GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 12:20

Çermikli üreticiye ‘fıstık’ gibi gelir

A
A
A
Çermikli üreticiye ‘fıstık’ gibi gelir

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle fıstık bereketi yaşanıyor.

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle fıstık bereketi yaşanıyor. Bu yıl 25 kırsal mahallelerde yaklaşık 600 ton fıstık üretildi.


Çermik ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle ilçede fıstık bereketi yaşanıyor. İlçede yetişen menengiç ve bıttım ağaçlarını daha önceki yıllarda fıstık ağacına dönüştüren Tarım ve Orman ilçe Müdürlüğü, ilçeyi fıstık üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor. İlçede önemli fıstık üreticilerinden Tacettin Baran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan bıttım ve menengiç ağaçlarına fıstık aşısı yaptıklarını söyledi. Baran, bu çalışmadan çiftçilerin önemli gelir elde ettiğini belirterek, "Çermik’te yaklaşık 500 bin ile 600 bin arasında menengiç ve bıttım ağacı mevcuttur. Bu ağaçlar Antep fıstığıyla aynı familyadan olduğu için, bunların üzerine aşılama yapılabilmektedir. Menengiç ve bıttım ağaçları daha çok ilçenin kırsal mahallelerinde mevcuttur. İlçe genelinde bu yıl yaklaşık 600 ton Antep fıstığı üretimi gerçekleştirildi. Buda ilçenin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."