KÜLTÜR SANAT - 07 Aralık 2017 Perşembe 15:10

Diyarbakır, Travel Türkiye İzmir Fuarı’nda

A
A
A
Diyarbakır, Travel Türkiye İzmir Fuarı’nda

Travel Türkiye İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, 11’inci kez kapılarını açtı.

Travel Türkiye İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, 11’inci kez kapılarını açtı. Fuarda, Diyarbakır standı yoğun ilgi gördü. Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar, açık hava müzesi Diyarbakır’ın turizmde Türkiye’nin olmazsa olmaz şehirlerinden biri olduğunu kaydetti.


Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB ve İZFAŞ ortaklığıyla 11. kez kapılarını açtı. Şehirlerin kültürel ve tarihi değerleri ile turizm potansiyelinin tanıtıldığı fuara, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Sur Belediyesi, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Aile Destek Merkezi, TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu, Hacı Levent Kadayıfçısı, Uğurcan Peynircioğlu ve Tanrıkulu Bakırcılık katıldı.


“Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı” çalışması ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Diyarbakır Surlarının işlendiği stant tasarımı ilgi odağı oldu. Stantta davetlilere Hacı Levent Kadayıfları, Uğurcan Peynircioğlu örgü peyniri, Diyarbakır çöreği, pestil, badem ezmesi ikram edilirken, bilimsel kitaplar, broşürler, kitapçıklar, gezi rehberleri ve diğer tanıtım materyallerinin dağıtımı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Aile Destek Merkezi tarafından dezavantajlı bayanların yapmış olduğu el emeği göz nuru el sanatları sergilendi.



“Diyarbakır turizmde olmazsa olmaz”


Standa gelen ziyaretçileri Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar ile Turizm Platformu üyeleri karşıladı. Gökpınar, bu tür fuarlarda yer almanın kent turizmi için çok önemli olduğunu belirterek, “Binlerce yıl geçmişi olan bir kent ve 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, Sahabeler ve Peygamberler şehri olan ilimizin en iyi şekilde tanıtılmasını yapma gayreti içindeyiz. Açık hava müzesi Diyarbakır turizmde Türkiye’nin olmazsa olmaz şehirlerinden biri. İlimizde devam eden kurtarma ve arkeolojik kazılarında özellikle Roma İmparatorluğu’nun Doğu Sınır Karakolu olan Zerzevan Kalesi kazı çalışmalarında ortaya çıkan yeraltı şehri ve Mitras Tapınağı ilimizin ve bölgemizin turizm açısından ülkemizde ne kadar önemli bir şehir olduğunun kanıtıdır” dedi.



“Destinasyonlara dahil edilmeli”


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Ali Fuat Eker, Büyükşehir Belediyesi olarak dünya kültür mirası listesinde yer alan Diyarbakır’ın turizm potansiyelini açığa çıkarmak ve tanıtmak için her türlü çalışmayı aralıksız olarak sürdürdüklerini belirtti. Eker, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlayıp, turizm profesyonelleri ile buluşarak Diyarbakır’ın turizm destinasyonlarına dahil edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.



“Tanıtıma devam edeceğiz”


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komisyonu Başkanı Alaaddin Tan, Neolitik çağdan kalan Körtiktepe ve 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ı tanıtmak için İzmir’de bulunduklarını kaydederek, “Kardeş şehir olarak gördüğümüz İzmir’de bulunmak ve bu kapsamda turizm profesyonelleri ile ilişki geliştirmek bizler açısından oldukça önem taşımakta. Turizm Komisyonu olarak gerek ulusal gerekse de uluslararası mercilerde kentimizi tanıtmaya devam edeceğiz” diye konuştu.



“Kültürel paylaşımlar yapılmalı”


Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boylu ise, bu tür fuarların Diyarbakır’ın kültürel ve tarihsel değerlerinin tanıtımı ve markalaşması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Boylu, turizm fuarında farklı kültürden insanların bir araya geldiğini ve kültürel paylaşımların gerçekleştiğini söyledi.



“Herkes gelip görsün”


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Diyarbakır Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl ise, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel güzellikleri ile önemli turizm potansiyelini içinde barındırdığını belirterek, “Eşi benzeri olmayan Diyarbakır, edebiyat, medeniyet, inanç, şiir, tarih, kültür, sevgi ve kendine has yöresel lezzetleri ile herkesin gelip görmesi gereken bir kenttir” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.