ÇEVRE - 10 Temmuz 2018 Salı 13:29

Diyarbakır’da 18 bin 842 meyve ağacı aşılandı

A
A
A
Diyarbakır’da 18 bin 842 meyve ağacı aşılandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin kırsal mahallelerindeki çiftçileri desteklemek amacıyla ürün vermeyen 18 bin 842 meyve ağacına 35 bin 439 göz aşısı ile kalem aşısı uyguladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin kırsal mahallelerindeki çiftçileri desteklemek amacıyla ürün vermeyen 18 bin 842 meyve ağacına 35 bin 439 göz aşısı ile kalem aşısı uyguladı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı Çermik, Lice, Kulp, Silvan, Bismil, Çınar ve Ergani ilçelerinde çiftçileri desteklemek amacıyla ürün vermeyen ceviz ile melengiç ağaçlarının fıstık ağacına dönüştürülmesi için toplam 18 bin 842 ağaca 35 bin 439 göz aşısı ile kalem aşısı uyguladı. Kentin coğrafyasının ceviz ve fıstık yetiştiriciliğine uygun olmasını göz önünde bulunduran ekipler, mevsiminde aşılama işlemini gerçekleştirdi. Tespit edilen alanlarda yürütülen çalışmalarda ayrıca çiftçilere kaliteli ceviz ile fıstık yetiştiriciliği, ağaç aşılama ve budanmaları konularında eğitimler verildi.


İlçelerde Mart aylarında yaşlı ve genç olup ürün vermeyen ceviz ağaçlarına yönelik çalışma başlatan Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı, tespiti yapılan 3 bin 596 ceviz ağacına kalem aşısı uyguladı. Aynı uygulamayı iyi cins olmayan ceviz ağaçlarında da yapan ekipler, daha önce saha çalışması sonucu belirlenen alanlarda 15 bin 246 melengiç ağacının Siirt ve Gaziantep fıstığına dönüşmesi için göz aşısı uyguladı. Melengiç ağaçlarının Siirt ve Gaziantep fıstığına dönüşümü işlemi Mayıs ayında gerçekleştirildi. Öte yandan melengiç ağaçlarının Siirt ve Gaziantep fıstığına dönüşmesi için uygulanan göz aşısı çalışmaları Temmuz ayında da sürdürülecek.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe mahallelerinde ürün vermeyen ağaçları aşılamasıyla birlikte ürün vermeye başlayacak olan ağaçlar çiftçilere ekonomik kazanç sağlayacak. Yapılan ağaç aşısı uygulaması nedeniyle çiftçiler, belediye yetkililerine teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.