EKONOMİ - 14 Mayıs 2018 Pazartesi 13:37

Diyarbakır Ramazan ayına durgun giriyor

A
A
A
Diyarbakır Ramazan ayına durgun giriyor

Diyarbakır’da Ramazan ayı öncesi beklenen hareketlilik bu yıl yaşanmadı.

Diyarbakır’da Ramazan ayı öncesi beklenen hareketlilik bu yıl yaşanmadı. Durgunluğu yaşanan ekonomik sıkıntılara bağlayan esnaf, ümitlerini bayram öncesine ertelediklerini belirtti.


Diyarbakır’da her Ramazan ayı öncesi yaşanan hareketlilik bu yıl yerini durgunluğa bıraktı. Vatandaşın Ramazan ayı alışverişi için uğrak yerlerinden olan Suriçi’nde esnaf, bu yıl beklediğini bulamadı. İlçede bulunan Gazi ve Melikahmet caddelerinde kısmen hareketlilik olsa da bu satışlara yansımadı. Yaşanan durgunluğu ekonomik sıkıntılara bağlayan esnaf, bayram öncesi alışverişte hareketlilik yaşanmasını ümit ediyor.



"Fiyatlarda artış var”


Esnaf Fesih Cengiz, ticaret hayatında sıkıntılar yaşadıklarını ancak bunu en kısa zamanda atlatmayı ümit ettiklerini kaydetti. Ramazan ayının İslam alemine hayır ve bereket getirmesini dilediklerini söyleyen Cengiz, "Sadece Diyarbakır değil dünya genelinde ticarette sıkıntı var. İnşallah bu tersine döner. Temennimiz Ramazan ayının hayrına, bereketine düzelir. Sıkıntı şu anda çok büyüktür. Özellikle esnaf ticaret yapamıyor. Büyük marketler, AVM’ler bu işin büyük rantını alıyor. Onun için küçük esnaf biraz zor durumdadır. Umutluyuz, bir şey olmaz. Bir müddet eziyet ve sıkıntı çekeriz ama ferahlık gelecektir. Fiyatlarda bir artış var. Özellikle döviz aldı başını gitti bu çok etkileyecektir. Her Ramazan ayında bir de fırsatçılar var. Ramazan ayında millete daha ucuz gıda vereceğine fırsatçılık yapıp fiyatları arttırıyorlar" dedi.



"Hiç kimsenin cebinde para yok”


Ramazan ayında genellikle durgunluk yaşandığını belirten esnaf Vahit Abdioğlu ise fiyatlarda artış olduğunu söyledi. Abdioğlu, şunları kaydetti:


"Her şey artıyor. Geçtiğimiz yıl etin kilosunu 25 liraya alırken bu yıl Ramazan ayının gelmesiyle bazı fırsatçılar bunu arttırdı. Bunlara ’gıda teröristleri’ diyoruz. Et şu an 50 lira. Halbuki ne kadar ucuz olursa Ramazan ayında daha iyi, daha güzel, daha ucuz gıdalar olsa çok daha güzel olacak. Ama maalesef bazı insanlar bunu kötüye kullanıyor. Allah onları hidayet etsin. Esnafın şu an bir beklentisi yok. Bir kere ortamın düzelmesi lazım. Büyük AVM’ler şu anda gayet güzel."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankasından alınan kaynaklara ilişkin açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası (DB) ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi (CPF) dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddialara ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, bu iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu belirtildi. Türkiye’nin 1947’de Dünya Bankasına üye olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Dünya Bankasından bugüne kadar toplamda 52 milyar dolar finansman sağlanmıştır. Söz konusu finansman kalkınma önceliklerimiz kapsamında ilgili kuruluşlarımız ve DB tarafından ortaklaşa geliştirilen projeler kapsamında kullanılmaktadır" denildi. DB kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor DB’den sağlanan kaynakların proje amacının dışında kullanımı söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "DB kredileri yoksulluğun azaltılması ve refahın eşit paylaşılması odağında sürdürülebilir büyümeyi hedeflemekte olup; bu kaynakların kullanımında toplumun ortak çıkarı gözetilmektedir. CPF programında geçen ‘kırılgan gruplar’ esas itibarıyla yeşil dönüşümden olumsuz etkilenecek meslek gruplarında çalışanlar ile finansmana erişimde zorluklarla karşılaşanları ifade etmektedir. DB projeleri ile söz konusu gruplara beceri kazandırılarak üretime dahil edilmesi ve böylece istihdamın artırılarak yoksulluğun azaltılması hedeflenmektedir. Dolayısıyla bu kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi yoktur. Avrupa Birliğinden sığınmacılar için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında sağlanan hibe desteğinin kullanımında Dünya Bankası önemli bir rol oynamaktadır. CPF dokümanında bu gibi desteklere ilişkin göstergeler de takip edilmektedir. Ancak yeni CPF dokümanında sığınmacılar özelinde DB’den sağlanacak herhangi bir kredi bulunmamaktadır. Geçmişte olduğu gibi Dünya Bankası ile kalkınma hedeflerimizin desteklenmesinde birlikte çalışmaya ve geliştirdiğimiz büyük projelerimiz ile katma değer üretmeye devam edeceğiz."