GENEL - 09 Temmuz 2018 Pazartesi 16:13

Azmetti, 230 kilodan 77 kiloya düştü

A
A
A
Azmetti, 230 kilodan 77 kiloya düştü

Diyarbakırlı fil hastası Gamze Kanik, kendisine uygulanan tedavinin ardından 230 kilogramda 77 kilograma düşmeyi başardı.

Diyarbakırlı fil hastası Gamze Kanik, kendisine uygulanan tedavinin ardından 230 kilogramda 77 kilograma düşmeyi başardı. Kanik’in hedefi 2 kilo daha verip hayalindeki kiloya kavuşmak.


Yaklaşık 21 yıl önce ailesiyle birlikte bir düğüne giden Gamze Kanik, burada sol bacağında ağrı hissedince ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Ağrıyla birlikte sol bacağı şişmeye başlayan Gamze’ye o dönemler tedavisi yapılamayan halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödem teşhisi konuldu. Bir süre sol bacağındaki şişlikle hayatına devam eden Gamze, 10 yıl sonra ikinci şoku yaşadı. Fil hastalığı nedeniyle sağ bacağında da şişme başlayan Gamze için aşılması zor günler başladı. İlk önce çok sevdiği okulu bırakmak zorunda kalan Gamze, gün geçtikçe yürüyemez duruma geldi. Bir süre Samsun’da tedavi olma şansı yakalayan Gamze, maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavisini yarım bırakıp Diyarbakır’a döndü. Tedaviye devam edemediği için bacakları tekrar şişen ve yürüyemez duruma gelen Gamze, psikolojik sorunlar yaşayarak kendini eve hapsetti. Ailesi dışında hiç kimsenin yüzünü görmesine izin vermeyen Gamze’nin hayalleri geçtiğimiz yıl tekrar yeşerdi. İstanbul’da bir diyetisyenden yardım alan Kanik, daha sonra tedavisine Diyarbakır’da devam etti. Gamze Kanik, önce 230 kilodan 150’ye daha sonra da yapılan tedavilerin ardından 77 kilograma inmesi başardı.



“Özgüvenim yerine geldi”


Yaşadıkları ile ilgili açıklamalarda bulunan Gamze Kanik, kendisine İstanbul’da bandaj ve masaj tedavisi yapıldığını söyledi. İstanbul’da vücudundaki ödemi attığını kaydeden Kanik, “Diyetisyenimin gözetiminde sağlıklı beslendim. Beni gören herkes şokta çünkü biz imkansızı başardık. Ailem de çok mutlu. Çünkü benim asla bu hale geleceğime inanmıyorlardı. Çok seviniyorlar, onlar benim mutluluğum. Hedefim 75 kiloya inmek. Benim gibi lenfödem hastalarına çağrım şu, kendilerini eve kapatmasınlar. Tedavilerini yaptırsınlar. Sağlıklı beslensinler çünkü lenfödem hastalarının en büyük düşmanı kilo bunu bilerek hareket etsinler ve umutsuz olmasınlar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya DOB, Çanakkale Şehitleri’ni andı 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünde, Antalya Devlet Opera ve Balesi (DOB), ’Çanakkale Şehitlerini Anma’ konseri düzenledi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve binlerce askerin şehit olma pahasına kendini düşünmeden cepheye atıldığı, istila altındaki Anadolu toprağını karış karış koruduğu Çanakkale Zaferi, 109. yıl dönümünde “Çanakkale Şehitlerini Anma Konseri” ile anıldı. Antalya DOB sanatçılarının seslendirdiği türküler dinleyenleri duygulandırdı. Konserde Ahmet Adnan Saygun’un bestelediği ‘Bozlak’ ve ‘Yunus Emre Oratoryosu - Dertli Dolap ve No.13’ eserleri, düzenlemesi Onur Altıparmak’a ait ‘Ah Bir Ateş Ver, Manastır’ın Ortasında, Sarı Gelin, Ayrılık, Bülbülüm Altın Kafeste, Çalın Davulları’, düzenlemesi Ahmet Sait Karabulut’a ait ‘Drama Köprüsü ve Çanakkale Türküsü’, düzenlemesi Sayram Akdil’e ait ‘Efem’ anonim türküleri ve ‘Mağusa Limanı, Çökertme ve Yemen’ türküleri seslendirildi. ’Çanakkale Şehitlerini Anma Konseri’nde, Antalya Opera ve Balesi sanatçıları; Soprano Semiha D. Boran ve Sema Çavuşoğlu, Mezzo Soprano Tuğçe Oğuzülgen, Tenor Erdi C. Aybaş ve Devrim Demirel, Bariton Ümit B. Tekinay ve Bas Şafak Güç solist olarak yer aldı. Antalya Devlet Opera ve Balesi Koro Şefi Mahir Seyrek’in koro sanatçılarını yönettiği konserde, Demet Emen (Keman), Dilan Oğuz (Flüt), M. Doğuş Ünver (Bendir), Onur Altıparmak (Piyanist), A. Sait Karabulut (Piyanist) ve Halis Işık (Bağlama) sanatçılara eşlik etti.
Manisa Uzmanından ağrı kesici ilaç uyarısı Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Bölümünde görevli Uzm. Dr. Özlem Yayar, sigara ve sık ağrı kesici kullanımının kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek riskli hale getirdiğini belirtti. Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan ’Dünya Böbrek Günü’ dolayısıyla açıklamada bulunan Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, önemli uyarılarda bulundu. Kronik böbrek yetmezliğinde artış Son yıllarda kronik böbrek yetmezliğinin tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde artış göstererek ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, “Kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenleri şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojik (idrar yollarında taş veya tıkanıklık) problemleridir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı, şişmanlık, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici ilaç kullanımı kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek riskli hale getirmektedir” şeklinde konuştu. “Sinsi bir hastalık” Kronik böbrek hastalığının çoğu kez belirti vermeden sinsi bir şekilde diyaliz aşamasına kadar ilerlediğini belirten Yayar, “Riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir. Erken teşhis ve tedavi edilemeyen kronik böbrek hastalığı son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemekte, bu aşamada ise diyaliz ve böbrek nakli tedavileri gündeme gelmektedir” dedi. "Gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalı" Özellikle kronik böbrek hastalığı olan veya bu açıdan yüksek risk taşıyan bireylerde böbrek fonksiyonun korunması son derece önem arz ettiğini belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, “Böbrekler için risk oluşturan ilaçlar kullanılırken, tanı veya tedavi amaçlı girişimlerde, riskli ameliyatlar öncesinde ve sonraki dönemde böbrek fonksiyonlarının hekim tarafından izlenmesi ve koruyucu önlemlerin alınması çok önemlidir. Gereksiz ve hekim kontrolünde olmayan ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Böbrek sağlığı açısından böbrekleri susuz bırakmamak ve yeterli su alımına özen göstermek, özellikle sıcak iklimde yaşayanlarda daha da önemlidir” şeklinde konuştu.