, 2 çocuk ve 2 torun sahibiydi.